Az emberevés művészi, a Super 8-as divatos

2011.06.15. 13:49
A heti filmbemutatók több fontos kérdést is felvetnek. Igazuk van a kritikusoknak, akik unják már a romantikus vígjátékokat? Lehet Spielberg hetvenes évekbeli stílusában ma izgalmasan filmezni? Amélie mindig Amélie marad, mégha Émilie-nek is hívják? Kibírható az emberevésről szóló mexikói film, ha soha nem ettem még emberhúst? Valaki eljön velem egy 159 perces balettfilmre?

Super 8

Misztikus retro scifivel érkezik a Lost agya, J.J. Abrams és Steven Spielberg: a szupertitkosan kezelt Super 8-ról nincs is olyan infónk, ami elvenné a kedvünket előre. Egy amerikai kisvárosban járunk 1979-ben, bizony, nagyjából Spielberg Harmadik típusú találkozása és az E.T. idejében, talán nem véletlenül. A srácok élnek és rengeteget filmeznek super 8-as kamerájukkal. A vonatszerencsétlenségben elszabadul valami, és beindul a rossz. A 45 millió dolláros büdzséből forgatott film előzetesének már nagyon jó hangulata van, csak győzzék tartani a tempót, vagy esetleg fokozni. A kritikusok szeretik, általában mindenki nosztalgikusan gondol vissza a hetvenes évek filmkészítésére és Spielberg akkori munkáira, de azért örülnek, hogy Abrams feldobja trükkökkel és látvánnyal. Az izgalomra senki nem panaszkodik, és bár nem tartják forradalminak, mindenképpen tökéletes nyári filmként jellemzik.

Mosás, vágás, ámítás

Audrey Tautou szegény úgy vonul be a filmtörténetbe, mint Amélie, de ez nem baj, ha egyszerűen olyan kedvesnek látszik és annyira jól áll neki, ha jót tehet. Most fodrászként dolgozik, és hát a fodrászok azok, akikkel mindent megoszt az ember. Émilie is mindenkin tud segíteni, kivéve anyján, akit elhagyott a férje. A feladat adott: Émilie titkos hódolóként kezd el leveleket írni az anyjának, aki meg nyomozni kezd az udvarló iránt. Van még egy csavar persze, mert Émilie-re is kacsingat egy férfi. Kedves, romantikus film, most nem kell több.

Szerelem kölcsönbe

Egy újabb romantikus vígjáték sok blődséggel, nagy kérdésekkel (a barátság vagy a szerelem a fontosabb), közel szimpatikus karakterekkel. Harminc felé az ember már nem reménykedik, ezért őrület, ha véletlenül megtalálja a szerelem. A baj az, ha pont a legjobb barátnőjének a vőlegénye az. Innentől lehet rossz vagy jó a film, a Rotten Tomatoeson utálják, de ez most nem zavarhat össze minket. Az előzetes alapján megnézem, az tutifix.

A tánc - A Párizsi Opera Balettje

Ha lenne egy lány, akit eléggé érdekel a kultúrának ez a része, engem meg a lány, akkor esküszöm, megpróbálnám megnézni a 159 perces dokumentumfilmet. A Natalie Portman-féle A fekete hattyú miatt eleve érdekel ez a világ. Rendkívüli keménységgel és szépséggel találkozhatunk majd a dokumentumfilmben, amiben bemutatják a világ egyik legfontosabb és legnépszerűbb balett-társulatát kívül-belül.

Vagyunk, akik vagyunk

A magyar filmforgalmazást megmozgatni szándékozó Magyarhangya csapat bérletes sorozatának újabb darabja egy mexikói horror lesz. Az apa meghal, a családnak folytatnia kell a túlélésért a hagyományt. Az órajavítóként dolgozó apa általában prostituáltakat tálalt fel vacsorára a családnak. Emberevők, ahogy soha nem láttuk őket, legalábbis én biztos nem. A film kritikájaként elhangzott, hogy nagyon lassú, helyenként művészkedő és nem a legjobb a forgatókönyve, a trailere viszont érdekes, bár a kannibalizmus nem a kedvenc témám. Csak egyszer nézhetjük meg, tessék jönni, beengedik az egyszeri jegyvásárlót is.