EU-s promóciós ajándék lesz a Jankovics-film

2011.04.14. 15:34
Jankovics Marcell 21 éve készülő filmje, Az ember tragédiája lesz Magyarország soros Európai Uniós elnökségének záróünnepségén az egyik promóciós ajándék. Így begyorsult az eddig félbemaradt rajzfilm utómunkája: egy hónapon belül befejezik, dvd-n osztogatják majd.

Az EU-s elnökségi félév végén tartandó zárórendezvényen adják oda a rajzfilmet az illusztris vendégeknek, ezért lendült előre a 21 éve készülő, fél éve még torzónak tűnő alkotás utómunkája. Az ember tragédiája című, már majdnem kész, 155 perces film dvd-jét a megfelelő másolásvédelemmel látják majd el. Az utómunkához hiányzó 20 millió forintra a Nemzetierőforrás-minisztériumtól (Nefmi) kaptak ígéretet.


Részlet a filmből

Ugyanakkor mozikban is lesz információink szerint a film ősszel, a forgalmazói jogok a Mokép-Pannóniánál vannak, de a cég részéről a témában egyelőre nem nyilatkoznak. Úgy tudjuk, a moziforgalmazás után, karácsonykor jelenhet meg leghamarabb kereskedelmi forgalomban dvd-n.

Az ember tragédiája sorozatot hozzávetőleg 600 milliós állami támogatásból készítette eddig Jankovics, ami a film teljes költségvetésének 70 százalékát jelenti. A rendező elmondása szerint saját vagyonából is költött 80 millió forintot a rajzfilmre a támogatás és a szponzori pénzek mellett. Az epizódokból eddig a Duna Tv adott le 13-at három évvel ezelőtt, de mára már összevágták Madách Imre művének mind a 15 színből készült epizódját. A 89-es felvétel technikai szintjén számítógépen javítottak, a képi munka kész van, csak a hangot kell korrigálni. Időben ez még egy hónap.

A rendező, aki a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Bizottságának elnöke is egyben, kinevezése előtt hiába pályázott a film befejezésével a Magyar Mozgókép Közalapítványnál, zárolták a költségeket: de ígéretet kapot a  Nefmitől a filmek gyártására szolgáló keretből a hiányzó 20 millióra. Előfinanszírozásként saját pénzéből álltak az utómunkának.

A magyar mellett feliratos angol változat is készül, emellett vannak tervek az angol nyelvű verzióra is, amit Jeremy Irons hangalámondásával készülne. Alapvetően három hangra készült a munka, tette hozzá a Kossuth-díjas rajzfilmrendező. A rajzfilm részleteit a következő hetekben több helyen bemutatják. A londoni színt május elején a 42. Magyar Filmszemle közönsége láthatja.