A gonosz Skynet szerezte meg a Terminátort

2011.04.21. 15:33
James Cameron olaszországi lázálma óriási siker lett. Az 1984-es bemutató óta mindegyik Terminátor-filmet más cég készítette, egyik sem tudta lekötni magánál a jogokat, pedig a bevételi számokat nézve elég jól hoztak még az elképesztően gyenge részek is. Egy befektetési alap ül most a jogokon, akik szerencsére nem engedik a gyerekeknek szóló rajzfilmváltozatot, mondjuk semmi mást sem mozdítanak előre.

Halálosztó-számok:

Terminátor (1984): IMDb: 8,1; RT: 100%
Terminátor 2 (1991): IMDb: 8,6; RT: 97%
Terminátor 3 (2003): IMDb: 6,6; RT: 70%
Terminátor 4 (2008): IMDb: 6,8; RT: 33%

Ahhoz képest, hogy milyen elképesztően népszerű a Terminátor-franchise, az üzleti háttere már régóta elég ingatag, ami megmagyarázhatja azt is, miért hullámzik rendre a filmek minősége a jó és a pocsék között. Az egész Terminátort James Cameron egy olaszországi munkája, a Piranha 2. forgatása alatt találta ki, egy lázálom gyötörte egyik este, amelyben robotok akarták megölni őt. Az Bolygó neve Halál, a Titanic és az Avatar rendezője egyltalán nem elégedett a folytatásokkal, talán még visszatérne rendezni is.

Kézről kézre jár

Az 1984. október 26-án bemutatott, mindössze 6,5 millió dollárból forgatott első rész közel 80 millió dollárt hozott. A jogok ötven százalékát egy dollárért lepasszolta James Cameron a feleségének (1985-89), a producernek, Gale Anne Hurdnek azzal az ígérettel, hogy csak úgy készíthet filmet belőle, ha ő a rendező. A Stanfordon végzett tehetséges nőnek Brian De Palmától van egy lánya, egyébként olyan filmeket készített, mint a Vírus, a Hulk, a Dante pokla, vagy a kultsikerré váló The Walking Dead zombisorozat.

James Cameron az Avatar forgatásán
James Cameron az Avatar forgatásán

A jogok másik felét az első részt gyártó Hemdale Film tulajdonolta, a cégtől az Andy Vajna és Mario Kassar vezette Carolco Pictures vásárolta meg 10 millió dollárért. Ahogy megvették, már be is jelentették a második részt, amit szintén James Cameron rendezett. Ez már óriásbüdzsével, 102 millió dollárból készült, de viszonzásképpen szépen is termelt, 519 millió dollárt hozott.

A Carolco Pictures a nyolcvanas évek menő filmgyártója volt, ami a kilencvenes évek közepére becsődölt. Felsorolunk most tíz Carolco-filmet, tuti láttak közülük kilencet: Rambo 3, Vörös zsaru, Az emlékmás, Air America, Doors, Tökéletes katona, Elemi ösztön, Cliffhanger, Chaplin és a Hajszál híján.

A Terminátor második része után elég bosszantó lehetett Vajnáéknak, hogy el kell engedniük a sok pénzt hozó produkciót, bár itt tegyük hozzá, hogy Cameron szerint ez kétrészes ötlet volt, ő az 1991-es folytatással a gépek háborúját lezárta.

Tehát a Carolco csődöt jelentett (egyre nőttek a gyártási költségeik, míg a bevételeik meg nem, mert érthetetlenül gyenge filmeket készítettek, pl. Showgirls), majd Vajnáék csináltak egy új céget C2 Pictures néven, és saját korábbi cégük árverésén 8 millióért megvették a Terminátor jogainak 50 százalékát, a másik ötvenet pedig Hurdtől 7 millióért, aki így egy dollár híján 7 milliót keresett az üzleten.

Vajnáék 2003-ban bemutatták a 170 millió dollárból készült Terminátor harmadik részét, A gépek lázadását, és még ez is képes volt 433 millió dollárt hozn. És ez csak a mozijegyek eladásából befolyt összeg.

Film címe Költségvetés Bevétel  
Terminátor 6,500,000$ 78,371,200 $  
Terminátor 2.: Az Ítélet napja 102,000,000$ 519,843,345$  
Terminátor 3.: A gépek lázadása 170,000,000$ 433,371,112$  
Terminátor - Megváltás 200,000,000$ 371,353,001  
Összesen 478,500,000$ 1,402,567,458$  

Vajna megint elad

2007-ben Vajnáék megint megváltak a jogoktól, ekkor sokakat meglepve a Halcyonnak adtáák el a Terminátor franchise jogait, állítólag 25 millió dollárért, de olvastunk 30-at is. Derek Anderson és Victor Kubicek ekkor készítette el a Terminátor - Megváltás című nem túl érdekes mozit Christian Bale-lel, ami leginkább amiatt volt emlékezetes, hogy Bale artikulátlanul üvölzött, és artikulálva káromkodott. Ez a cég készítette el egyébként A Terminátor: Sarah Connor krónikái című tévésorozatot is.

A projekt ugyan a 2007/08-as amerikai tévés évad legnézettebb fikciós sorozataként rajtolt, de fokozatosan csökkent a nézettsége, és a Fox tévétársaság két évad után levette a műsorról. A történet pedig érdekes volt, csak éppen nem a hardcore Terminátor-rajongóknak szólt: a tévés költségvetés nem bírta el azokat a trükköket, amiket egy ilyen történet megkívánt volna. A sorozatról bővebben a comment:com-on írunk.

Andy Vajna
Andy Vajna

A Connorok életére törő gépeknek nincs túl nagy szerencséjük, ugyanis a Halcyon is megfeküdt, tartoztak Bale-nek, Vajnáéknak, a rendezőnek és a forgatókönyvírónak is, ezért csődöt jelentettek, majd megint tovább akarták adni 2009-ben a Terminátor jogait egy aukció keretében, amit végül a Halcyonnak kölcsönt adó  Pacificor nyert 29,5 millió dollár a Lionsgate és a Sony előtt. A megállapodás tartalmazza, hogy minden új Terminátor-film után 5 millió dollárt kell fizetni a Halcyonnak. A két vesztes érthetően elég csalódott volt, de azért kísérletet tettek arra, hogy a filmes tapasztalatokkal nem rendelkező hedge fund cégnek segítsenek megvalósítani a folytatásokat.

Mi a következő?

A bonyolult üzleti helyzet ellenére, mindenki dolgozna. James Cameron arról beszél több helyen is, hogy az első két részt jegyző forgatókönyvíró munkába állt, hogy megírja az ötödik és hatodik rész forgatókönyvét is, és kifejtette, hogy nem nagyon tetszettek neki azok a részek, amiket nem ő rendezett. Jelenleg az eredetileg trilógia szándékával készített Megváltás folytatását próbálják a pletykák szerint összehozni 2010. augusztusa óta, amikor erről először hallani lehetett, emellett a második részekből akár 3D-verziót is készítene. Az ötödik Terminátort Arnold Schwarzeneggerrel forgatná le a Universal, kiáltották az égbe, de a tárgyalások már egy ideje hivatalosan csak a korai szakaszban vannak.

term

Emellett a Hannover House készít a Terinátorból gyerekeknek szóló, egész estés animációs filmet Terminator 3000 néven, bár hivatalosan semmiféle jogot nem kaptak erre a Pacificortól. Mondjuk Eric Person, a Hannover House főnöke azt mondta, hogy az animációs jogok nála vannak.