nono

Sokáig keményen nyomta az öreg

2012.03.14. 21:08
Több mint 400 filmben szerepelt. Karambolozott, lovas üldözésben vett részt, emeleteket zuhant, jelölték a kaszkadőrök Oscar-versenyébe is. Az utóbbi időben pedig színházi mozgástervezőként és akciórendezőként dolgozott a 70 évesen elhunyt Pintér Tamás.
Pintér Tamás
Pintér Tamás

Pintér Tamás, becenevén Oroszlán 1941-ben született. „Második generációs kaszkadőrszakértő volt Ferdinándi Géza után. A 70-80-as években volt a kaszkadőrcsapata a fénykorában” - mondta Piroch Gábor, a Titanicban és az Emlékmásban is dolgozó, egyik legismertebb magyar kaszkadőr, aki 1969-ben Az Ítélet forgatásán ismerkedett össze Pintérrel, majd lett a tanítványa.

Mint mondta, az összes Mafilm gyártásában készült filmet mindig az Oroszlán csapata kapta, de mentek Bulgáriától kezdve Portugáliáig mindenhova.

Pintér öttusázóként keveredett a filmezés közelébe, a Testnevelési Egyetemen végzett, amikor Várkonyi Zoltán filmjeiben dolgozott, és a rendező áthívta a színművészetire. Itt maradt aztán évtizedekig: tanított színészt, rendezőt, operatőrt akrobatikától, lovagláson át gimnasztikáig.

Nem rokona Oroszlán Szonjának, akit egyébként a kilencvenes évek végén a főiskolán mozgás és akrobatika tantárgyakban tanított: "Rengetegen hitték, és hiszik a mai napig, hogy a rokonom, mivel a szakmai neve Oroszlán volt - mondta erről Szonja. - Volt is pár félreértés egy-egy közös munka kapcsán, ahol, ha hívtak, mindketten felkaptuk a fejünket. Ilyenkor a gyakorlottabb kollégák csak annyit kellett, hogy hozzáfűzzenek, hogy nőstény vagy hím, akit szólítanak".

Lindát is kellett tanítani

„Minket 79-től tanított – mondta Görbe Nóra, akivel később a Linda-sorozatban is együtt dolgozott. - Akkor nagyon odafigyeltek arra a színművészetin, hogy mindenre alkalmassá váljon a növendék, mindenkit igyekeztek edzetté tenni: olyan jelenetekre készítettek fel, ahol akár zuhanni is kellett. Délelőtt 8 és 10 között a pantomimtól a vívásig sokmindent tanultunk.”

A Linda-tévésorozat első részeiben a verekedések betanításán, koreográfiák elsajátításában vett részt Pintér, "lőni tanított, magas házról leugrani, szőnyegre esni, kemény erőnléti gyakorlatokat végeztetett, majd akciórendezőként kontrolálta végig a forgatást. Amikor valakinek a szájából kirúgtam egy cigarettacsikket, azt is hosszas gyakorlás előzte meg” – tette hozzá Görbe Nóra.

"A Koppányi aga testamentumában láttam először a moziban, aztán egy cikket olvastam róla a Film Színház Muzsikában így nagyon megjegyeztem, mint az igazi magyar kaszkadőrt - mesélte Kaszás Géza. - A főiskolán nemcsak verekedni, lovagolni, vívni tanultam tőle, megmutatta és elvárta tőlünk a férfias helytállást az életben is."

Védőfelszerelés nélkül

A kaszkadőr a Borsban vonatot üldözött lovon, síneken vágtázott, és egy szál ingben ugrott be a sínek közé. Külföldi munkákban autóval merült a Dunába, Mauritius szigetén 40 méteres vízesésen jött le. Több törést szenvedett el addig, amíg amerikai filmesek nem jöttek Magyarországra, és - ahogy egy decemberben készült interjúban elárulta - tőlük tanult meg védőfelszereléssel dolgozni: hogy kell eséskor talajt preparálni, gépkocsit becsövezni, gerincvédőt használni.

„Nagyon jó szakemberek voltak Oroszlánék, Frankenheimer is dolgozott velük, a Trenk-kapitány-sorozatban is dolgoztak Prágában, Franciaországban – tette hozzá Piroch. - Még 45 éves korában is keményen nyomta az öreg, de aztán az ember lassan szakértővé válik, bár még a 2006-os A Szabadság, szerelem forgatásán is ott volt velünk”.

Sőt, a 2009-es Kolorado Kidben is megjelent: "Gulyás-Kis Zoli volt a kaszkadőrvezető, az egyik jelenetbe ő hozta Pintér Tamást. Nagyfokú profizmussal vette, hogy egy éjszakai forgatáson felgyújtottuk: szovjet katonát játszott. Utána kért egy fehér fröccsöt, majd a kései időpontra hivatkozva hazament" - mesélte erről Vágvölgyi B. András, a film rendezője.

Egyedi vívás színházban

Mai napig aktív volt, de már színházban dolgozott főleg. A verekedések a színpadon másképp zajlanak mint a filmen. "Nincsenek különböző beállítások, minden folyamatosan történik, és ott és azonnal. Minden trükköt tudott a teljes illúzió eléréséhez - tette hozzá Kaszás. Tordy Gézától Cserhalmi Györgyön át Koncz Gáborig napi kapcsolatban állt a színészekkel.

„Tanárom volt a főiskolán, mint mindenkinek. Bárkit felhívhatott volna a szakmából, és mindenki azt tudná mondani, hogy meg van rendülve. Végigtanította az életét – mondta Rudolf Péter, akivel színházban dolgozott sokat. - Amikor Mercutiót játszottam, ott tanított meg vívni. Mindig kitalált valami olyan speciális jelenetet, amit még nem csináltak, mondjuk egy kicsi rövid tőrrel, és egy nagy tőrrel kombinált. Bubik Pistával és Rubold Ödönnel csinálta a legjobb vívást, amit életemben láttam, a Magyar Színházban.”

Stohl András, Rudolf Péter és Pintér Tamás kaszkadőr
Stohl András, Rudolf Péter és Pintér Tamás kaszkadőr
Fotó: Sándor Katalin

Pintér főbb színházi és operaházi munkái között megtalálható a Hamlet, a Rómeó és Júlia, a Cyrano de Bergerac, a Bánk bán, a Mahagonny, a Lammermoori Lucia, A szecsuani jólélek, A Karamazov testvérek, a West Side Story, Az operaház fantomja, Az ember tragédiája és A Nibelung gyűrűje.

Kemény munka

Mostanában kevesebbet dolgozott, vitorlázni járt.  „Olyan szinten igénybe vette a testét az évtizedek alatt, minden védőfelszerelés nélkül dolgoztak a 70-es évek elejétől: nem volt betéve szivacs az eséskor, ha lóról zuhantak, nem volt kiásva a gödör, az autós ütközéskor nem volt gerincvédő” – összegzett a mesteréről Piroch. Pintér Tamás Oroszlán valóban több mint 70 évet élt, hisz minden olyan veszélyes helyzetet, amiben legyőzte saját magát, a születésnapjának tartott.

Kaszás - mint mondta - Pintér emlékére konyakot iszik tejjel. "Erre csak ő tudott minket rávenni. Egyszer egy főiskolai sportvetélkedőn a segítségével a mi osztályunk nyerte a klingentali sítábort, és ott vett rá minket arra, hogy a konyakot tejjel igyuk. Nagyon egészségesen és jelentősen spiccesen telt az az idő."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport