Fliegauf Billy Bob Thortonnal versenyez

2012.02.08. 10:06
A 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Meryl Streep kap életműdíjat, Fliegauf Benedek pedig három német filmmel is versenyez. A vendégek között lesz Angelina Jolie és Steven Soderbergh is.

Az idei Berlinale 18 versenyfilmből és 5 versenyen kivüli programjában a németek dominálnak. Hans-Christian Schmid, Christian Petzold és Matthias Glasner is indul is az Aranymedvéért. Schmid negyedik alkalommal szerepel a fesztivál versenyprogramjában, Petzold harmadszor. Utóbbi filmje a nyolcvanas években játszódik, és egy olyan nőt ábrázol, aki félelemben, fantomként éli le az életét.

Konkurenciájuk változatos: nagy várakozás előzi meg például a színész-rendező Billy Bob Thortont, aki a Jane Mansfield's Car című amerikai-orosz koprodukcióval érkezik, ebben Robert  Duvall, John Hurt és Kevin Bacon is játszik. A versenyszekcióban szerepel az erősnek ígérkező német-norvég-angol koprodukció (Mercy) és spanyol gyermekrablásos dráma (Dictado) is. Versenyen kívül mutatják be James Marsh (Ember a magasban) rendezését, a Clive Owen főszereplésével készült Shadow dancer című thrillert is.

A fesztivál életműdíjjal jutalmazza Meryl Streepet, aki mellett Bollywood szupersztárja, Shah Rukh Khan, valamint a szintén versenyfilm, a nálunk forgatott Bel Amiban játszó Robert Pattinson és a rendezőként érkező Angelina Jolie is a vendégek között lesz. Jake Gyllenhaal a nemzetközi zsűri tagja, a zsűri elnöke pedig Mike Leigh.

Channing Tatum, Antonio Banderas, Steven Soderbergh, Gina Carano és Ewan McGregor - Haywire
Channing Tatum, Antonio Banderas, Steven Soderbergh, Gina Carano és Ewan McGregor - Haywire
Fotó: Jim Smeal / Beimages

400 filmet vetítenek különböző szekcióiban. Steven Soderbergh thrillerét, a Haywire-t és Angelina Jolie A vér és a méz földjén című délszláv háborús drámáját is bemutatják. Soderbergh egyébként színészei, Antonio Banderas, Gina Carano és Michael Fassbender társaságában érkezik a fesztiválra, Ewan Mc Gregor nélkül.

A fesztiválon több legenda is feltűnik: Tsui Hark Flying Swords of Dragon Gate című filmje például versenyen kívül, vagy a Taviani testvérek dokumentumfilmje, a Cesare deve morire, ami Shakespeare Julius Ceasarjának színpadra vitelét és a színészek alkotói folyamatait követi végig.

A fesztivál A 2004-es Örvény rendezője, Benoit Jacquot filmjével, a Farewell My Queennel nyit, melynek főszereplője Diane Kruger. A film Chantal Thomas azonos című, sokszorosan díjazott regényén alapul, és Versailles-i szolgálók szemszögéből mutatja be francia forradalom korai időszakát. A történelmi dráma ironikus felhangjai elengedhetetlenül párhuzamot vonnak a jelennel.

Közönségfilmek

A versenyen kívüli mezőny nagy része közönségfilmekből áll. Itt mutatják be a kétszeres Oscar-jelölt Rém hangosan és irtó közelt, melynek rendezője, Stephen Daldry (Az órák) és egyik főszereplője, Max von Sydow is a fesztivál vendége lesz. A film a 9/11-es események poszttraumáit láttatja egy gyerek szemén keresztül. Jason Reitman, a Pszichoszingli rendezője a címszereplő, Charlize Theron nélkül érkezik.

A Panorama szekció nyitófilmje Malgorzata Szumowska filmje a prostitúciót választó diáklányokról szóló Elles lesz, melynek főszereplője Juliette Binoche. Itt mutatják be Ira Sachs Keep the Lights on című filmjét, illetve Tony Gatlif következő munkáját, az Indignadost is.

A fesztivál legutóbbi ötlete a The Berlinale Residency, ami a Talent Campus és a koprodukciós vásár mellett nemzetközi filmkészítés elősegítését szolgálja. A program évente hat filmalkotót hív meg projektjeikkel Berlinbe egy több hónapos alkotómunkára.

A Berlinale Camera Awarddal idén egy hangmérnököt jutalmaznak. Ray Dolby a Dolby Stereo és a Dolby Surround létrehozója. A Talent Campus egyik vendége idén Keanu Reeves lesz, aki producerként jegyzi a Side by Side című dokumentumfilmet, melyben olyan alkotókat faggatnak a digitális filmkészítés jövőjéről, mint Martin Scorsese, David Fincher vagy Danny Boyle.

Tony Gatlif filmrendező
Tony Gatlif filmrendező
Fotó: Hahn-nebinger-orban

A Berlinale a nemrég elhunyt Vadim Glowna színész-rendező és Theo Angelopulosz direktor előtt tiszteleg: Glowna emlékére a Desperado City-t, az Oüsszeusz tekintete rendezőjétől pedig a 2004-es A könnyező mezőt vetítik le.

Magyarok is futnak

A versenyszekcióban szereplő Fliegauf Benedek Csak a szél című nagyjátékfilmjének világpremierje Berlinben lesz. A jelenlegi magyar helyzetre hivatkozva Tarr Béla szervezte szkeccsfilmet, a Magyarország 2011-et a Berlinare Shorts Extra szekcióban vetítik le.

A fesztivállal párhuzamosan futó filmpiacon a Magyar Nemzeti Filmalap Nemzetközi és Értékesítési Igazgatósága is jelen van 52 magyar játékfilmmel. Bergendy Péter ügynökfilmje, A vizsga és Jankovics Marcell Madách-feldolgozása, Az ember tragédiája mellett Dyga Zsombor Köntörfalak című kamaradrámáját, A Friss levegő, a Fehér tenyér és a Dealer című filmeket is árulják. Még gyártásban lévő játékfilmeket is előzetes eladásra kínálnak: a Nyócker! 3D technikával készülő új változatát és Dyga Zsombor új vígjátékát, Couch Surf címmel.