Elhunyt a Zorba, a görög rendezője

2011.07.25. 16:04
Mihalisz Kakojannisz
Mihalisz Kakojannisz

Mihalisz Kakojannisz hétfő hajnalban szívinfarktust követő komplikációk miatt halt meg, közölte az athéni kórház, ahol ápolták. 89 éves volt. A Ciprusról származó Kakojannisz legismertebb filmjét, a Zorba, a görögöt 1964-ben mutatták be az Egyesült Államokban Anthony Quinn főszereplésével. 3 Oscar-díjat nyert, és a rendezőt is jelölték az Amerikai Filmakadémia díjára.

Kakojannisz eredetileg jogot tanult Londonban, majd a színház világában kötött ki. A rövid színpadi karrier után a filmgyártásban folytatta pályafutását, de rendezőként számos darabot színpadra állított, a Broadway-en 1983-ban a Zorba, a görög musical változatát is megrendezte. Filmrendezőként az Irene Papasszal forgatott Elektra című filmjéért 1962-ben megkapta Cannes-ban a zsűri nagydíját, és a Zorbán kívül az Elektra, valamint az 1977-es Iphigénia című, ugyancsak Papasszal készült munkáját is jelölték az Oscarra.

Kakojannisz rövid ideig Hollywoodban is dolgozott. Pályafutása során olyan híres színészeket rendezett, mint Melina Mercouri (Stella, 1955), Franco Nero (Édes haza, 1987), Katharine Hepburn (The Trojan Women, 1971) vagy Tom Courtenay (The Day the Fish Came Out, 1967).

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport