Tíz Terminátor-dzseki ér egy Jacko-jakót?

2011.03.28. 12:19
Spock füle, Batman ruhája, Rébusz pálcája, a Predátor jelmeze, egy darabka Halálcsillag és a Titanicban meztelenkedő Kate Winsletről készült rajz is eladó azon a filmes árverésen, amit április 2-án rendeznek meg Los Angelesben.

Bár a filmőrültek a Premiere Props április 2-ára szervezett árverésén nem tudnak olyan ritka ereklyéket venni, mint a tavalyi Profiles in History aukción árult Vader-fénykard vagy a Frigyláda eredeti forgatókönyve, azért most is akadnak majd igazi geek ínyencségek.

A legtöbbet érő álomgyári kellék versenyén idén a Batman, a Star Wars, a Predátor és többi aukció-veterán kultfilm mellé felzárkózott a Maffiózók tévésorozat is: a Premiere Props-árverés egyik legdrágább tétele 50 ezer dollárral (9,4 millió forint) Tony Soprano hófehér Cadillac Escalade-je lett, a kesztyűtartóján James Gandolfini aláírásával. 4000 dollárról indul az az ing és nadrág, amit a színész a hatodik évead utolsó, éttermi jelenetében viselt, de míg a Soprano-unokaöccs Christopher (Michael Imperioli) Waltrer PPK-ja csak 5000 dollárt ér, Tony pisztolyáért, amivel a második évadban kinyírta (Paulie és Silvio közreműködésével) Pussy Bonpensierót, már 8000-8500 dollárt kell leszurkolnia a rajongóknak.

A Csillagok háborúja-ereklyék állandó szereplői a hollywoodi filmes árveréseknek. A Star Wars-fanok ezúttal A jedi visszatér eredeti concept artjaira (100-150 dollár darabja) vagy a Sarlac verem szörnyének két fogára (700 dollár) csaphatnak le, illetve 100 és 1500 dollár közötti összegekért vihetik haza a második Halálcsillag modelljének egy-egy darabkáját. 200 dollárért eladó az a promópóló, amire még a Jedi eredeti címét, a Revenge of the Jedit nyomták rá, és ugyanennyi a kikiáltási ára a Blue Harvest-felvarrónak is (ez volt a sajtónak hazudott kamufilm, hogy ne lepjék el a forgatási helyszínt a kíváncsiskodók). 700 dollárért eladó az a habszivacs fül is, amit az Enterprise vulkáni elsőtisztjének, a Spockot játszó Leonard Nimoy-nak kellett viselnie az 79-es Star Trek mozifilm forgatásán.

Eladó a Terminator bőrdzsekije
Eladó a Terminator bőrdzsekije

4000-dolláros árról indul az a dedikált Terminátor-bőrdzseki (valamint a hozzá tartozó bőrnadrág és póló), amiben Arnold Schwarzenegger koporsót cipelt a 2003-as Terminátor 3-ban. A 2009-ben elhunyt Michael Jackson dzsekije még ennél is többet ér: 18-20 ezer dollár az a dedikált darab, amit a popsztár a 97-es History World Tour alatt hordott, a moonwalkerezős, flitteres kabátja viszont már 40 ezer dollárról indul (a kultikus fehér kesztyűje pedig 60 ezerről).

Szintén a drágább fellépőruhák közé tartozik Michael Keaton 45 ezer dolláros Batman-szerkója, amit a 92-es Batman visszatérben hordott. A kérdőjeles bot, amivel Jim Carrey hadonászott a Batman Foreverben, 5500 dollár, de Rébusz kalapja is eladó, 1300 dollárért. A Predátor 2 Ragadozó-jelmeze 20 ezer dollár, Dick Tracy puhakalapja 2500, a 91-es Rocketeerben látható, kultikus art deco sisak pedig 1700 dollárért lehet egy filmrajongóé.

James Cameron Kate Winslet-aktja a Titanic mozifilmből
James Cameron Kate Winslet-aktja a Titanic mozifilmből

A sok ruha után jöjjön egy kis meztelenkedés: Kate Winslet aktja a 97-es Titanicból. James Cameron állítólag a forgatáson saját maga készített négy képet ahhoz a jelenethez, ahol az egyik kabinban Jack lerajzolja a meztelenül fekvő szerelmét, Kate-et. Ezek egyike a most elárverezett rajz, amit a rendező a forgatáson a díszletező csapatnak adott. A Fűrész 5-ben használt "Play Me!"-feliratú magnókazetta 400 dollárról, a 84-es Szörnyecskék egyik eredeti gremlin bábfigurája 3000 dollárról, a harmadik Indy-filmben látott kereszteslovag kardja 5000 dolláros kikiáltási indul az árverési katalógus szerint. Teljes ereklyelista, rengeteg érdekességgel erre.