Megállapodott Szőcs Géza és Andy Vajna

2011.09.20. 16:02
Megállapodás született a filmfinanszírozást érintő kérdésekben a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) és a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt-t (MNFA) között. A pénteki megállapodást Szőcs Géza kulturális államtitkár, Havas Ágnes a filmalap vezetője és Andy Vajna filmipari kormánybiztos írta alá.

"Megegyeztünk abban, hogy az összes, Nefmi magyar filmgyártására vonatkozó kerettel kapcsolatos jogosítvány nálunk marad, az elszámolást a filmalap auditálja" - hirdette ki Szőcs Géza az Indexnek a filmfinanszírozás hónapok óta tartó felosztásának végeredményét. "A filmalapnál alakítják ki az elszámolási rendszert, ami biztosítja, hogy ellenőrzik a finanszírozást, és csak akkor vágnak bele egy forgatásba, ha biztosítják, hogy a filmek költségvetésének 100 százaléka a rendelkezésére áll" - tette hozzá.

"A Nefmi-Magyar Nemzeti Filmalap között aláírt együttműködési keretmegállapodást a kormány jóváhagyta, a megállapodás szövege tükrözi a kormánybiztosnak a nemzeti filmipar megújításával kapcsolatos koncepcióját. Az egész estés műfajok pályáztatása a filmalapnál történik a jövőben, az artfilm terjesztés és az artmozik támogatása a Nefmi területe - árultak el részleteket a filmalap részéről. - Az egyéb mozgóképszakmai feladatok, mint például a filmszakmai rendezvények, folyóiratok támogatása szintén a Nefmihez (illetve az NKA-hoz) tartoznak. A kulturális államtitkárának keretéből nyújtott támogatások produkciós könyvelésének ellenőrzése a filmalap feladata, és a jövőben ebből a keretből nyújtott támogatások esetében háromoldalú szerződések megkötésére kerül sor."

Az idén a Nefmi által a 700 millió forintos keretéből támogatásra jelölt játékfilmeknél a támogatásokkal való elszámolást és a kapcsolódó produkciós könyvelést - a filmalap tájékoztatása szerint - a filmalap auditálja. Ebből a keretből kapott egyébként támogatást többek között Szász János (A nagy füzetért 100 milliót), Koltai Lajos (Kincsemért 100 milliót) mellett a kifizetetlen stábja miatt elhíresült egykori alkotópáros Kabay Barna és Gyöngyössy Bence, előbbi Ügynökök és hitvallók 2 munkacímű dokumentumfilmjére, utóbbi egy Liszt-tévéfilmre kapott 60 milliót. Szabó István Az ajtó című filmje a Nefmi keretén felüli külön támogatásban részesült. Mint az államtitkár elmondta, jövőre is 700 millió forintot fognak igényelni filmek támogatására, de ez a keret a decemberi költségvetés elfogadásakor lesz végleges.

A filmalapnál a forgatókönyvek és filmtervek fejlesztésére és a filmgyártás előkészítésére irányuló támogatásra október 3-tól lehet pályázni, ezt az 1,6 milliárdos keretből fedezik. A pályázatokat az egész estés művekre, az egész estés játékfilmek, animációs produkciók és dokumentumfilmek gyártására és támogatására fordíthatják. A szervezet keddi közlése szerint a legalább 70 perces játékfilmek, animációs alkotások és dokumentumfilmek gyártására most szerdától lehet pályázatot benyújtani. "A pályázatokról öt fős bizottság dönt, melynek tagjai nem pályázhatnak. Ha döntőbizottsági tagságukat megelőzően voltak kapcsolatban egy filmtervvel, arra a pályázatra vonatkozó döntéskor nem szavazhatnak" - áll a közleményben..

Arra a kérdésre, hogy a Mozgókép Közalapítvány 5,1 milliárdos tartozásállományát a bankok felé rendezték-e, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kabinetfőnökétől, Király Andrástól nem kaptunk választ. A filmalap részéről annyit elárultak, hogy a konszolidáció menetének részletei kidolgozás alatt vannak, a Mozgókép Közalapítvány kötelezettségállományára vonatkozó megállapodások az érintett bankokkal folyamatban vannak. Az Index információi szerint a Mozgókép Közalapítvány ellen a BRFK jelenleg nyomozást folytat, ezt az alapítvány részéről nem kommentálták.