Balhé a pesti fesztivál miatt Cannes-ban

2011.05.17. 18:18
A sajtó és a szakma megszűrésével tartották meg az állami támogatás nélkül induló, európai koprodukciókra koncentráló Budapest International Film Festival (BIFF) tájékoztatóját Cannes-ban. Miközben Neményi Ádám producer szerint az egész világ odalesz a fesztiváltól, Kálomista Gábor producer kamunak nevezte a tervet.

Az európai koprodukciókra épülő Budapesti Nemzetközi Filmfesztivál (BIFF) tervét szűk körű kerekasztal-beszélgetésen ismertették a nemzetközi szakmával és a sajtóval Cannes-ban kedd délelőtt. Magyar újságírók közül keveset hívtak meg, az Indexet és a Népszabadságot például nem. Pontosabban előbb beengedtek, majd kikísértek még a tájékoztató kezdete előtt.

Botrány is volt: Kálomista Gábort, a magyar producerek szövetségének elnökét és Bereczki Csabát, az MMKA nemzetközi igazgatóját kidobóemberek kísérték ki, arra hivatkozva, hogy ez a Screen filmes szaklap által szervezett privát kerekasztal-beszélgetés.

Szőcs Géza kulturális államtitkár mellett Barbalics Péter és Neményi Ádám producerek jelentették be a a szakmának hivatalosan, hogy a Neményi vezette Magyar Audiovizuális Producerek Szövetsége 2012. szeptember 22-étől nemzetközi fesztivált tart Budapesten.

Állami támogatás nélkül

A fesztivált nem állami pénzből rendezik meg, indokolta a tájékoztatás magánjellegét az Indexnek már délután adott interjújában Szőcs Géza kulturális államtitkár, amikor a magyar újságírók maradéka is feltehette kérdéseit a szervezőknek.

Szőcs Géza
Szőcs Géza

Az első két évben semmifajta financiális szerepe, kötelezettségvállalása nem lesz a fesztivállal kapcsolatban a Nemzetierőforrás-minisztériumnak, részletezte az államtitkár. Csak erkölcsi támogatást nyújtok, tette hozzá arra utalva, hogy ez tárgyalásoktól kapcsolatokig mi mindent takar. Neményiék pár hete jelentkeztek be nála a tervvel, Andrew Vajna kormánybiztossal pedig itt Cannes-ban beszélgettek erről először.

Hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb A-kategóriás fesztivál a velencei megszűnik, a helyében űr keletkezik, és a magyar filmes kultúra érdeke, hogy ezt a szerepet idehozzák.

Neményi jó fesztivált tervez

"Megpróbálunk olyan nemzetközi filmfesztivált összehozni, ami nem a költségvetést terheli, nem az állami támogatásra épül, vagyis ha nem lesznek ilyen források, akkor is összehozzuk", árnyalta a képet Neményi Ádám. A fesztivál büdzséje a szemle szokásos költségvetésének a kétszerese lehet.

"Koprodukciós fesztivált szeretnénk létrehozni, aminek nagyon örültek a professzionalisták - mondta. - 12-15 versenyfilm lesz, a magyaroknak is ugyanannyi jogosultsága lesz versenyezni, hiszen a feltétele az, hogy egy EU-tagország legyen az alkotók között. Lesznek sztárok, konferenciák, koncertek, előadások, kiállítások. Olyan fesztivált szeretnénk, hogy mindenki úgy menjen el a végén, huhh, ez nagyon jó volt, ide vissza szeretnék jönni. Az egész világ Magyarországra fog figyelni azon a héten."

A szemle művészeti igazgatóját legkésőbb szeptemberben kívánják megnevezni a szervezők, egy magyar vagy magyar származású filmes szaktekintély személyében. A jövő évi fesztivál programjáról annyit elárultak, hogy a Casablanca hetvenéves évfordulója alkalmából a magyar származású Michael Curtizről is megemlékeznének.

