Malőrök a Helen Mirren-bemutatón

2012.03.08. 06:54
Vastapsot kapott Helen Mirren az Urániában tartott Szabó István-film, Az Ajtó díszbemutatóján. Bár az 1,75 milliárd forintból készült film a nézőtéren a vártnál kisebb politikai képviseletet kapott, a vetítést pedig technikai hiba zavarta, a színésznő jelenlétével mindenki elégedett volt.

Nagyon jó volt megeleveníteni a magyar történelmi fordulatokat, jelentette be a filmet követő hosszú vastaps után a német-magyar koprodukció Oscar-díjas brit főszereplője, A királynő című filmből ismert 66 éves Mirren. Már hosszú meghajlásával és köszönőbeszédével is visszahozta volna a belefektetett adóforintokat, de a gázsiját nem a közvetlen 46o milliós magyar állami támogatásból fizették, hanem a német fél állta. Mirren remekelt a vásznon magyar házvezetőként a Szabó Magda-regény adaptációban, és remekelt a meghajláskor is, a magyar gárdát dicsérő szerény kollegaként.

A vetítés előtt az alkotókat fotózták: Mirren profi volt, igazi nagyasszonyként vette le érkezéskor a fekete télikabátját, hosszan pózolt a virágos ruhájában. "Cuki" - mondta róla egy fotós, amikor autogrammot adott több rajongónak, és szájra puszit osztott Eperjes Károlynak, a férfi főszereplőnek. Szami művész úr kicsit közelebb! - kiabáltak a fotósok.

Állami támogatást azért érdemes a film kapcsán emlegetni, mert a meghívott nézőközönség illusztris volt, mégha Orbán Viktor miniszterelnök és Andrew Vajna filmipari kormánybiztos nem is jött el. Előbbit a felesége képviselte, akit alig engedtek be a regisztrációnál, mert Lévai Anikó néven jelentkezett a pultnál - de Ragályi Elemér operatőr a segítségére sietett -, utóbbi pedig épp a Filmalkotók kedvencei-filmklubban beszélt Milos Formannal kapcsolatos élményeiről. A vetítésen az emeleten az első sorokban ült Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Hammerstein Judit, a Nefmi helyettes államtitkára, és Szalai Annamária, az NMHH elnöke. Valamint Ákos és Rákay Philip.

A filmmel párhuzamosan tartották a sajtótájékoztatót, a sajtó képviselői itt jelenhettek meg, de nem kérdezhettek, csak Bombera Krisztina, az est moderátora tett fel kérdéseket. Mirren a tájékoztatón többek között elmondta, hogy a velencei filmfesztiválról hollywoodi filmcsillagként érkezett a szállodai szobába kosztümpróbára, ahol drámai ellentét volt a magyar házvezetőnő ruhája. Illetve, hogy nem Az ajtó forgatása és a kifürkészhetetlen, náciszimpátiával is vádolt szerepének alakítása volt az első alkalom, hogy Magyarországra jött: már a 70-es években is dolgozott itt.

Szabó István és Mirren mellett Eperjes és a két producer (Sőht Sándor és Hábermann Jenő) meg a tolmács ült a tájékoztatón az emelvényen. Bár mi is azt írtuk a filmről szóló kritikánkban, hogy az operatőr idilli képei sokszor súrlódnak a filmben Szabó ridegebb elgondolásaival, sajnáltuk Ragályit, hogy az alkotók közt nem kapott helyet, hanem a bárpultot támasztotta. Bár helyette is hangsúlyozta  Szabó a közelképek és tekintetek fontosságát. Ugyanakkor Helen Mirren személyi asszisztense, Hábermann Lívia, a Tűzvonalban-sorozat Piroskája és a film producerének lánya ott ült a pulpituson.

A tájékoztató után egyébként csak az MTI Hírcentrum és az RTL Klub Fókusz műsorának munkatársai maradhattak interjúzni, a sajtó többi képviselőjét megkérték, hogy távozzanak a mozi előterébe. Mi azért beszivárogtunk a film végére is, ahol meghallgathattuk a sztár köszönőbeszédét és ünneplését is, és a Szabó Magda önéletrajzi alakját játsszó másik főszereplő, a távollévő Martina Gedeck sms-ét Bombera felolvasásában.

Egyébként a produkció négy biztonságit bízott meg azzal, hogy segítsék a fotósok munkáját, és visszatartsák a rajongókat, de ők inkább a fotósokat küldték vissza, ugyanakkor a rajongókat kevésbé gátolták. A film után így egy csomó - valószínűleg a Facebookra szánt - kép készült a fogadáson arról, ahogy a rajongók véletlen Mirren mellett állnak, tűnődnek, integetnek. A német fél producerét, Sőthöt is többen elkapták egy közös fotóra Megáll az idő-szöveggel, hisz ő volt annak idején a Gothár Péter-film Pierre-je.

A filmen ült még Jancsó Miklós rendező és családja, meg Koltai Lajos rendező-operatőr, Szabó eddigi alkotótársa. A közönség általában dicsérte kifelemenet a mozit, de a fiatalabb filmes generáció több képviselője kritikus volt. A vetítést egyébként technikai hiba zavarta: 24 kocka helyett másodpercenként 25-öt vetítettek, ami miatt kicsit magasabb lett a hang, de ezt nem mi vettük észre, csak az Oscar-díjas rendező kesergett az aulában: "tönkretették a filmem hangulatát".

A filmet csütörtöktől vetítik a magyar mozik.