Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nem szerelemből csinálom a Viszkis-filmet

2012.03.04. 21:23
Dobray György 9 év tervezés után sem adta fel, és idén már angol-magyar filmet forgat Magyarország leghírhedtebb jéghokisáról és bankrablójáról, a börtönből kiszabadult Ambrus Attiláról. Interjú a magyar film sajátos humorú finanszírozásáról, a Viszkisről és Johnny Deppről.

A TV2-s Frizbi műsorban Labancz László exrendőr arról nyilatkozott, hogy a Viszkis 13 év börtönegyetem után veszélyes lehet a társadalomra. Mit gondol erről?

Szerintem a nyilatkozó abszolút nem ismerte Attilát. De mivel az RTL Klub a filmünk koprodukciós partnere, így csak ők tudtak a Viszkissel interjút készíteni.

Úgy értem, milyennek látja a Viszkist?

Pont az ellenkezőjének. Régóta ismerem Attilát. Azt a kijelentését hiszem el, hogy inkább főbe lőné magát, minthogy még egyszer visszakerüljön a börtönbe. Amúgy épp a körülötte zajló felhajtás miatt nem szeretne a médiában sem dolgozni.

RDA 7924
Fotó: Ránki Dániel

Pedig azt tanulta a börtönben.

De most szerintem már irtózik a médiától. Mindenki rászabadult, amióta kiszabadult. Hogy akkor miért ezt tanulta? 2003 után, mikor már a forgatókönyvbe is sokat felhasználtunk a naplójából, javasoltam neki, hogy olyan jó mondatai vannak, próbálkozhatna a médiában. A Dunaújvárosi Főiskola média szakáról a tanárok három évig kijártak a börtönbe, cserébe egy évig ingyen tanítottam a főiskolán. Az iskoláztatást a filmjogokért cserébe kapta. Attila nagyon jól csinálta, szorgalmas volt, de az évek alatt megtalálta azt is, amihez tehetsége van, a kerámiázást. Ezt akarja komolyan csinálni.

2003 óta tervezi a filmet, most hogy áll?

Június 4-től tervezzük a forgatást, az új angol partner előtte idejön, hogy beharangozzuk. A legújabb forgatási tervet most írjuk át októberről.

Mennyiből készül a film?

Magyar viszonylatban elég sokból. A jelenlegi állás szerint a magyar részvétel csak a Tax Credit, vagyis a magyarországi adókedvezménnyel szállunk be a produckióba. Angol-magyar koprodukció lesz, és angol nyelven forgatunk, így az angol finanszírozás lesz a meghatározó.

A Viszkis nem kereshet a bűnesettel kapcsolatban. Ön igen. Anyagilag jól jön ki a projektből?

Nem lehet tudni, hogy alakulnak a költségek. Nyilvánvalóan az ember megpróbálja nem csak szerelemből csinálni. Idáig veszteséges volt az előkészítés, tele vagyok adósságokkal.

RDA 7913
Fotó: Ránki Dániel

Pedig a Warner Bros. stúdió is meg akarta szerezni a jogokat Julian Rubinstein riport-regénye miatt.

De nálunk vannak a jogok, és nem is adnám el őket. 2003-ban vágtam bele a filmbe, akkor találkoztam Attilával. Én a forgatókönyvet írom, rendezem, és most már az egyik producer is én vagyok. Vagy négy producerrel próbálkoztam előtte itthon, akik nem csináltak semmit, maximum pályáztak a Mozgókép Közalapítványnál, de néha még ez is nehezen ment. Persze addig is oda kellett adni a cégeknek a forgatókönyv jogát, amit aztán nehéz volt visszavenni.

Két-három éve fogtunk össze Sipos Kornél producerrel, és azóta rendesen megy a dolog. Ő egyike azon kevés magyar producernek, aki össze tud hozni egy ilyen produkciót akár úgy is, hogy nincs benne magyar pénz.

Johnny Deppről is lehetett olvasni, hogy szívesen eljátszaná a Viszkist. Ő lesz a főszereplő?

