Kiakadtak a hollywoodi trükkmesterek

2011.05.25. 15:38
Eric Roth, az amerikai trükkmestereket tömörítő Visual Effects Society vezetője nyílt vádiratot tett közzé arról, milyen mostohán bánnak velük a filmiparban. Roth nehezményezi, hogy míg a szervezet folyamatosan segíti a vizuális effekt-felelősök erőfeszítéseket követelő munkáját, addig senki nincs, aki az anyagi érdekeiket képviselné.

„A vizuálistrükk-ipar helyzete bizonytalan. A VFX-munkások egyre kevesebb pénzért dolgozik, miközben egyre lenyűgözőbb trükköket produkálnak" – áll a deadline idézte levélben.

A trükkmesterek úgy érzik, kihasználják őket, és kételkednek abban, hogy a jelenlegi működésmód hosszú távon tartható lenne. Roth kiemeli, hogy a VFX-szakma annak dacára sem eléggé elismert, hogy minden idők legnyereségesebb 50 filmjéből 44-nek a vizuális effektek jelentették a húzóerejét.

A filmek vége főcímében például gyakran előfordul, hogy nem mindenkit tüntetnek fel, aki dolgozott a VFX-részlegben, ráadásul a nevek sokszor csak a sor végén villannak fel. Az USA-ban sokszor nem jár a munkához egészségbiztosítás, és nyugdíjjárulékot sem fizetnek utánuk, míg más gyártó részlegeknél ez nem így van.

Sok kis és közepes VFX-cég küzd a megmaradásért mindenhol a világban, sőt mostanra már majdnem mindenki ismeri azt a pár évvel ezelőtt keletkezett idézetet, ami egy amerikai stúdióvezetőtől származik: „Ha nem nyírok ki legalább egy VFX-céget egy forgatás alatt, nem végeztem rendesen a munkámat.”

Roth szerint a VFX-esek borzasztó munkát végeznek a saját menedzselésük terén, ezért eljött a pillanat, hogy együttesen hallassák a hangjukat, és kiharcolják a nagyobb elismerést. A Visual Effects Society 23 országból 2400 tagot számlál. Most nekiállnak felkeresni az érdekelt feleket, virtuális vitákat folytatnak, fórumokat nyitnak a megfelelő megoldás kiharcolása érdekében.