Végrehajtók a Mozgókép Közalapítványnál

2011.05.06. 17:26
Végrehajtók jelentek meg a Mozgókép Közalapítványnál 300 millió forintos tartozás miatt csütörtökön. A háttérben az állami támogatások hitelezésével kapcsolatban a Raiffeisen bank áll.

A Városligeti fasor épületébe csütörtökön érkeztek a végrehajtók. Bár az alapítvány nem vehetett fel hitelt a filmgyártás támogatásához, csak a filmes cégeken keresztül, a Raiffeisennel olyan típusú hitelszerződést kötött, ami alapján a tartozást velük szemben is követelhetik a filmes cégek mellett, ismertette a helyzetet Kresz László, a megszűnőben lévő alapítvány gazdasági igazgatója. Két autót foglaltak le.

2010 őszén már fizetési meghagyást bocsátott ki a Raiffeisen, és zárolták  például Ozorai András, Elek Judit cégeinek számláját, illetve az állami Objektív stúdióét. Akkor az alapítvány megoldotta a problémát: amit zárolt a bank (két-három millió forint volt a számlákon), ahhoz hozzájuthattak a cégek.

Összesen hét bankot és 49 produkciós céget érint az 5,1 milliárdos összbankhiteles filmtartozás problémája, és idén eddig egy cég számláját zárolták: februárban a CIB Bank nem hosszabbította meg az alapítvány tartozásából származó hitelt Szekeres Dénes cégének 263 milliós tartozás miatt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium titkársága ezt a nyilatkozatot küldte az Indexnek a héten: "Az államnak jogi kötelezettsége nincs a filmes tartozások teljesítésére, a tartozások nem az államot terhelik. Ezeket a tartozásokat az MMKA valamennyi alapítójának kellene viselnie. Az állam csupán egy az MMKA 26 alapítójából. A Kormány ugyanakkor felelősséget érez a filmes szakma iránt és elkötelezett a felelőtlen hitelfelvételek és kötelezettségvállalások miatt önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került filmes szakemberek, szervezetek kisegítésében."

Szerdán egyeztetett a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) és a KIM Andrew Vajna kormánybiztossal a konszolidációs kérdésben, információink szerint a bankok részleges kifizetése a Nefmi feladata lett.