Harrison Ford rég nem volt ilyen jó

2011.03.24. 15:21
A sas című filmből kiderül, hogy a római kori Angliát a Budapest környéki helyszíneken úgy lehet felépíteni, hogy 360 fokban körbefordulva CGI nélkül sem látszik modern létesítmény. A premierek között lesz még vidám Harrison Ford, Znack Snyder olcsó akciója és Lisbeth Salander utolsó kalandja.

A sas

A hagyományos kardozós-szandálos történelmi filmeket idéző mozi 60 százalékát 2009-ben, Magyarországon forgatták. „A Hadrianus falától délre lévő helyszíneket, az erődöt, a nagybácsi (Donald Sutherland) házát, a falvakat és az amfiteátrumot építettük itt" - mondta Kemény Ildikó, a film magyar szervízcége, a Pioneer Pictures producere. A baseballsapkával befutott Channing Tatum és a Billy Elliottal ismertté vált Jamie Bell a veterán Sutherland mellett játszik a kilencedik légió körül forgó történetben. Magyarokat az akcentusuk miatt csak epizódszereplőnek alkalmaztak: Bicskey Lukácsot, László Zsoltot és Laklóth Aladárt. Több száz stábtag dolgozott a háttérben a ruha- és kellékkészítő műhelyekben, illetve díszletépítőként. A rendező (Kevin Macdonald) és az operatőr (Anthony Dod Mantle) is Oscar-díjas, az amerikai-angol film 25 millió dollárból készült, és eddig 26 millió dollárt hozott. A történet szerint húsz évvel a légió eltűnése után egy katona próbálja visszaadni a sereg halott vezetőjének becsületét, aki az apja volt, és ezzel együtt az eltűnt jelképet is keresi. A Las Vegas Weekly szerint nem szerencsés, hogy a készítők egy történelmi dráma és egy véres akciófilm között próbáltak lavírozni.

Álomháború

Zack Snyder, a 300 és a Watchmen direktora rendezte a filmet. Emily Browning, Jena Malone, Abbie Cornish, Jamie Chung és a High School Musical-imidzsből kitörni vágyó Vanessa Hudgens domborít még a rács mögött, ahonnan meg akarnak szökni. Ez nem könnyű, zombiseregekkel, szamurájokkal és egyéb különös lényekkel kell megküzdeniük, hogy elnyerjék szabadságukat. Egy R-kategóriás film lebegett Snyder szeme előtt, végül PG-13-as lett. Eredetileg Amanda Seyfried, Vanessa Hudgens, Abbie Cornish, Evan Rachel Wood, Emma Stone lett volna a felállás, de a Watchmen bemutatása után pénzügyi problémák miatt lecserélődött a gárda. Az Álomháború (Sucker Punch) 85 millió dollárba került. Kritikusunk minőségi filmet várhatott, mert kiakadva sorozott: "Parasztvakító effektek, zavaros kerettörténet, a film durvább atomcsapás az agysejtek ellen, mint egy végtelenített szóviccblog-összes".

Ébredj velünk

A csípős humorú vígjátékban Harrison Ford Mike Pomeroy szerepében megmutatja igazi komikusi arcát, a kritikák szerint rég nem volt ilyen jó. Ilyen egyszerű fazont pedig utoljára a Dolgozó lányban alakított. Roger Mitchell négy év szünet után rendezett, legutóbb az Oscar- és egyéb díjakra jelölt Vénuszt mutatták be tőle, legnagyobb sikere pedig a Sztárom a párom volt. Ebben a filmben Rachel McAdams egy tévés producert játszik, akit azzal bíznak meg, hogy futtassa fel a Pirkadat című reggeli műsort. Egy elismert, ámde nehezen kezelhető műsorvezetőt (ez Ford) sikerül megnyerniük az egykori szépségkirálynő Colleen mellé (akit Diane Keeton alakít). A 40 millió dollárból készült vígjáték csupán 31 milliót hozott össze az USA-ban, és az országon kívül még plusz 22 milliót. Ford remekül hangolódik McAdamsre, és a lányt is igencsak dicsérik a kritikák, hisz az ő magánszáma a film, amit Ford segítségével könnyedén el is visz a vállán.

Millennium 3 - A kártyavár összedől

Hozzánk még csak most érkezik el a 2009-ben bemutatott Millennium-trilógia befejező darabja. A Steig Larsson regénysorozata alapján készült filmet, ahogy a második részt is, Daniel Alfredson rendezte. Lisbeth Salanderre a svéd titkosszolgálat emberei vadásznak, mert olyan titkokat tud, amelyek kényesen érintenek jó néhány politikai nagyágyút. Noomi Rapace ennek köszönheti, hogy Hollywood is felfigyelt rá, bekerült a Sherlock Holmes 2-be és az Alien előzményfilmként elhíresült Prometheusba. A Birmingham Post szerint ez a legkiábrándítóbb trilógiabefejezés Sam Raimi Pókember 3-a óta. A film javára írják, hogy nem klisével telített, nincsenek benne lapos párbeszédek, és a történet sem nehézkesen folydogál előre. David Fincher már készíti a remake-et.