Itt kenődött szét Hellboy ellenfele

2011.06.21. 20:53
Az etyeki Korda stúdióban a júliusban megnyíló látogatóközpontot mutatták be, ami 1,2 milliárdból épült, ebből 592 millió az uniós támogatás. A keddi sajtónapon az itt forgó Borgiák-sorozat díszletét is bemutatták, ezt a látogatók csak 2012 után nézhetik meg.

A Korda Sándor Filmpark látógatóközpontja három részből áll: egy étteremből, egy 8000 négyzetméteres díszletvárosból, és egy 1400 négyzetméteres stúdióban berendezett kiállítóteremből, mondták el az étteremrészben tartott megnyitón, majd ebben a sorrendben végig is kísérték az újságírócsapatot és a megjelenő filmeseket. Herendi Gábor és Hutlassa Tamás producerek például azért voltak itt, mert a kiállításba adtak a filmjeikből anyagot.

Csapó Tamás a Korda Stúdió Zrt. vezetője (balra) a vendégekkel
fotó: Huszti István

A Borgiák és a Katedrális 2 évada fog itt forogni, mindkettő júliustól - válaszolta kérdésünkre Csapó Tamás, aki már 2009 februárjától a Korda Stúdió Zrt. vezérigazgatója. Itt ugye a Hellboy 2 forgott utoljára a szuperprodukciók közül 2007 novemberében, azóta az utóbbi években játékfilmek közül Goda Kriszta Kaméleonja és Herendi Gábor Valami Amerika 2 című filmje készült csak Etyeken. Amióta Csapó az igazgató, befejezték a 6. műtermet is, most pedig az étterem és a kiállítócsarnok nyílt meg. A látogatóközpont az Új Széchenyi Terv révén az európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával kapott 592 millió támogatást.

A Showtime produkciójának, a Borgiák című tévésorozatnak a díszlete volt a túra második állomása, de itt nem lehetett fotózni: 2012-ig az érdeklődők sem láthatják a látogatótúrákon. Cser-Palkovics  András, székesfehérvári polgármester, a Közép-Dunántúli regionális Fejlesztési Tanács elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, örül, hogy itt lesz egy középkori városrész, ami- tesszük hozzá -, a reneszánsz Firenze, Róma és Velence díszleteként épült. A 6-os műterem felé nyíló Vatikán bejárata mellett más, fából készült utcarészleteket is megnézhettünk, miközben az építőmunkások a tiszteletünkre rövid pihenőt tartottak: a második évadhoz készítették elő a díszleteket, júliustól folytatják itt a forgatást Jeremy Ironsszal. A Katedrális díszlete egyébként egy magánterületen épült a stúdióhoz közel.

A magyar származású és a brit filmiparban világhírűvé vált producer, Korda Sándor történetével kezdődik a kiállítás, majd a filmipar kulisszatitkai következnek. Itt izgalmasabbra számítottunk, pláne, mert a Csodák palotájában már megnézhettük a forgatásokkal kapcsolatos érzéki csalódásokat is (gondoljunk a folyosóilluziót megjelenítő Ponzó-effektusra). A Magyar vándor jelmezei, a Taxidermia maszk és a Vuk fázisrajzai mellett tanácstalanul álldogálókra azonban a fekete Korda stúdió-pólós fiatal idegenvezetők olyan lelkesedéssel csaptak le, és mutattak be egy-egy Pókember-mászást, vagy egy maketthajó elködösítését, hogy még mi is belelkesedtünk, és felültünk egy greenscreen előtti motorra. Ősszel még kialakítanak itt egy interaktív forgatási helyszínt is, ahol az érdeklődők részesei lehetnek egy-egy jelenetnek.

Aztán akciódúsabban zárult a program: felülhettünk egy elektromos autóra, ami elvitt a Hellboy 2-ben szereplő brooklyni városrészbe, oda, ahol az erdő szelleme még 2007-ben magyar tűzoltócsapat részvételével kirobbant a betonból, és ahol a zöld testének szétröppent részei máig látszanak a falakon.

Évi 30-40 ezer látogatót várnak az uniós támogatással megvalósult létesítménybe, mindezzel a fejlődési pályára lépett gazdaságot segítik Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnökének beszéde szerint. A belépők 2000-3000 forint között lesznek.

A székesfehérvári polgármester a megnyitón azt emelte ki, hogy a beruházás munkalehetőségeket is teremtett. A stúdióban 20-an dolgoznak, még 11 főt vettek fel, vagyis az igazi munkalehetőség nem a látogatóközpontokban van, hanem a forgatásokban: itt akár 1200 emberre is szükség lehet egy-egy produkciónál.