Semmilyen keret nincs a filmszemlére

2012.01.11. 18:51
A Magyar Filmművészek Szövetsége által szerveződő idei filmszemléről a hivatalos bejelentést holnapra tolták. Ami biztos, hogy február 3. és 5. között rendezik meg a magyar filmek 43. szemléjét az Uránia és a Toldi moziban, és hogy a kulturális tárcának nincs rá kerete.

"Semmilyen gyártási és szakmai célokra fordítható keret nincs a kulturális tárcánál a filmszemlére, ezért illuzórikus lenne azt hinni, hogy a tárca anyagilag támogathatná ennek megszervezését" - válaszolta Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár az Index kérdésére. Így csak pár vetítés és meghajlás lesz az Urániában és a Toldiban tartott szemlén, díj nem.

Tarr Béla, a Magyar Filmművészek Szövetségének új vezetője még ma sem tudott végleges információkat adni a szemléről, de az biztos, hogy a szervezet, mint a magyar Filmszemle jogtulajdonosa február 3. és 5. között rendezi meg az ezévi szemlét.  A Variety című amerikai szaklap kedden arról írt, hogy a háromnaposra tervezett eseményen nyolc játékfilmet, valamint számos dokumentumfilmet vetítenek.

A kulturális tárcától elkerültek a filmszakmai támogatások 2012-ben, így tűnt el a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) költségvetéséből a Filmszemle támogatására fordítható keret is. "Valójában nem a pénz tűnt el a Nefmi filmfőosztályából, hanem a filmekkel kapcsolatos feladat, és aztán a feladattal együtt a pénz is. Így a filmfőosztályt össze kell vonnunk egy másik osztállyal és valószínűleg audiovizuális osztály lesz a neve" - fűzte hozzá az államtitkár, aki már tavaly is az általa filmgyártásra megítélt 800 millió forintból csak 500-at tudott kiosztani.

"Három film készült el tavaly a mi támogatásunkból - részletezte az államtitkár. - Az Utolsó rapszódia című Liszt-tévéfilm (60 millió), Vitézy László Égi madár című filmje (60 millió) és Vidnyánszky Attila Szarvassá változott fiú-ja (100 millió). És van néhány film, amihez fontos tízmilliókat tudtunk adni."

A 43. Magyar Filmszemlén az elkészült filmek közül Fliegauf Benedek Csak a szél című, Alföldön forgatott, és a berlini fesztivál versenyprogramjába beválogatott filmdrámája, Szabó Istvánnak Az ajtó című alkotása, Török Ferenc Isztambulja, Cserhalmi Sára első filmje, a Drága besúgott barátaim című és Deák Krisztina Aglajája kerülhet műsorra. Az biztosnak tűnik, hogy a játékfilmek közül látható lesz a szemlén a Tarr Béla produceri munkája mellett elkészült 2011 Magyarország című projekt, ami tíz rendező - Török Ferenc, Pálfi György, Jancsó Miklós, Jeles András, Kocsis Ágnes, Salamon András, Mészáros Márta, Fliegauf Benedek, Szabó Simon és Siroki László - egy-egy rövidfilmjéből áll.

Tavaly májusban rendezték a Magyar Filmszemlét, amit 2011-ig az azóta megszűnt Mozgókép Közalapítvány (MMKA) finanszírozott. A filmipar megújításáért tavaly kormánybiztosnak nevezték ki Andrew Vajnát. Irányításával új filmtámogatási rendszer lépett életbe, feladatai közé tartozik az MMKA tartozásállományának konszolidációjára vonatkozó koncepció kidolgozása és végrehajtásának irányítása is.