no

Liza a rókatündér lesz Vajnáék első filmje

2011.12.29. 13:58
A Filmalap féléves fennállása óta először ítélt meg gyártási támogatást is a forgatókönyv-fejlesztés mellett: 150 millió forintot ad a Liza, a rókatündér című tervre.

Múlt héten jelentek meg a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. honlapján a konkrét támogatásokat is tartalmazó döntések. Eszerint egy gyártási támogatást is kiosztott már - a Mozgókép Közalapítvány (MMKA) helyett létrehozott - új filmfinanszírozó szervezet.

liza

150 milliót kapott a Liza, a rókatündér című film. Ujj Mészáros Károlynak ez lesz az első nagyjátékfilmje, a főszerepet a tervek szerint Balsai Mónikára osztaná. A főszereplő egy démoni erővel bíró ápolónő, aki körül elfogynak az udvarlók. A reklámszakmából érkezett filmes megjárta már a tervvel a cannes-i fesztivál Cinéfondation szekciójának műhelyét is. Vagy 10 kisfilmjéből például az Álmatag férfiak titkos kalandjait és a 3 címűt a rendező honlapján lehet megtekinteni.

Az Ébrenjárók és a Zöld sárkány gyermekei után Miklauzic Bence A parkoló tervével nyert 3,5 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatást. A szokatlan fekete komédia filmtervet Cannes-ban díjazták idén. Lengyel Ferenc társforgatókönyvíró lesz egyben a film főszereplő légiósa is. Az Angelusz Iván vezette Katapult Film stúdióban készülő mozi büdzséjét átlagosra, 250 milliósra tervezik, a film egy helyszínen játszódik.

1,5 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesült Bodzsár Márk Örök béke című filmterve (régebben Isteni műszak). A játékfilm a kilencvenes évek elején játszódik, a főhőse egy délszláv háborús menekült srác, aki a budapesti mentőknél keveredik illegális eutanáziába. Ezzel a történettel Bodzsár Márk Cannes-ban is házalt az európai producer klub meghívására Pusztai Ferenc producerrel, a film másik producere Bodzsár István, a produkciót az Uniofilm jegyzi. Bodzsár Márk Levegőt venni!-filmjét ismeri a közönség (az Indavideófilmen elérte a 71 ezres nézettséget). A Társas Játék HBO-sorozat forgatókönyvírója is volt. Forgatókönyvírószakon végzett, két éve dolgozik a történeten. Az MMKA 2 és fél milliót fizettet ki még tavaly ősszel pilotfilm forgatására, ez Rába Rolanddal és Keresztes Tamással készült:

2,8 millióval támogatják a Swing forgatókönyvének a fejlesztését. Fazekas Csaba rendező Divinyi Réka segítségével készítette elő 2009-ben a forgatókönyvet. Fazekas a 2003-as a Boldog Születésnapot!-film és hét év reklámfilmezés után készül erre a tervre: zsákutcába került nőkről forgat, akik zenekart alakítanak. A terv musical, a költségvetése 250-300 millió lehet. A filmhez elsősorban swing-slágereket fognak átdolgozni. "Aláírt szerződésünk van a Tv2-vel és sikeresen szerepelt a projekt a Magyar Telekom pályázatán, ami a 20 százalék közvetett állami támogatásra vonatkozott" - mondta Bodzsár István producer. Főszerepekben Törőcsik Mari, Csákányi Eszter és Ónody Eszter.

Az egyik Toldi forgatókönyvfejlesztést 4 millióval támogatják. Ez Pálfi György filmterve, és úgy tudjuk, a teljes Toldi-trilógiát gyúrták egy történetté a forgatókönyvben. A kosztümös film szándéknyilatkozatot kapott tavaly 100 millió forintról a Magyar Mozgókép Közalapítványtól Káel Csaba hasonló témájú terve mellett, de pénzt végül nem kaptak. Pálfi a Hukkle és a Taxidermia után régóta készül erre a tervre, amiről már 2009-ben a Film New Europe is írt.

Mundruczó Kornél-Petrányi Viktória alkotópáros A repülő ember című filmterve 7,5 milliós fejlesztési támogatásban részesül. A történet szerint Ázsiában, egy titkos intézetben különös gyerekeket képeznek ki csodatevőknek. Ariel, a 18 éves fiú egy kísérlet eredményeként megtanul repülni. Váratlan tudását felhasználva megszökik, hogy nyugaton fedezze fel a szabad életet. Petrányi vezette Proton Cinema Kft. cége a Viharsarok-tervre is kapott 2,6 milliót, amit Császi Ádám rendez majd.

A Bexy itt járt-terv 2 milliót kapott, a producere Hutlassa Tamás, a tervről nem nyilatkozik.

A Filmalap költségvetési támogatására a hatoslottó szerencsejáték játékadójának 80 százalékát fordítják.