Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Videokölcsönző lett a Youtube

Index, MTI
2011.05.10. 12:07
A sok pletyka után most hivatalosan is elindította videokölcsönzőjét a Youtube. Három dollárért lehet megnézni egy filmet a háromezer darabból álló filmtárban. A Netflix a legnagyobb ellenfél.

Háromezer új filmmel várja kölcsönzőszolgáltatásának felhasználóit az Egyesült Államokban a YouTube videómegosztó portál, amely a Netflix és a Hulu platformokkal akarja felvenni a versenyt ezen a területen. A Youtube egyre több filmes projektet jelent be, ezzel is mutatva a videómegosztó új irányát, nemrégiben például megállapodtak a régi szovjet filmek jogtulajdonosával, a Moszfilmmel kétszáz film online terjesztésére.

A Google tulajdonában lévő videómegosztó az elkövetkező hetekben olyan alkotásokat tölt fel tékájába, mint A király beszéde, az Eredet és a Családomra ütök. A klasszikusok közül kölcsönözhetővé válik például A sebhelyesarcú és A taxisofőr is.

A video ondemand szolgáltatást azért tudtak végre elindítani a Youtube, mert sikeresen megállapodott  az NBC Universal, a Sony Pictures és a Warner Brothers forgalmazókkal. Ezek a szerződések kiegészítik a Lionsgate, a Starz, a The Weinstein Company és a Magnolia Pictures cégekkel már régebben megkötött egyezségek listáját. A nagyon közül a Fox, Disney és a Paramount kevésbé lelkesek, egyes iparági értesülések szerint ezekkel a forgalmazókkal elakadtak a tárgyalások, és fllmjeik idén már biztos nem lesznek elérhetőek a Youtube kölcsönzőjében.

A filmeket 2,99 és 3,99 dolláros ár között kölcsönözhetik az Egyesült Államokban élő felhasználók, akiknek 30 nap áll rendelkezésükre, hogy elkezdjék nézni a filmeket. Ha már egyszer belefogtak, 24 óráig bár hányszor megnézhetik az alkozásokat.

A videómegosztó portál nem titkolt célja, hogy egyre nagyobb szeletet hasítson ki a televíziózás piacából, ennek része, hogy filmekkel akarja a platformra csábítani a felhasználókat. Legnagyobb ellenfele a Netflix, aminek jelenleg csak 20 millió amerrikai és kanadai felhasznákója van, viszont rengeteg médialejátszón, sőt internetre csatlakoztatható televízión előre telepítették már a kliensét.