700 milliót oszt filmekre a Médiatanács

2011.07.14. 17:49
A televíziós bemutatásra szánt kísérő filmes műfajok ősztől kezdődő állami támogatásáról volt szó a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa Ostrom utcai székházban tartott csütörtöki konzultációján. Itt a magyar film húsz képviselője vett részt, illetve Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.

A Médiatanács a televíziós dokumentumfilm, a tudományos ismeretterjesztőfilm, a kisjátékfilm, és a rövid animációs film műfajába tartozó alkotások támogatásának elosztásában vállal szerepet a magyar film állami támogatási rendszerén belül a jövőben, ismertette a jelenlévőkkel a filmiparral szembeni terveiket Fodor Gergely, az NMHH elnöki kabinetjének vezetője. Mindezt a Magyar Nemzeti Filmalappal egyeztetik.

Ősztől indul a pályáztatás: az indulást követően rövid időn belül már tényleges támogatáshoz juthatnak az érintettek, de hogy idén erre mennyi keret van, az azután derül ki, ha már kikristályosodik a filmalap és a Nemzetierőforrás-minisztérium támogatásának koncepciója, hangsúlyozták. Ami biztos, hogy jövőre 700 millió forint az NMHH filmre fordítandó kerete. A tévéfilmeket ezen felül fogják támogatni.

A jövőre vonatkozó 3-7 éves koncepcióról a Médiatanácsot képviselő Kollarik Tamás elmondta, hogy a filmes szakmával közösen szeretnék kialakítani. „Azt szeretnénk, ha témánként és szektoronként tudnánk átbeszélni a nyitott kérdéseket” – mondta arra utalva, hogy a mai megbeszélést a filmes szakma képviselőivel közösen folytatná az NMHH Médiatanácsa.

Az NMHH együttműködik a filmes támogatás másik szereplőjével, a Magyar Nemzeti Filmalappal és Andrew Vajna, filmiparért felelős kormánybiztossal. Ugyanakkor "a korábbi ORTT-s pályáztatási gyakorlatnak megfelelően a filmkészítők továbbra is művészi és alkotói szabadságuk megőrzésével készíthetik műveiket".

Fodor Gergely és Kollarik Tamás végül arra kérte a megjelent és az eseménytől távol maradó filmeseket, hogy az egyes szakterületek pályáztatási rendszerével kapcsolatos részletes javaslataikat e-mailen adják be. Ebből a célból mostantól négy postafiók működik az NMHH-nál: az animációsoké, a dokumentumfilmeseké, az ismeretterjesztő filmeké és a kisjátékfilmeké. A megbeszélésen jelenlévők listáját egyébként az érdekképviseletek alapján állították össze.