Tarrék csak a Filmalap pénzére vágynak

2012.02.16. 09:49 Módosítva: 2012.02.16. 10:10
Voltak, akik támogatták a Variety szerint a berlini kerekasztalon a Filmalapot. Andrew G. Vajna filmipari kormánybiztos a Screen Dailynek úgy fogalmazott, hogy a munkáját ellenző Tarr Béláék csak a filmtámogatásra szánt pénzt akarják maguknak, és ebből kreálnak politikai kérdést. Petrányi Viktória producer az Indexnek elmondta, ezzel nem ért egyet.

Orbán Viktor miniszterelnök azt gondolta Andrew Vajnáról, hogy talpra állíthatja a magyar filmet, és pórázra tudja fogni a baloldali beállítottságú rendezőket, vázolta az alaphelyzetet a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap. Hozzátette: Vajna feladata az, hogy szigorúan vezetett, és mindenekelőtt hatékony rendszerrel váltsa fel a filmfinanszírozás korábbi szisztémáját, és gondoskodjon a filmstúdiók jobb kihasználtságáról. A lap szerint viszont a munka során a kormánybiztos mostanáig több ellenséget szerzett, mint amennyi dicsőséget.

Vajna pozíciójára továbbra is ellentmondásosan tekintenek, például kifejezetten ellenséges a viszonya Tarr Bélával, aki a Filmművészek Szövetségének vezetőjeként is szemben áll vele, és az új filmfinanszírozási rendszerrel, írta a Screen Daily. Vajna erről így fogalmazott az újságnak: „egyszerűen csak ők akarják a pénzeket kezelni. Az egész a pénzről szól, még ha nekik ez politikai kérdéssé is vált”.

Tarr Béla az Indexnek azt nyilatkozta, hogy nem elégedett a berlini megbeszéléssel, itt adott ugyanis Vajna elutasító választ a magyar filmszemlén mindössze 10 eurós kerettel létrehozott, nemzeti filmalaptól függetlenül létrehozott filmalap megsegítésére: "Nem vagyok felhatalmazva, hogy átadjak a Filmalap keretéből” - mondta erről Vajna. Vagyis a Filmalap vezetőjével azért is elégedetlen a Filmművészek Szövetségének elnöke, mert nem adja át a rábízott állami pénz egy részét.

A szakma is jusson szóhoz

"Csak most kezdtük el a munkát, a minket kritizálók adhatnának esélyt nekünk -, nyilatkozta a kormánybiztos a szeptemberben felállított filmfinanszírozó szervezetről. - Egy évvel később objektíven meg lehet ítélni, hogy jól csináltuk-e a dolgukat, vagy sem."

A hazai filmesek közt akadnak támogatói is Vajnáéknak, hangsúlyozza a Variety. Petrányi Viktória producer szerint a nyitott kommunikáció az útja a bizalom építésének a filmalkotók és az új támogatási irányítók között.

„Én a kételyeimet fejeztem ki - pontosított az Indexnek Mundruczó Kornél filmjeit jegyző Petrányi. – Fontos lenne a valódi együttműködés megkezdéséhez az Alap és a szakma közötti állandó kommunikáció, hogy elmúljon a bizalmatlanság, mindenki azt érezze, a viták ellenére közös platformon vagyunk. Szakmailag több szempontból is előremutató szerkezet az alap terve, de még sok kérdés és bizonytalanság gyengíti. A szakmának a döntőbizottságban például állandó képviseletre lenne szüksége."

Kovács Gábor az Üvegtigris és a Bibliothéque Pascal producere  a megbeszélésen is azt kérte, hogy a filmfinanszírozásról döntő bizottság egy részét a szakma nevezze ki. Vajna nem zárkózott el a kérdéstől, mondta erről az Indexnek Kovács, "de egyelőre annyit jegyzett meg hogy egy év múlva rotálódhat a kuratórium". Sopsits Árpád rendező az előző finanszírozó szervezet 10 milliárdos adóssághalmozásáért felelős bűnöseinek büntetését is hiányolja.

A 80-as években volt ilyen utoljára

A Magyar Mozgókép Közalapítvány megreformálása kezdi meghozni gyümölcsét, nyilatkozta Vajna a Varietynek. Az új tehetségek felkutatása például kulcskérdés. Rámutatott, hogy a négy gyártási támogatást kapott filmből kettő újonc rendező munkája lesz: Ujj Mészáros Károlyé és a rövidfilmekkel már jelentős nemzetközi sikereket elérő Kenyeres Bálinté.

A 60-asoktól is érkezett Filmalapot támogató hozzászólás a kerekasztalon, például Gárdos Péter rendezőtől: „Nem lehet engem megvenni egy forgatókönyvfejlesztéssel, én tényleg azt gondolom, hogy a Filmalapnál olyan egynapos műhelymunkában vettem részt, amire 25 éve vágyom - válaszolta a Szamárköhögés mellett Az utolsó bluesról is ismert Gárdos az Index kérdésére. Pozitív hozzászólását, mint mondta, kollégái meglepetéssel fogadták: például Mészáros Márta, Sopsits Árpád, Fekete Ibolya rendezők és Muhi András producer. Gárdos egyébként saját kérésére Vajna bérelt magánrepülőgépével érkezett a fesztiválra. A producerével, Szekeres Dénessel már megállapodott a Filmalap a produkciós cég tartozásairól, közös tervükre, a Hajnali láz forgatókönyvfejlesztésére pedig 2,8 millió forintot ítéltek meg.

Mint Gárdos hangsúlyozta, először visszaminősítették a tervét a Filmalapnál fejlesztésre, annak ellenére, hogy a nemzetközi Media szervezet már 60 ezer eurót megítélt a tervre: "De a második nekifutás után olyan műhely akolmeleget éreztem a Filmalap egy napos megbeszélésén, amilyet utoljára a Hunnia stúdióban éreztem a 80-as évek elején. 11-en olvasták el a könyvem, és öten szavaztak róla, nem igaz, hogy Vajna egyszemélyben dönt".

Az amerikanizálódással is vádolt Andrew Vajna, "akinek a nevéhez számos olyan kommersz hollywoodi kasszasiker fűződik, mint az Emlékmás, az Elemi ösztön, vagy épp a Rambo" a külföldi lapok szerint megnyugtatott mindenkit, hogy az eddig támogatott filmek művészfilmek. És bár mindegyik döntnököt ő nevezte ki, és az első 11 elfogadott filmtervből négyben az ő munkatársai is dolgoznak, Vajna a Screen Dailynek hozzátette: nem kizárólag az ő ízlése érvényesül a döntésekben. Minden forgatókönyv legalább egy tucat ember kezén keresztül megy, mire megszületik a döntés, hogy támogassák-e.