Ezt a pletykát Návai Anikó turbózta fel, egy percig sem volt igazán komoly. Hírnek persze jó volt. Tény, hogy Depp olvasta Rubinstein könyvét, de ez is rég volt. Ő is idősebb lett közben, és Ambrus, aki most 44 éves, a film idején még 30. Persze ha Depp bejelentkezne nálunk, nem mondanánk nemet.

RDA 7893
Fotó: Ránki Dániel

Igaz az a hír, hogy Ambrus Attila rendőrt játszik majd a filmben?

Ahogy ő akarja, még nincs végleges döntés.

Akkor mi biztos?

Megvan minden helyszín: Románia, Erdély, tengerpart, magyar helyszínek. A magyar színészek maradnak, kivéve a főszereplőt: Nagy Zsolt Viszkisként még akkor volt a pakliban, amikor úgy nézett ki, hogy csak magyar film lesz produkció. A két főszereplőt, Attilát és a nyomozót külföldi színészek alakítják majd: régebben Charlie Coxszal és Eric Balflourral tárgyalt a brit producer, és Luc Gosst nyomozónak kérték fel. De ez már mind elúszott a külföldi partnerekkel együtt, pedig akkor még volt rá magyar pénz, 110 milliós támogatás. Most folynak a szereplőkkel az intenzív tárgyalások. A harmadik főszereplő megvan, Osvárt Andrea lesz.

Szimpatkus lesz a Viszkis karaktere?

Muszáj. Ami annyiban nehéz, hogy mégiscsak egy bankrablóról van szó, vagyis a cselekedetei miatt alapvető negatív beállítottságú szereplőről kell filmet csinálni úgy, hogy ne állítsuk be hősnek, de empátiával vezérelve megértessük az alakját. Annyiban könnyebb, hogy a társadalom szurkolt neki, hisz két olyan szervezettel állt szemben, amit az emberek nyilván nem kedvelnek, a bank és a rendőrség. Illetve mert a Viszkis nem volt vérengző, nem ölt meg senkit. Természetesen nem kellemes a pisztoly csövével szembenézni, és ezt ő is tudta, de megbűnhődött a tetteiért, és most szeretné újrakezdeni.

RDA 8002
Fotó: Ránki Dániel

Akciófilm lesz? Rubinsteinnek már a regénycíme is sokat sejtető volt: A Viszkis rabló balladája: Igaz történet bankrablásokról, jéghokiról, erdélyi szőrmecsempészetről, fusizó detektívekről és összetört szívekről.

Nem akciófilm lesz a szó amerikai értelmében. Ez nem jelenti azt, hogy nem kapnak szerepet a bankrablások, lesz legalább hét a filmben, de magyar bankrablások, kevesebb látványos elemmel, és sok sajátos humorral, ahogy az valójában is megtörtént: mindig volt egy furcsa körülmény, ami a Viszkis kezére játszott. Nyilván nem arra törekszünk, hogy mindenki lerágja a körmét, hogy mi lesz a vége, hisz mindenki tudja a történet kimenetelét. De azért lesz benne dráma is.

És életrajzi elem is. A Viszkis életének melyik részéről szól a film?

Főleg az 1993-99 közti időszakról szól a film, némi gyerekkorral fűszerezve.

Eddig 30 milliót vettek fel az MMKA-nál. A Filmalaphoz pályáznak?

Meglátjuk még. Jelen körülmények közt is meg tudjuk csinálni, de ha azok a színészek, akiket most szeretnénk, nem megoldhatók ebből a költségvetésből, akkor pályázunk.

Ambrus Attila most kerámiázik

"Ambrus Attila filmbeli szerepvállalásáról még időelőtti lenne bármit mondani, a filmről Dobray illetékes nyilatkozni" – mondta az Indexnek Dr. Endrényi Krisztina, Ambrus ügyvédje, mikor arról kérdeztük, milyen szerepet fog betölteni a róla szóló filmben, amiben akár az erdélyi hokicsapatának tagjai is szerepelhetnek. „Most a kerámiavállalkozásának beindítására helyezi a hangsúlyt". Itt a saját magát ábrázoló kulacs:

RDA 7947
Fotó: Ránki Dániel
15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft