A nagyobb Batman jobb

2011.12.15. 12:42
Megnéztük a készülő Batman-film prológusát Londonban, és egyet kellett értenünk abban a rendezővel, hogy a nagyobb jobb. Az IMAX mozi húsz méter magas vásznán a gonosz nagyon gonosz, a száguldó repülőgép pedig nagyon száguld.

„Chris azt szeretné, hogy a lehető legnagyobb, és leginkább magával ragadó legyen a film“ - mondta az újságíróknak a gigantikus vetítőteremben Emma Thomas producer, aki civilben Christopher Nolan felesége. Első blikkre ez sikerült neki, állapíthattuk meg, amint Nagy-Britannia legnagyobb filmvásznán, a Waterloo pályaudvar mellett álló IMAX moziban szerdán megnézhettük Nolan új filmje, A sötét lovag – Felemelkedés hét percét.

TDKR onesheet int

„Gyermekkorának meghatározó élménye volt a hatalmas mozivászon, és az IMAX a kedvenc formátuma" – fogalmazott a rendezőről Thomas. Családilag is  remélik, hogy minél több néző láthatja majd IMAX moziban az új filmet. Már az előző rész, A sötét lovag egy részét is IMAX-formátumban forgatták, nagyjából húsz percnyit.

A hét perces részlet gyakorlatilag a film első hat perce, plusz pár összevágott jelenet a későbbiekből. A stúdió szokásához híven éberen ügyel arra, hogy semmi ne szivároghasson ki idő előtt a jövő júliusban a mozikba kerülő filmről. A terembe lépéskor mindenkit megkértek rá, hogy telefonját vágja zsebre vagy tegye a táskájába, infravörös kütyükkel ellenőrizték, hogy senki sem készít felvételt.

Szerintem nem fognak csalódni sem a Batman-, sem a Nolan-rajongók, bár ez a hat perc tulajdonképpen akár egy James Bond-film eleje is lehetne. Az ijesztő maszkot viselő főgonosz (Bane, Tom Hardy) bemutatkozását láthatjuk, aki éppen kiszabadul a CIA fogságából. Bane két másik tússzal együtt kerül a CIA gépének fedélzetére, ahol a 24-ből már ismert eszközökkel próbálják vallomásra bírni őket. Ám közben megérkezik Bane felmentő serege: egy kommandósokkal teli, gigantikus repülőgép, ami rövidesen acélkábelekkel ragadja magával a tehetetlenül hányódó kisgépet.

Persze van némi pirotechnika, elrabolt tudós és titokzatos vérátömlesztés is, a jelenet végén pedig az ájult tudóst markoló Bane bukott angyalként száll el acélkötelén a naplementébe, míg a kisgép roncsa pörögve zuhan a párás erdőségek felé. Később gyors vágásokban látunk utcai összecsapásokat, feltűnik Anne Hathaway a macskanő szerepében, és szembenéz a gonosszal Christian Bale, alias Bruce Wayne is.

Egyet kell értsek Nolannal abban, hogy a nagyobb jobb. Én ki nem állhatom a 3D formátumot, szerintem olyan, mint a hologramos vonalzók:  jól néz ki, hogy ott illeg a főhős egy optikai illúzió közepén, csak éppen agyonveri a cselekményt, nem lehet tempósra vágni, egy képen belül fókuszt váltani és hasonlók. Az IMAX viszont zseniális. Ugyanolyan vászon, mint a rendes mozié, csak legalább kétszer akkora, és az embernek tátva marad a szája, és tényleg beleszédül a hegytetőről mutatott szakadék mélységébe és elbillen ültében, ahogy mozog a repülőgép fedélzete.

A hétperces részletet egyébként az új Mission: Impossible-film, a Fantom protokoll előtt vetítik az IMAX-mozik december 16-ától Amerikában és Angliában. Magyarországon nem lesz, az előzetest azonban láthatjuk január elejétől. A film várhatóan 2012 júliusában debütál.