A kalózok elfoglalják Cannes-t

2011.05.11. 14:46 Módosítva: 2011.05.11. 15:29
A 64. Cannes-i Filmfesztiválon bemutatja új filmjét Brad Pitt, Sean Penn, Antonio Banderas, Lars Von Trier, Gus Van Sant és Tilda Swinton is. De itt lesz a világpremierje a Karib-tenger kalózai nyegyedik részének és az új Woody Allen-filmnek is.

Az utóbbi évtizedben Cannes ügyes olvasztótégelye lett a hollywoodi és az európai filmeknek. Így fordulhat elő, hogy amíg a versenyfilmek között valóban a saját, cannes-i hagyományoknak megfelelő filmek kerülnek díjazásra, addig a különböző kísérőfilmekkel az egész filmvilág ide figyel.  Az óriás válogatásból most kiemeljük, amik nagyon érdekelnek minket, a magyar érdekeltségekkel önálló cikkben foglalkozunk majd.

Az idei, ma kezdődő fesztivál Uma Thurmant, Jude Lawt és Olivier Assayast is felvonultató nyolc tagú zsűrijét Robert De Niro vezeti, mellette a kisfilmeseket Michel Gondry, az Un Certain Regard (a versenyen kívüli, fiatal filmesek különleges, szokatlan alkotásaiból válogató szekció) vezetője pedig Emir Kusturica. De Niro 1976-ban a Taxisofőrrel érkezett Cannes-ba, oldalán az akkor 13 éves Jodie Fosterrel, aki idén rendezőként Mel Gibsonnal érkezik a fesztiválra The Beaver című filmjével, amit néhány helyen már vetítettek. A filmben a depressziós családapaként tengődő főhősnek rengeteg baja van, de egy kis bábu segítségével képes lesz normálisan kommunikálni szeretteivel.

Kalózok és szerelem

A versenyben ugyan nem szerepel, de a fesztiválra azért eljön Cannes egyik kedvence,  Woody Allen, és az óriási pénzszerző túrnéjára innen induló Karib-tenger kalózai. Előbbi a tisztelet és szeretet miatt, utóbbi meg marketing okokból, mivel nagyon jót tesz egy filmnek, ha a filmvilág aktuális központjából indítják útjára.

Itt volt annak idején az Indiana Jones, a Robin Hood és a Tőzsdecápák 2. világpremierje is. Idén Johnny Depp és Penélope Cruz kalózós filmjükkel őrjítik meg a vörös szőnyeg mellett akár órákig is várakozó rajongókat. Az amerikai produkcióknak sokszor nagy kockázatot is jelenthet egy ilyen premier, a nagy figyelem például tavaly a Tőzsdecápák 2-nek például nem tett jót. A marketing viszont nagyon fontos, nem lepődnénk meg, ha a cannes-i kikötőhöz egy óriási kalózhajóval érkezne a stáb, hiszen amikor két éve a Disney a Carlton Hotelt díszítette fel a Karácsonyi ének promóciója miatt, még hó is esett.

Woody Allen nem először mutatja be filmjét Cannes-ban, ráadásul mostani munkája Páriszban játszódik, így nem meglepő, hogy a Midnight in Paris című mozijával indul szerdán a filmfesztivál. A romantikus komédiának szuper szereplőgárdája van: Marion Cotillard, Rachel McAdams, Carla Bruni-Sarkozy, Adrien Brody és Owen Wilson. A család Párizsba utazik a friss házasokkal, és hiába alakul minden jól, ha az éjszaka minden megváltozik. Szerelem, magánnyomozás és szebbnél szebb nők Woody Allen mozijában.

Szombat este mutatják be a Karib-tenger kalózainak újabb epizódját (Ismeretlen vizeken), amelyek közül a főszereplő Johnny Depp is mindössze egyet tudott megnézni. A filmben új arcként Penélope Cruz tűnik fel nagy örömünkre. Ezzel most többet nem foglalkozunk.

A verseny

A versenyfilmek között találjuk Pedro Almodóvar, Terrence Malick, Takashi Miike, a Dardenne-testvérek vagy Lars Von Trier filmjeit.

Brad Pitt és Sean Penn együtt szerepel a fesztivál egyik legjobban várt filmjében, a Terrence Malick rendezte The Tree of Life című munkájában. Sőt: Brad Pitt alakítja benne Sean Pean apját. A történet alapvetően az ötvenes években játszódik, Jack napi harcokat vív önző apjával, illetve önmagával.

Malick ritkán rendez, 1973-as bemutatkozó nagyjátékfilmje, a Sivár vidék óta ez lesz a negyedik alkotása (Mennyei napok, Az őrület határán, Az új világ), Az őrület határainért két Oscarra jelölték és egy berlini Arany Medvét is kapott érte, míg a Mennyei napokat Cannes-ban Aranypálmával díjazták. Amúgy nyolc éve nem nyert amerikai film Aranypálmát, most komoly esélye van.

Az Oscar-díjas Perdo Almodóvar nyert már Cannes-ban rendezőként és forgatókönyvíróként, de az Aranypálmát nem kapta még meg. Legutoljára 1990-ben a Kötözz meg és ölelj című filmben dolgozott együtt Almodóvar Antonio Banderasszal, most a nemzetközi sztárrá nőtt színész főszereplésével készült filmje szinte már horror, de mindenképpen egy sötét és érdekes alkotás. Az alkotásban a plasztikai sebész, Banderas nővé operálja bosszúból a férfit, aki megerőszakolta lányát.

Az Antikrisztus után nyilván kétszer meg kell gondolni, hogy elég erősek vagyunk-e Lars Von Trier új, Melancholia című filmjéhez, ami a rendező saját műfaji besorolása szerint lélektani katasztrófafilm. A történet az előtt a szép pillanat előtt játszódik, amikor a Föld épp összeütközik egy másik bolygóval. Két lánytestvér áll a középpontban, Kirsten Dunst és Charlotte Gainsburg. Scifi és családi dráma, csak a legerősebbeknek, ha már Kiefer Sutherland is Jack Bauerként suttog benne.

Az Ichi the killer rendezője, Takashi Miike is ellátogat Cannes-ba szamurájos filmjével, ráadásul egy rendhagyó 3d-verzióval. A három nagy filmfesztiválon, Berlinben, Velencében és Cannes-ban még soha nem versenyzett térhatású film, most Kobayashi Masaki 1962-es Seppuku című filmjének remake-jével ez is megtörténik.

Egy menekült gyereket megmentő cipőtisztítóról szóló történettel képviseli magát a finn Aki Kaurismaki, aki 2002-ben elvitte a nagydíjat Cannes-ból A múlt nélküli emberrel. Utoljára 2006-ban mutatták be a Külvárosi fények című filmjét. A kétszeres Aranypálma-díjas Dardenne-testvérek egy kisfiúról forgattak, aki a nevelőotthonból megszökik.

Mindenképp várjuk az Un Certain Regard-ban induló Gus Van Sant-filmet is, A nyugtalanság korát Mia Wasikowska főszereplésével. A fiatalok szerelméről szóló filmben van egy gyógyíthatatlan lány és olyan gyászoló fiú, aki szeret temetésekre járni (Dennis Hopper fia, Harry alakítja). Wasikowska játszott az Alice Csodaországban és A gyerekek jól vannak című filmekben, és most rövid a haja.

Cannes másfél hétig uralja majd a filmvilág életét, és elsősorban nem a bemutatott filmek a fontosak, hanem a háttérben folyamatosan zajló tárgyalásokkal, megállapodásokkal és bejelentésekkel.