Arany Lánchíd-díj

Összesen 11 díjat osztanak majd ki. A fődíj az Arany Lánchíd lesz, a legjobb játékfilmnek járó alkotást 20 ezer euróval jutalmazzák, és lesz egy díj a legjobb magyar filmnek is. Külön elismerésben részesítik a visegrádi országok legkiemelkedőbb alkotását. Az elismerésekről magyar és nemzetközi filmes szakembereket felvonultató öttagú zsűri dönt majd. Az első BIFF-en egy fiatal filmesekből álló zsűri retrospektív különdíjat ad annak az alkotásnak, amelyet legjobbnak ítél azon filmek közül, amelyeket ötven évvel ezelőtt díjaztak valamelyik nemzetközi filmfesztiválon.

A délelőtti találkozó külföldi résztvevői közt volt például a British Film Institute munkatársa, a torontói filmfesztivál korábbi munkatársa és a Wild Bunch nevű nemzetközi filmértékesítő cég munkatársa.

A tájékoztatóról Neményi annyit mondott: "A szakma képviselőivel azt beszéltük meg, hogy lehet a legprofibban megszervezni a fesztivált. Külföldről mindenki segíteni akar, Magyarországon vannak a dolognak ellenzői és irigyei, de remélem össze fognak fogni, mert egy kicsit túl kell lépnünk a filmszemlén, magasabb osztályba."

Kálomista Gábor előre jelezte, a szövetség nevében elhatárolódik a fesztiváltól, amit Neményi Ádám 2009-ben létrejött szervezete képvisel, amely februárban, a Berlinalén lett a Nemzetközi Producerek Szövetségének (FIAPF) tagja. Kovács Gábor a független producerek szövetsége nevében szintén elhatárolódik az időzítéstől és a szervező producerek személyétől. Andy Vajna filmipari kormánybiztos pedig álomnak nevezte az elképzelést.

Kivezették az ellenzőket

"Neményi, Barbalics és Szőcs tájékoztatót tart egy soha el nem készülő filmfesztiválról - fogalmazta meg ellenérzéseit Kálomista a tájékoztató ideje alatt. - Azt mondták, ez privát dolog, azért nem engedtek be. Ha privát, akkor maguknak rendezték, ha Magyarországot képviselik, akkor be kellett volna engedniük."

"Egy ilyen kamuhírt bejelenteni egy ilyen nehéz helyzetben Magyarország lejáratása: ha otthon csinálunk magunkból bohócot, rendben van. De minek ehhez Cannes-ba jönni? Nagyon sajnálom, hogy Szőcs Géza államtitkár megfelelő információk hiányában mögé áll egy ilyen kezdeményezésnek. Már egy évtizede bírálom a magyar filmszemlét, és azt mondom, hogy modernizálni kell, de csak azután, ha felállt a filmszakma a padlóról. Ez a felelőtlen, kapkodó bejelentés majd akkor fog visszaütni, ha tényleg akarunk fesztivált csinálni. Akkor az lesz, hogy ja, ti ezt háromévente bejelentitek" - mondta Kálomista.

Felelőtlenség bejelenteni?

"Kidobtak szó szerint a kidobóemberek - panaszolta Bereczki is. - Amikor azt mondtam, nemzetközi igazgatóként és Eurimages-képviselőjeként vagyok kíváncsi, azt válaszolták, ez egy privát beszélgetés. Felelőtlen bejelenteni egy A-kategóriás fesztivált előre, pláne, mert azt ki kell érdemelni. Kérdés: milyen alapon van ez megszervezve, miért ez a titkolózás, mi ez az eljárás, hogy minket kizárnak."

Bereczki Csaba
Bereczki Csaba

A bejelentett időpontról, ami sokak szerint vészesen közelíti a torontói és a San Sebastian-i fesztivált, Neményi azt mondta: "A FIAPF, amelynek tagjai vagyunk, három hónap alatt találta meg a szeptember 22-ei dátumot". Hogy hivatalos előzmény vagy valamilyen pályázat volt-e, arról így fogalmazott: "Nem kellett a Titanicnak sem pályázni. Majd ha akkreditált, magas szintű fesztivál lesz a BIFF, ahhoz kell FIAPF-felügyelet."