no

Pest Berlinnek és Párizsnak is tökéletes

2012.04.24. 16:51
Nemcsak Moszkvát alakít Budapest a szélesvásznon, mint a most forgó Die Hard 5-ben, hanem kosztümös drámának, vámpíros horrornak és zombimészárlásnak is remek helyszíne volt már. Szívesen forgat Hollywood ezerarcú fővárosunkban, mert itt csak pár utca választja el egymástól a századfordulós Párizst és a rommá lőtt Balkánt, ráadásul a magyar stábtagok nemcsak profik, de olcsók is. Filmek, amikben Budapest a nagyvárosi díszlet.

Az adókedvezmények miatt nálunk készülő hollywoodi filmeknél általában az a jellemző, hogy a kreatív stáb nagy része (rendező, operatőr, író) külföldi, a díszlettervező és a kiszolgáló személyzet viszont magyar. Elég olcsók vagyunk, miközben nagyon képzett a személyzet, így Budapesten rengeteg drágább nagyváros külső felvételeit meg lehet oldani. Az már más kérdés, hogy turisztikai szempontból mennyire jó, ha Budapest nem magyar fővárosként szerepel egy filmben, hanem Moszkvát vagy Rómát helyettesíti, a turisták pedig Spielberg miatt Párizsban keresik a Parlamentet és az Operaházat.

Szürke kommunista város, háborús övezet

Andy Vajnának köszönhetően Budapest már a 80-as években is a hollywoodi filmesek látóterébe került, bár akkor a lepukkant belvárosi bérházaink és omladozó stadionjaink miatt még csak szürke orosz nagyváros és nácik által megszállt Párizs lehettünk. Budapest helyettesítette Moszkvát a 88-as Vörös Zsaruban, ahol Schwarzenegger a Lukács fürdőben verekedett, a Vár lépcsőinél pedig Koncz Gábort és a többi kokaincsempész kelet-európai maffiózót kereste. Vajna Schwarzi előtt már Stallonével is nálunk forgatta le a 81-es Menekülés a győzelembe című focis-háborús filmet, amiben az MTK-pálya helyettesítette a párizsi hadifoglyok stadionját.

Budapest volt a 70-es évek hidegháborús Nyugat-Berlinje Brad Pitt  2001-es Kémjátszmájában is: a sztárnak kapóra jött, hogy ugyanazok a régi, fapados 47-es villamosok és koszos MÁV-kocsik közlekedtek a városban, amik 30 évvel korábban. Pitt tavaly másodjára is Budapestre jött forgatni: a World War Z stábja azt a moszkvai autógyárat rendezte be a lerobbant kőbányai konzervgyárban, ahol a globális zombiháború utolsó győztes csatáját vívja meg a maradék emberiség.

A város háborús hangulatát lovagolta meg Viggo Mortensen nácis filmje is: a 2008-as Goodban a Keleti volt a 40-es évek berlini főpályaudvara, ahol a horogkeresztes zászlókkal kidekorált pénztárnál kapták el a szomorú szemű főhőst. Angelina Jolie 2010-ben a málló falú bérházak miatt választott IX. kerületi forgatási helyszínt a délszláv háború idején játszódó szerelmi történetéhez, a Vér és méz földjénhez, amiben a szerb katonákkal, tankakadályokkal és műhóval beszórt Rózsák tere is látható volt.

A belváros romantikája

Hollywood szerencsére a szépet is észreveszi Budapestben. Andy Vajna 95-ben még Madonnát és Antonio Banderast is idehozta, hogy a Buenos Airesnek berendezett Andrássy úton, a Szabadság téren és a környékbeli kis belvárosi utcákban énekeljék el az Evita betétdalait. Spielberg 2005-ös Münchenjében az Operaház környéke helyettesítette Rómát és Párizst, a Marriott Hotel Londont, a Duna-part pedig egy frankfurti gyilkosság helyszínéül szolgált, igaz, az áldozat épp a Margit híd alól kikandikáló Parlamentet bámulta.

munchenbp
Fotó: Amblin Entertainment

Tavaly az Alkonyat-rajongók is örülhettek: Robert Pattinson szintén az Operánál vett fel párizsi jeleneteket a XIX. században játszódó Bel Ami című kosztümös szerelmi drámájához. De Budapest nemcsak századfordulós európai nagyvárosnak jó, az 1830-as évek Baltimore-jának hangulatát is tökéletesen visszaadja. John Cusack 2010-ben a macsakaköves Szobi utca és az Eötvös utca sarkán forgatott lovashintós jelenetet Holló című misztikus Poe-thrilleréhez. A VI. kerület a forgatás alatt úgy nézett ki, mint 180 évvel ezelőtt: a stáb korhű gázlámpákat tett a járdára, és hirdetőoszlopnak használt fabódét az utcasarkokra.

Vámpírkastély a Ferenciek terén

Nem hangzott el konkrét helyszín a 2003-as Underworld című vámpírfilm nyitójelenetében, de a Klotild-palota tetejéről leugró, bőrszerkós Kate Beckinsale-t nézve valószínűleg senki sem azon agyalt, hogy a Ferenciek tere New Yorkot vagy Bostont helyettesíti (vámpíros vonalon egyébként korábban a 2002-es Drakula átka is Budapesten készült, Ragályi Elemér volt az operatőre).

Szintén kamuvárosként szerepelt Budapest Eddie Murphy és Owen Wilson 2002-es Én, a kémjében, mert itt a budai Vár egy maffiózó magánrezidenciája volt, a rosszfiúk pedig a Lánchíd tetején rejtettek el egy lopakodó vadászgépet. Az utóbbi jelenetet egyébként nem is Budapesten forgatták le, hanem egy amerikai stúdióban, digitálisan. Fiktív Budapestet láthattunk a tavalyi Mission Impossible 4-ben is: ott a nyitójelenetben a Keleti pályaudvar és egy nem létező toronyház szomszédásgában lőtték le a Lost tévésorozat sztárját, Josh Holloway-t.

Bruce Willis másodjára jön hozzánk

Az 57 éves akciósztár nem először forgat Magyarországon. A 91-es Hudson Hawk című mozi, aminek Bruce Willis főszereplője és írója is volt, szintén Magyarországon készült, ha nem is Budapesten. "Bruce nagyon helyes volt, összesen 2-3 hetet forgattak itthon, és végig a fóti stúdióban, úgyhogy sem Budapestnek, sem az Önkormányzatoknak nem volt ebben szerepe" – tudtuk meg a  film gyártásvezetőjétől, Ungor Máriától. (gk)