Klónoznak, gyilkolnak és szeretnek

2011.04.07. 11:47
Egy végletekig leegyszerűsített, ezért sodró akciófilmben Jason Statham gyilkol, Bradley Cooper szerződést köt az ördöggel, a jó formában lévő Robert De Niróval. Két magyar filmünk egyike a szerelemről és a klónozásról szól egy csodás James Bond-lánnyal, a másikban kínai és magyar barátkozik.

Csúcshatás

Klasszikus Mephisto-történetben egy szupertitkos, intelligens gyógyszerhez jut  a sikertelen író, amitől megváltozik az élete. Hirtelen nem csupán tehetséges, de gyors, okos és jó képű lesz. A Shia LaBeouf autóbalesete miatt beugró, leginkább a Másnaposokból ismert Bradley Cooper ügyesen lesz okos és jóképű Robert De NIro mellett. A 27 millió dollárból forgatott mozi 41 milliónál tart, szeretik a nézők, mert van benne elég izgalom, megfejteni való, bár Roger Ebert szerint csak a 15-20 százalékát használja ki saját lehetőségeinek. Pontosan annyit, amennyit egy átlagember az agyából. Ezért kezd a tehetségtelen író is drogozni.

Kedves szomszéd

A dán első filmes rendező, Mikkel Munch-Fals négy ember szeretetakarásának történetét meséli el. Mindenkinek van baja elég az életben, és ezeken más-más technikákkal próbál segíteni. A dánok nagyon értenek a személyes sorsok filmre viteléhez, és bár nem láttuk csak az előzetest, nagyon bízni kezdtünk benne.

Maci Laci

Szükség nem volt rá, de elkészült gyerekkorunk egyik kedvenc jópofa mesehősének, a mindig okoskodó kajatolvajnak a 80 millió dollárból 3D-re varázsolt verziója. A legendás páros, Hanna és Barbera ügyesen kitalálták a két karaktert, kérdés, hogy haláluk után mennyire tudták a szellemiségükhöz tartani magukat az alkotók.

Menedék

Francois Ozon kemény filmmel jelentkezett. A Homok alatt és az Utolsó napjaim után elkészült a trilógiájának befejező része, amiben a szerelmespár egyik tagja túladagolja magát, a másik, a lány pedig pár hét kóma után vidékre költözik feldolgozni a halált. Vidéken a halott fiú meleg bátyja és a párját elveszítő, de annak gyerekével terhes nő között különös kapcsolat alakul ki. Kemény film, véletlenül ne válasszuk, inkább készüljünk fel rá. A film San Sebastianban nyert.

A mestergyilkos

Hónapok óta izgatottan várom ezt az elképesztő baromságot Jason Statham főszereplésével. Az előzetes tökéletesen sikerült: a szuper mondatok (amire szükségem van: a megfelelő hozzáállás; az üzlet csak üzlet; spórolj az üzemanyaggal) mellett végeláthatatlan kaszabolás kezdődik. Az 1972-es, Charles Bronson főszereplésével készült mozihoz képest ez nem meglepő módon más lesz, állítólag szórakoztatóbb az eredeti letargiájánál. Statham mindössze 66 napos volt, amikor az elsőt bemutatták. Az üzletet a személyes életével összezavaró profi bérgyilkos esendő és tanulságos története egy igazi akciómozi 40 millió dollárból, pörgéssel és erkölcsi mondanivalóval. Könyörgöm, akciófilmet akarunk nézni, nem? Megkapjuk!

Womb - Méh

Fliegauf Benedek úgy csinált a korábbi filmjeitől teljesen eltérő filmet, hogy mégis minden pillanatában érezni rendezői akaratát. A James Bond-lánnyal, Eva Greennel forgatott klónozásról és szerelemről szóló szépséges mozi Locarnóban nyert, igazi nagy mozi lehetne. A magyar válasz az Időutazó feleségére és a Benjamin Buttonra. A film 3 millió eurós összköltségvetése a német és francia pénzekkel együtt is sokkal több, mint az eddigi Fliegauf-filmek összesen. Az angol nyelvű moziról írunk hamarosan részletesen, de higgyék el, egy cseppet sem érezni rajta, hogy ez egy magyar film, és ez már siker.

A zöld sárkány gyermekei

Az elhagyott, épp ezért kiégett ingatlanügynöknek (Rátóti Zoltánnak) egy feladata van, ha meg akarja tartani munkáját. El kell adnia egy raktárt, amiben egy kínai munkás lakik, akinek nyilván az az érdeke, hogy ne adják el az épületet. A két ellentétes akarat nem egymásnak feszülést, hanem ismerkedést és barátkozást hoz, mert a két magányos idegennek szüksége van a másikra. Kettőjük fura és szórakoztató kapcsolatába a bátor és szép pizzáslány, Bánfalvy Eszter zavar be. Az évekig forgatott mozi érdemes a figyelemre, tessék megnézni.

ratoti zoltan
Rátóti Zoltán (Fotó: Gőzsy Gáborné)