3d-ben nyomják szombaton a Nyóckert

2011.11.26. 12:20
A november utolsó hetében, 30-ig zajló Anilogue fesztivál olyan egész estés animációs filmeket versenyeztet, amiket a hazai mozik a belátható jövőben biztosan nem tűznek műsorukra. Kivéve Jankovics Marcell 23 éve készülő filmjét, de annak meg itt lesz az ősbemutatója.

Szombaton háromkor kezdődő Nyóckerre is már alig lehet jegyet kapni az Uránia moziban vetítendő 15 perces részletre. Joann Sfar magyarul is megjelent képregényének 3D-adaptációja, A rabbi macskája is telt házzal futott a Budapesten az Uránia után a Toldiban is futó Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. A fesztivál a pestivel párhuzamosan Bécsben is zajlik.

A rabbi macskája

A film a húszas évek Algériájában játszódik. A címszereplő egy papagáj felfalása után megtanul beszélni, de azonnal ószövetségi hitvitákba bonyolódik gazdájával. A kongói jelenetben Tintin és kutyája is felbukkan egy kisebb cameoszerepben. A franciák díjesővel elhalmozott újhullámos rajzolója, az idén 40 éves Joann Sfar saját maga rendezte a rajzfilmet a 2002-es kultképregényéből (ami magyarul is megjelent pár éve). Az apai ágon szefárd zsidó, anyai ágon ukrán askenázi rendező szalonrasszista francia gyarmattartókról, alkoholista szlávokról és vallási dogmákhoz ragaszkodó zsidókról is könnyen beszél ironikusan. (November 27. 16:00 Uránia)

Fimfárum 3D

Idén a csehek is térhatású mozival neveztek a fesztiválra, de a biztonság kedvéért megmaradtak Spejbl és Hurvinyek jól bevált stílusánál. A Fimfárum című film egyik epizódjában a hippiként megjelenő Szerencse és az adóellenőr-külsejű Értelem viaskodik egymással egy félnótás virágkertész sorsának irányításáért. (November 27. 14:00 Uránia)

Valhalla legendái

A versenyprogramon túl az Anilogue filmes műhelymunkája is átnyúlt a  harmadik dimenzióba: a szombat délutáni előadáson Hilmar Sigurdsson  izlandi zsűritag Európában elsőként az Uránia moziban vetíti le a 3D  családi animáció néhány jelenetét. Sigurdsson egyébként Gauder Áron és  Novák Erik készülő Egill - az utolsó pogány című koprodukciós filmjének  partnere. Mindkét film az északi mitológiára épül: csak míg a Valhalla  az Istenekről szól, az Egill az emberekről, és míg a Valhalla premierre készül, az Egill pénzhiány miatt egyelőre parkolópályán van. (November 26. 15:00 Uránia)

Nyócker

A Nyócker! 3D-változata a Lichthof Productions és a Focus-Fox koprodukciójában kerül tavasszal mozikba, ebből most 15 percet láthatunk. „Az egész estés változat 7-8 perccel rövidebb lesz mint az eredeti, mert 3D-ben a régi változathoz képest úravágva, kicsit lerövidítve, de új jelenetekkel is kiegészítve mutatjuk be - mondta Novák Erik az Indexnek. A mozikban és az Indavideón is sikerrel vetített és az Annecy-ban díjazott Nyócker! hét évvel ezelőtt a Kis Vukhoz vagy a Macskafogó 2 büdzséjéhez képest rekordalacsonynak számító 98 millió forintból készült. Ezt a nyersanyagot konvertálja át a stáb 5 hónap alatt, nyólc millió forintból térhatásúvá. (November 26. 15:00 Uránia)

Az ember tragédiája

Az Anilogue új, egész estés versenykategóriájában idén magyar mű is szerepel: Jankovics Marcell a fesztivál keretében tartja 23 éven át készített filmjének, Az ember tragédiájának premierjét. A film a fesztivál közösségi oldalán tartott közönségszavazás szerint vezeti a népszerűségi listát. (November 27. 18:00 Uránia)

Egy macska kettős élete

A fesztivált megnyitó A rabbi macskája mellé a szervezők egy másik francia cirmost is beraktak a műsorba, aki nappal egy félárva kislánynál és a túlhajszolt zsaru anyukájánál alszik, éjszakánként viszont Párizs luxuslakásait fosztogatja egy lóarcú tolvajjal. Amikor egy nagymenő elrabolja a kislányt, a rabló macskából lesz a legjobb pandúr: a látványos háztetős üldözés és óriásdarun verekedések a Casino Royale nyitójelenetét idézik. (November 27. 18:00 Toldi)

Az animációs műfajra nem jellemző a sztárkultusz, hacsak nem Hayao Miyazakiról, a Titanicon is szereplő Quay-fivérekről vagy az anime-körökben istenített Makoto Shinkairól van szó, ezért házisört osztanak a fesztivál Animált éjén a rajzfilmek mellé a Toldi moziban. A nemzetközi zsűri idén kilenc animációs nagyfilm és harminc rövidfilm közül választja ki a fődíjas alkotást.