Dyga Zsombor tíz évet várt élete filmjére

2011.05.05. 15:34
Hogy összejöjjön egy szemlére való filmes produkció az ínségesebb időben is, a tavalyi nyolc film mellett Vecsernyés János tévéfilmjét is bevették a 42. Magyar Filmszemle játékfilmes versenymezőnyébe. Pláne, miután Kincses Réka a Haza című filmjét mégsem nevezte be, N. Forgács Gábor Pillangók című filmje meg nem készült el. Összeszedtünk mindent a szemlén debütáló játékfilmekről.

Nyár utca, nem megy tovább

Vecsernyés János rendezőként harmadik játékfilmjét mutatja be a szemlén. Az abszurd történetben a 74-es trolira felszálló férfi a kötött pályás járművet próbálja eltéríteni. Az Egressy Zoltán forgatókönyvéből Kerekes Éva, Haumann Péter és Bartsch Kata főszereplésével készült alkotást az állami támogatás leállása miatt nagy csúszással tudták csak elkezdeni, és a tervezetthez képest feleannyi (19) nap alatt forgatták le. A mozgó troli nehezítette a cselekményt, így egyszerűsítettek a technikai forgatókönyvön. A rendező szerint a dialógusok és a jól követhető történet úgyis viszi a filmet. A filmipar jelenlegi helyzetében a kevésbé tehetségeseknek a tévéfilmekben remél kiutat. A már tíz éve a Színművészeti Egyetemen tanító operatőr-rendező hozzátette: „Ez a krízis arra lesz jó, hogy az új struktúra átalakulásával a középső réteg is lehetőséghez juthasson.”

Büdzsé: 124 millió forint
Állami támogatás: 32,7 millió

A halálba táncoltatott leány

A két kontinensen forgó, magyar-kanadai-szlovén koprodukció az eredetileg táncosnak készülő Hules Endre első önállóan rendezett filmje. Korábban az Egyesült Államokban színdarabokat rendezett, és epizódszerepelt a Hetedik és a Peacemaker-filmekben is. Önéletrajzi elemekkel fűszerezett moziban ő játssza az egyik főszerepet László Zsolt és Melkvi Bea mellett. A történetben a táncosból lett impresszárió húsz év után visszatér Magyarországra, ahol öccse még mindig ugyanazzal a társulattal dolgozik. Felújítják közösen az utolsó sikerüket, de a múlt árnyai kísértenek. A hazai támogatások elapadása mellett gondjaik voltak a kanadai támogatási rendszer átalakulása miatt is. Kevés kompromisszumot kötöttek, így most a banknak tartoznak nagyobb összeggel. Volt, hogy Kanadában nem kaptak engedélyt egy reptéri forgatásra, és gerillaként dolgozott a stáb. Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr húzta magával a csapatot: "számomra képtelennek tűnő helyzeteket oldott meg - mondta a 80 éves mesterről Hules. - Az Erzsébet híd lábánál játszódó jelenetben bevilágította a Duna túlpartján álló házakat is, a Gellért Hotel ablakában zajlott jelenet miatt pedig az egész Gellért-hegyet".

Büdzsé: 239,3 millió forint
Állami támogatás: 147 millió

Utolér

Dyga Zsombor a tavalyi szemlén díjazott Köntörfalak után most ismét komor hangulatú, de több szálon futó, határokat feszegető thrillerrel jelentkezik. Az Ónodi Eszter, Seress Zoltán és Bartsch Kata főszereplésével készült filmben hat átlagember kerül krízishelyzetbe néhány óra alatt: köztük egy túlhajszolt pincérnő, egy lelkileg összetört mentőorvos és egy veterán korcsolyázónő. A forgatás Miskolcon zajlott, az utómunkálatoknál találkoztak a támogatások megvonásának problémájával, emiatt az a fázis különösen hosszúra nyúlt, de ez alkotói szempontból jót tett a műnek. "Tíz év várakozás után végre megcsinálhattam azt a filmet, amit mindig is akartam. Lovas Balázzsal a kezdetek kezdetén ezért kezdtünk el filmezni” – mondta a rendező, aki elégedett a végeredménnyel, és reméli, jól fogadja a szemle közönsége.

Büdzsé: 237,5 millió
Állami támogatás: 88 millió.

Diamond Club

Az elsőfilmes Vécsei Márton, aki a színművészeti előtt a Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett, a művészközeget mutatja be a kísérletifilmnek indult alkotásban, melyben a művész Uglár Csaba és Tenki Réka játssza a főszerepet. Richárd, a saját művészetétől megcsömörlött akcióművész elhatározza, hogy nagyszabású performansz segítségével írja be magát a művészettörténetbe. Ezt anyagilag úgy biztosítja, hogy eladja lakását egy fiatal párnak, Adélnak és Trisztánnak. A lány csatlakozik a művészhez hajnali előadására készülődve, majd egyre furcsább szituációkba keverednek. A rendező célja az volt, hogy érthető filmet csináljon, olcsón.

Büdzsé: 26 millió
Állami támogatás: 0

East Side Stories - szkeccsfilm

Bodzsár Márk Levegőt venni! című Hajónaplóját is átvették versenybe, holott kisjátékfilm kategóriában a tavalyi filmszemlén már futott. Most a négy rendező kisfilmjéből készült East Side Stories szkeccsfilmben mutatják be. "Ezzel akartuk jellemezni, hol tartunk 20 évvel a módszerváltás után" - mondta Bodzsár István producer. Bollók Csaba vágta össze. A film részt vett a Kairói Fesztiválon, az EU elnökségünk kapcsán pedig szinte mindenütt ott volt, ahol rendeztek vetítéseket az utóbbi évek magyar filmjeiből.

Büdzsé: 84,3 millió
Állami: 28 millió.