Hollywoodnak elege lett a magyar kalózfilmekből

2011.06.10. 01:07 Módosítva: 2011.06.10. 01:26
Miután az elmúlt néhány hónapban a Sony Pictures, a 20th Century Fox és a Warner Bros. Pictures filmjeinek első kalózkópiái mind Magyarországról kerültek fel az internetre, a Warner úgy döntött, késlelteti a magyar bemutatókat. Ezentúl csak a világpremier után nézhetjük majd meg a legnépszerűbb filmeket.

A Warner Bros. – előzetes terveivel ellentétben – több filmet nem mutat be Magyarországon az amerikai bemutatóval egy időben, vagy a bemutatóhoz közeli időpontban. A stúdió szerint ezzel a lépéssel a magyarnál jóval erősebb, és fontosabb piacok mozis bevételeit védik, mivel az elmúlt hónapokban több, nagy költségvetésű film is magyar mozikból került fel a torrentsite-okra, ahonnan aztán az egész világ nézői töltötték le a vadonatúj filmeket. Ahelyett, hogy inkább elmentek volna a moziba.

Úgy tudjuk, az előzetes vizsgálatok alapján a Lurdy és az Aréna mozikban készülhettek a kalózkópiák alapjául szolgáló kamerás felvételek. Mindezt vélhetően a kópia jelzése segítségével derült ki, illetve az Arénában adják a kérdéses filmeket eredeti nyelven. Információink szerint az ügyben rendőrségi nyomozás is indult ismeretlen tettes ellen.

Itthon az elmúlt hónapokban szinte az összes nagyobb film felkerült a netre, de állítólag a Másnaposok 2 verte ki a biztosítékot a Warnernél. Pedig a film a letöltési lehetőségtől függetlenül, az amerikai nézettségi adatokhoz hasonlóan, a premier hetében feljutott a magyar boxoffice toplista elejére. A vígjátékot 94135 néző látta a premier hétvégéjén a magyar mozikban, a kézikamerával felvett torrentverzió pedig jelenleg is a legnépszerűbb torrent a magyar neten, csak a legnépszerűbb torrentsite-ról több mint húszezren töltötték már le.

A Warner egyedüli forgalmazója itthon az Intercom. Egyelőre ők sem tudták megmondani, hogy meddig tart a büntetés, annyi biztos, hogy a stúdió szeptemberig változtatta meg filmjeik bemutatódátumait Magyarországon, de lehet, hogy az októberi, decemberi bemutatókat is későbbre halasztják majd.

Elsüllyedhet a magyar forgalmazás

Úgy tudjuk, a csütörtöki magyar forgalmazói összejövetelen jelezték, hogy tekintettel arra, hogy az amerikai stúdiók együtt hozzák meg a döntéseiket, de legalábbis egyeztetnek, várható, hogy a többi nagy stúdió is követi a példát: például a Sony és a Fox. Az esetleges további szankciók itthon a másik, szuperprodukciókat forgalmazó céget, a Fórum Hungaryt érinthetik még leginkább.

"Hosszútávon valóban a teljes magyar moziforgalmazást veszélyezteti a stúdiók kalózok elleni ilyen típusú, kényszer szülte védekezése" – válaszolta kérdésünkre Ádám Bernadett, az InterCom marketing és kommunikációs igazgatója.

Eddig a hollywoodi stúdiók nem alkalmaztak ilyen szankciókat, viszont most nem csak minket sújtanak: Mexikóval szemben is hasonló intézkedéseket hoztak.

A kényszerű műsorváltozással először a Harry Potter utolsó részének premierjén szembesülhetünk majd, A Harry Potter és a Halál Ereklyéi II. című filmet csak július 15-től, péntektől vetíthetik a magyar mozik, még a már megszokott éjféli előadásokat sem engedélyezi a stúdió, miközben a premier július 7-én lesz Londonban, és Nyugat-Európában már július 13-tól minden moziban látható lesz a film.

Már most biztos, hogy változik a Förtelmes főnökök (július 28.), az Őrült, dilis, szerelem (szeptember 1.), és a Végső állomás 5. (szeptember 8.) című filmek premierjének időpontja is.

Kis ország, sok kalóz

Magyarországot a filmstúdiók és a szerzői jogokat védő szervezetek az erősen fertőzött országok közé sorolják az illegális letöltések tekintetében. Egy 2004-es felmérés szerint mindössze Oroszország és Kína előz meg minket. Az említett szervezetek becslése szerint a potenciális bevételek 76 százaléka vész el a torrentsite-ok, az illegális másolóüzemek és az egyéb szerzőijog-sértések miatt. A helyzet az utóbbi években valamit javult, de a magyarok torrentszeretetét jól mutatja, hogy a legnépszerűbb magyar torrentkereső a 26. legnagyobb ilyen jellegű oldal az egész világon.

Egy 2009-es felmérés szerint a letöltők 92 százaléka sem a torrentezés előtt, sem után nem nézi meg a filmet moziban, és nem veszi meg dvd-n sem. Vagyis soha egyetlen fillért sem fizet a szórakozásért.

A mostani akcióra azonban nem a magyar letöltők miatt szánta rá magát a Warner, hanem a feltöltések miatt. Becslések szerint csak tavaly 25,6 milliárd dollár bevételkiesést okoztak a torrentsite-ok Hollywoodnak, így egy rosszul szabályozott piac, vagy akár egyetlen korrupt mozigépész miatt is százmilliókat bukhatnak az amerikai és nyugat-európai piacokon.

Világpremierrel a torrent ellen

Egyébként a világpremierek bevezetése ugyanúgy az illegális letöltések elleni küzdelem része volt az ezredforduló első éveiben, mint az, hogy a legrenitensebb országokat most megfosztják attól, hogy együtt ünnepeljenek egy-egy filmet az egész világgal. A Csillagok Háborúja első részét Amerikában még 1999. május 19-án mutatták be, augusztusra jutott el Nyugat-Európába, és csak szeptember 16-án Magyarországra. Sokak szerint ennek köszönhető, hogy a film hamar elterjedt az interneten, a rajongók ugyanis egyszerűen nem tudták kivárni a bemutatót.

2002-ben a második rész ezért már a világon mindenhol egy időben, május 16-án mutatták be. Ezzel nem csak a torrentezőknek intett be Lucas, de a Gyűrűk Ura körüli felhajtástól megrettenve minden eddiginél nagyobb tömeghisztériát generált a film köré. Azóta ez a módszer annyira elterjedt, hogy még a Fűrész 7-et is egyszerre mutatták be a legfontosabb piacokon. Most a magyar kalózok miatt új megoldásokat keres Hollywood.