Két nappal rövidebb a Titanic Filmfesztivál

2011.03.30. 15:39
A komoly anyagi nehézségek ellenére is megrendezik április 8–16. között a 18. Titanic Filmfesztivált. Kevesebb film, kevesebb vetítés mellett 10 ezer eurós fődíj sem lesz. De legalább megrendezik Magyarország legjobb nemzetközi filmfesztiválját.

A fesztivál 2 nappal rövidebb lesz az előzetes tervekhez képest: április 8-án indul, és április 16-án ér véget. Kevesebb filmet mutatnak be, és kevesebb lesz a vetítés is, így lesznek alkotások, amelyeket a közönség csak egyszer láthat a fesztivál ideje alatt.

Minisztériumi támogatás híján a Titanic nem tudja felajánlani a fesztivál fődíjával járó 10 000 eurós jutalmat sem. Kevesebb lesz a külföldi vendég, a Titanicon dolgozó stáb, és a szerényebb külsőségek mellett kevesebb nyomtatott kiadvány és fizetett hirdetési felület biztosít megjelenési lehetőséget a fesztiválnak.

Mindezek ellenére a Titanic programjában idén 20 ország 52 alkotása szerepel – köztük több nemzetközi premier –, és számos filmet elkísér az alkotója is. Idén is lesznek közönségtalálkozók, Magyarországon csak itt és most látható filmek, szakmai programok – sőt, éjszakai vetítések és a meglepetésfilm is szerepel a fesztivál kínálatában.

A 18 éves múltra visszatekintő, hatodik éve versenyfesztiválként működő Titanic Nemzetközi Filmfesztivált idén komoly anyagi nehézségek elé állították. A fesztivált a jelenlegi állapotok szerint sem a Főváros, sem a Nemzetierőforrás-minisztérium nem támogatta anyagilag, a korábbi években jelentős támogatást biztosító Magyar Mozgókép Közalapítvány forrásait pedig zárolták, így a Titanic pillanatnyilag a korábbi költségvetés több mint harmadától esett el.

A támogatásmegvonás komoly dilemma elé állította a szervezőket. Lefújható-e egy komoly múlttal és sikeres, népszerű és nemzetközi kapcsolatokat építő, kultúrdiplomáciai jelentőségű esemény alig 2 héttel a fesztiválkezdet előtt, több mint féléves előkészítő munka és rengeteg ráfordított költség után? A szervezők végül úgy döntöttek, hogy a szűkös anyagi feltételekhez igazodva, sok-sok lemondás és megszorítás árán, de idén is megrendezik a Titanic fesztivált.

A részletes program március 31-től megtalálható a fesztivál honlapján, de érdemes nézni a Facebook-oldalukat is.