Sok filmet ígért Szőcs, de nem tudni miből

2011.05.10. 13:40
Szőcs Géza, kulturális államtitkár egyelőre nem nyilatkozik a szemle zárógáláján, vasárnap tartott meglepő konkrétumokat és derűs hangvételt tartalmazó filmipari bejelentéséről, ami Andrew G. Vajna a filmiparért felelős kormánybiztos filmfinanszírozási tervére volt felelet.

Andrew G. Vajna a szemle szakmai megbeszélésén elmondta, hogy a következő hónapokban indul a pályáztatás és a forgatókönyvek beadása a Magyar Nemzeti Filmalaphoz. Ez a gyártási költségvetésektől függően három-négy film elindítását teszi lehetővé összesen ebben az évben.

Szőcs Géza ezzel szemben konkrét és hosszabb névsort sorolt a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) államtitkáraként az Uránia színpadán azzal kapcsolatban, hogy reményei szerint kik forgathatnak jövő év végéig: Gothár Péter, Szász János, Fliegauf Benedek, Bereményi Géza. Továbbiakban: Hajdu Szabolcs, Antal Nimród és Koltai. Utóbbinál hangsúlyozottan nem mondott keresztnevet. 2012-es filmszemlének pedig a legmagasabb szintű fesztivált helyezte kilátásba.

Az államtitkár a bejelentését azzal vezette fel, hogy a jó viszonyát szeretné kifejezni a magyar filmek iránt. Hogy a Nefmi 800 milliója mellett erre a jó viszonyra mennyi a keret, azt nem tudjuk, hisz Szőcs Géza a témával kapcsolatos kérdésekre eddig nem válaszolt.

A tárca sajtófőnöke Albert Dénes elmondta, hogy hétfőn a titkárságot ostromló újságíróktól már összegyűjtötték az evidens kérdéseket. Például hogy mindezt mennyiből oldják meg, hogy lesz-e erre jövőre is filmes keret, hogy milyen filmcímekről van szó, és hogy ez a lista csak a Nefmit érinti-e. Eddig azonban csak arról értesültünk, hogy szakmai testület nem volt a bejelentéshez vezető döntésekbe bevonva.

A Mozgókép Közalapítvány (MMKA) egy-két hónapon belül megszűnik, és az idei 1,035 milliárdos keretet nem kapták meg, csak az idén már valójában munka nélkül lévő elnök és titkársága fizetését utalták (ennek az éves költsége ismert: 235 millió forint). A maradékot információink szerint a konszolidálásra fordítanák a Nefmi kezelésében, hisz jó pár befejezetlen film és 49 tartozásokkal küszködő produkciós cég van.

Idén 1,6 milliárd forintos kerete van Vajna filmalapjának a játékfilmtervekre, míg a Nefminek 800 millió az egyéb feladatokra. A filmszemle 70 milliós büdzséjét a Nemzeti Kulturális Alap állta.