10 dolog, ami miatt imádtuk Lenke nénit

2011.04.08. 11:53
„Hajnalban kel, éjjel fekszik, vaskézzel vezeti a családot, mindig mosolyog, és 60 évet kibírt Taki bácsi mellett” - így jellemezték a rokonok a Szomszédok teleregény Lenke nénijét, akit a kedden elhunyt Komlós Juci alakított az 1987-es indulástól az 1999-ben leadott 331. részig. Összeszedtük Lenke néni legjobb jeleneteit: íme tíz videó a Gazdagrétre költözéstől az ABC-t terrorizáló vevőkön és rablókon át Taki bácsi felidegeléséig.

Az 87-es nyitóepizódban Lenke néni és Taki bácsi (Zenthe Ferenc) az épülő M0-ás autópálya miatt kénytelenek lecserélni takaros kis kertes házukat egy panelre a frissen felhúzott Gazdagréti lakótelepen. A jelenetsor Komlós Juci vicces, mégis szomorú magánszáma: Lenke néni nem szívesen hagyja ott az álmos kertvárost, ezért végigmorogja az egész költözést, arról pedig hallani sem akar, hogy az új helyre is vigyék a kiskutyát (a készítők ezt persze jól elfelejtették, így Lenke néni egy későbbi epizódban Taki bácsit hibáztatta, amiért nincs kutyájuk). A költözésben segítő unokájuk, Alma (Fehér Anna) egyébként ekkor épp Lacival (Epres Attila) kavart, aki itt kopaszodó presszótulaj helyett még kopaszodó motoros suhanc volt:

A költözés után Lenke a lakótelep közértjében segít be régi ismerősének, Madarasi Bandinak (Dobránszky Zoltán), Taki bácsiból pedig taxis lesz (korábban a Magyar Rádió sofőrje volt). Munka után viszont a két öreg a fiatalok szerelmi ügyeitől kezdve a szomszédok rigolyáin át a bolti árakig mindenen képes összeveszni, ami természetesen a teleregény rendszeresen visszatérő humorforrásává válik. Kedvenc videónkban Lenke néniből kém lesz: a panellakások vékony válaszfalait kihasználva próbálja megtudni, mi folyik odaát Vágásiéknál, de még ezalatt is folyamatosan savazzák egymást Taki bácsival:

Lenke néni ugyan nyugdíjas volt, a sorozatban mégis a fél életét a csemegepult és a konzervhegyek mellett töltötte. Az ő szemén keresztül megismerhettük a rendszerváltás fordított Tékozló Homár blogját: a gazdagréti ABC ugyanis mágnesként vonzotta az extrém idióta vásárlókat. Az egyik ilyen rendszeresen visszatérő hülye a szinte rozsomáki magasságokba emelkedő Pattogi volt (őt a mélynövésű mexikói gengszterek örökös szinkronhangja, Botár Endre alakította), akinek a beszólásai miatt rendszeresen lincshangulat alakult ki a vegyesboltban. Itt például az fájt neki, hogy Lenke néni a bolt kirablása után csak egy anyukát szolgált ki, a hőzöngő tömeget nem:

Bár a Szomszédok legveszélyesebb helye egyértelműen Almáék presszója volt, amit szinte minden második részben kiraboltak, szétvertek és felrobbantottak, Madarasi Bandi közértjében is akadt azért dráma, feszültség és izgalom. Az 54. epizódban például a 80-as évek akciófilmjeinek tipikus símaszkos-bőrdzsekis banditái támadták meg a kasszát záró derék boltosokat, ám Lenke néni hősiesen ellenállt. Komlós Juci ekkor mondta el legendás bonmont-ját: "Álltam én már csendőr, német és orosz puska előtt is!"

Lenke néni mindig is anyatigrisként harcolt azokért, akik a legfontosabbak voltak számára. A 24. részben például egy elképesztő dühroham csúcspontjaként majdnem megütötte a lakásukba bebillegő, rókaprémes femme fatale-t, János erdőmérnök úr (Trokán Péter) exfeleségét:

A non stop zsörtölődése és vérszívása ellenére a családtagok és a szomszédok is mind imádták Lenke nénit. A 80. születésnapja alkalmából rendezett, szerény koccintás közben János tökéletes jellemrajzot ad róla: „Hajnalban kel, éjjel fekszik, vaskézzel vezeti a családot, és mindig mosolyog.” Taki bácsi természetesen nem bír magával, és ezúttal is a válással meg a félrelépéssel viccelődik:

A két nyugdíjas néha tényleg túlzásba vitte a zsörtölődést. A 119. részben Lenke néni úgy felidegesítette Taki bácsit az örökös szurkálódásaival, hogy a derék taxis inkább elmenekült otthonról. Még a finom főtt virslit is az asztalon hagyta!

Lenke néni igazi modern, nagyvárosi nyugdíjasként a számítógépek csodálatos világát is meg akarja ismerni. A tanára meg ugye ki más lenne, mint Gazdagrét PC-fejedelme, a legálisan vett Mikroszoft Vindóz 95 nagymestere, Vágási Feri (Nemcsák Károly) személyesen:

Azt már megszoktuk, hogy a Szomszédok szereplői soha sem mennek nyaralni, mindig csak ábrándoznak az álomüdülésről két parizervásárlás között (egyedül Mágenheim doki tud néha leruccanni a családdal valami vízpartra, de ilyenkor egyetlen epizódban több bokáig érő vízbe csukafejest ugró sérültet lát el, mint máskor egy hónap alatt). 95-ben Lenke néni, Taki bácsi, Alma és a lány új udvarlója (Schnell Ádám) együtt mentek le a Balatonra. Mialatt a víziszonytól szenvedő Lenke kedélyesen elkonyakozgatott a parton Madarasival, a néző igazi Kádár-kori franchise-crossovernek lehetett tanúja: a Tenkes hős kapitánya Ötvös Csöpivel (Bujtor István) vitorlázgatott.

Azt tudták, hogy Lenke néni masszív sorozatfüggő volt, és imádta a brazil szappanoperákat? Egyszer még amiatt is panaszkodott Taki bácsinak, hogy belőlük bezzeg nem lenne jó sorozatszereplő, mivel se nem olajmágnások se nem milliomosok, csak unalmas nyugdíjasok, akiknek a sztorija senkit sem érdekel. Zseniálisan szürreális kikacsintás a 282. epizódból:

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport