A fapados filmszemlénkről ír a Variety

2012.01.10. 17:00
A magyar filmkészítők újra februárban tartják a magyar szemlét, folytatva ezzel a tavaly politikai és gazdasági okokból megszakadt hagyományt, írja a Variety. Ez idén csak pár vetítést jelent az Uránia és a Toldi moziban.

A Magyar Filmszemle visszakerül a naptárban kora februári időpontra az elismert művészfilmes, Tarr Béla vezetésével, írja a lap. A szemlét 41 éve februárban Budapesten rendeztek először, egészen tavaly télig, amikor a 42. alkalommal az esemény csak egy kurtább verzióját tartották meg májusban. Tarr, kinek legutóbbi filmje, A torinói ló Ezüstmedvét és a kritikusok Fipresci-díját vihette haza Berlinből, azt reméli, hogy "a fesztivál a legjobb magyar filmek tárlata lesz a filmipar két nagyon nehéz éve után".

A szemlét, ami egész a tavalyi évig a Mozgókép Közalapítvány (MMKA) finanszírozása alatt futott, most a Magyar Filmművészek Szövetsége rendezi meg. Az MMKA azóta már feloszlott, és egy új gazdasági szervezet vette át a helyét, aminek vezetője a magyar származású amerikai filmproducer, Andrew Vajna, utal a cikk a Magyar Nemzeti Filmalapot irányító kormánybiztos szerepére.

"A szemle kulcsfontosságú szerepet tölt be a független filmkészítés hagyományának újjáéledésében két év krízis után - nyilatkozta Tarr a lapnak. - Szeretnénk megtartani ezt a hagyományt, annál is inkább, mivel – noha most már két éve állami finanszírozás nélkül – makacs és elkötelezett filmkészítők megtalálják az útjukat, hogy befejezzék filmjeiket, és újakat hozzanak létre".

A háromnapos eseményen, ami február 3-tól 5-ig lesz, nyolc filmet fognak levetíteni, ezen kívül valószínűleg számos kis-, kísérleti és dokumentumfilmet, sorolta a rendező. Hozzátette, szeretnék összegyűjteni a legtöbb munkát az elmúlt periódusból, amik a "magyar filmkészítők film iránti szeretetét mutatják, akik megpróbálták a lehetetlent és végre elő tudnak állni befejezett alkotásokkal".

A 43. Fapados Filmszemle lehetséges programja:

A szemlén szereplő filmekről még nem árultak el az Indexnek konkrétumokat, de ami elkészülhet addig: Fliegauf Benedek Csak a szél című, Alföldön forgatott, és a berlini fesztivál versenyprogramjába beválogatott filmdrámája mellett Szabó Istvánnak a Szőcs Géza államtitkári keretéből 140 millió forinttal támogatott Az ajtó című munkája is, ami a németországi fesztiválon már biztos, hogy nem szerepel. Török Ferenc Isztambulja, Cserhalmi Sára első filmje, Drága besúgott barátaim és esetleg Deák Krisztina Aglajája. Tarr Béla tavaly debütált alkotása (A torinói ló) mellett a Tarr által nulla forintos költségvetésből összehozott  2011 Magyarország című szkeccsfilm az, ami biztosan a programban lesz. Az egyeztetés jelenleg is folyik.

A Variety ír még arról is, hogy a szemle újjáélesztése abban az időben történik, amikor Magyarországon épp politikai és alkotmányos krízis van, miután a kormányzó jobboldali párt, a Fidesz új alkotmányt erőszakolt át a Parlamenten. Az alkotmány korlátozza a sajtószabadságot, megváltoztatva az egyensúlyt a Parlament és a bírói testület közt, ami – ahogy azt a Variety Moszkvában tartózkodó munkatársa írja –  emberek százezreit vonzotta az utcákra, hogy tiltakozzanak ellene.