Szórakoztató vikinges marhaság a Thor 3D

2011.04.28. 11:37
A térhatású Thor mellett az Alkonyat rendezőjének gyenge horror-Piroskáját és a szerelmi háromszögben gyötrődő Liam Neeosnt láthatjuk a héten a mozikban. Truffaut- és Godard-rajongóknak a Ketten a hullámban című dokut ajánljuk.

Thor 3D

Kenneth Branagh Shakespeare-dráma helyett Superman-filmet forgatott egy Thor nevű izomheggyel a főszerepben (Chris Hemsworth), aki a germán mitológia Asgardja helyett egy másik dimenzióból jött, a ruhatárát pedig a 90-es évek He-Man figuráitól nyúlta. Mivel a 150 millióból összerakott, 3D-szupermozit Amerikában majd csak május 6-án mutatják be, most még csak 5,8 millió dollárnál tart. A sajtó eddig csak áradozott a filmről: "A pörölyét hajigáló viharisten kiütéssel nyerte meg az idei nyári szuperhős-szezont" (Hollywood Reporter), "Szórakoztató vikinges marhaság" (Daily Mail), "A film erőssége, hogy a mennyei dimenziók lényei a seggek szétrúgásában és a drámai konfliktusok  kibontásában is jók. A Földre száműzött Thor viszont már nem annyira izgalmas." (Variety) A film tele van sztárokkal: Thor apját, Odint Anthony Hopkins alakítja, a főhős szerelmét Natalie Portman, Tom Hiddleston lett Thor cselszövő testvére, Loki, Rene Russo Frigga, a Rómából ismerős Ray Stevenson pedig Volstagg. (Rottentomatoes: 94%, IMDb: 7,9)

A lány és a farkas

Az Alkonyat rendezője, Catherine Hardwicke és David Johnson, Az árva című horror forgatókönyvírója 42 millió dolláros horrorverziót forgatott a Grimm-testvérek Piroska és a farkas meséjéből. A címszereplő (Amanda Seyfried) itt már az ártatlanságát görcsösen elveszíteni akaró szűzlány, a farkas a pubertáskorba lépett, szőrös csábító. A falut rettegésben tartó fenevad ellen pedig a minden filmjében zseniális Gary Oldman indít hajtóvadászatot. Bár a film már összeszedett 71,8 milliót, a nézőknek és a kritikusoknak sem jött be annyira a gót Piroska: "Rémesen idióta és totál nevetséges próbálkozás" - írja a Washington Post, de mások is csak fanyalogtak: "A túljátszott karakterek és a kellemes rögtönzések bizarr elegye, nevetséges történettel" (USA Today), "Inkább Alkonyat, mint Grimm-mese, de így is égetnivaló szemét" (New Yorker). (Rottentomatoes: 12%, IMDb: 4,9)

Chloe - A kísértés iskolája

Bár Liam Neeson neve újabban egybeforrt az ötvenes akcióhősökkel (lásd Elrabolva, Ismeretlen férfi), a Chloe című 2009-es filmjében egy szerelmi háromszögbe keveredő dokit alakít, akinek a hűségét egy felbérelt prostival (Amanda Seyfried) teszteli szintén orvos felesége (Julianne Moore). A 14 millió dollárból forgatott film csak 11,8 milliót szedett össze tavaly március óta, Amerika Réz Andrása, Roger Ebert a film rendezőjét, Atom Egoyant dicsérte, az Entertainment Weekley viszont ezt írta: "A Chloe monoton és szürke. Egoyan minden dramaturgiai trükkjét láttuk már valahol korábban." (Rottentomatoes: 51%, IMDb: 6,5)

Ketten a hullámban

A francia filmgyártás két legjelentősebb rendezőjéről, Jean-Luc Godard-ról és François Truffaut-ról, valamint kettejük kapcsolatáról szól Emmanuel Laurent 2010-es dokumentumfilmje, ami beutazta ugyan az összes európai filmfesztivált Cannes-tól Rotterdamig, de sehol sem kapott díjat. "Mindenkinek kötelező, aki odavan a francia újhullámért" - írja a San Francisco Chronicle, és ehhez mi sem tudunk többet hozzátenni. (Rottentomatoes: 67%, IMDb: 6,9)