Megszereztük Bruce Willis sztárszerződését

2012.06.22. 17:45
Ha valaki nem értené, miért vállal el Bruce Willis a nagy stúdiófilmek mellett kisebb akciófilmeket is az utóbbi időben, annak tudunk közel egymilliárd forintnyi jó okot. A Felültetve című, az USA-ban mozikban be sem mutatott, nálunk július 5-től látható akciófilm színészszerződéseit sikerült megszereznünk, amikből kiderült, hogy a főszereplő 50 Cent csak öt százalékát kapja az ötödannyit forgató Bruce Willis fizetésének.

Az amerikai filmsztárok gázsija gyakran nyilvános, hiába írta meg azonban sok szaklap már, hogy mennyit is kap egy-egy film után egy A-listás hollywoodi sztár; a gázsitól a kocsi színén át a reggeliig mindent meghatározó szerződések nem gyakran szivárognak ki, maximum bírósági tárgyalásokat követően. Most az Index birtokába jutott - a Die Hard 5-öt éppen nálunk forgató - Bruce Willis egy korábbi filmjének két színészszerződése. A tengerentúlon csak dvd-n kiadott Felültetvé-t egyébként éppen mostanában mutatják be a magyar mozikban.

A 2010-ben leforgott gyémántrablásos akciófilm főszereplője a rapper 50 Cent, de a jóval kevesebb jelenetben feltűnő Bruce Willis jóval többet zsebel a szerepéért, 4,225 millió dollárt kapott (951 millió forintot), míg 50 Cent csak 200 ezer dollárt (45 millió forintot) vihetett haza. Az iratokból az is kiderül, hogy milyen drága is az órabére Willisnek: csak 4 forgatási napra szerződött le ehhez, míg 50 Cent 19 napra írta alá a szerződését.

A film teljes költségvetése 20 millió dollár, vagyis Bruce Willis fizetése, a költségek 20 százalékát vitte. A fizetési listán őt követte a film rendezője, Mike Gunther, aki 50 Centéhez hasonló nagyságrendű tiszteletdíjat, 210 000 dollárt kapott. Harmadik a főszereplő a 200 ezer dollárral.

Bruce Willis szerződése
Bruce Willis szerződése

Igaz a rapper szerződésében garantálják azt is, hogy a nyereség 10 százaléka is őt illeti, illetve az észak-amerikai mozis siker esetén is jól járt volna: 100 milliót átlépő bevételnél 275 ezer dollár bónusz ütötte volna a markát, de a filmet Amerikában csak dvd-n és blurayen kezdték futtatni 2011 szeptemberétől. A bevételből viszont nem mint színész részesedik a rapper, hanem mint befektető, ugyanis gyártócégén keresztül saját pénzét is kockáztatta a forgatással.

50 Cent szerződése
50 Cent szerződése

Oroszországban és néhány kisebb piacon mozis bevételek is vannak, és két hét múlva magyarországi eredmények is lesznek, de inkább az egyéb hordozók megjelenése után várnak nyereséget a filmtől. Ebből 50 Centnek is összejöhet 1-2 millió dollár az elszámolások után.

A forgatás alatt a szerződés szerint mindkettejüknek rendelkezésre kellett még állni egy hétig a próbák során, illetve maximum 5 napra az utómunkálatok alatt. A Curtis Jackson néven már egy tucat akciófilmben főszereplő rappert illeti szerződés szerint az első kredit a film szereplőlistáján és minden marketing-elemen (így a plakáton is), Willist pedig a második helyen kell feltüntetni a Fargo és Ponyvaregény összeollózására emlékeztető filmmel kapcsolatban.

Érdekesség, hogy mindkét színész pay-or-play-kitétellel szerződött, azaz akkor is megkapták volna a gázsijukat, ha a film forgatása elmaradt volna. A gyártó cég azonban nem kockáztatott sokat, hisz 2010 november elején szerződtek a színészekkel, és a hó végén már forgott is a film. A színészeknek egyébként volt némi beleszólása a forgatókönyvbe: a szerződéskötéskor életben lévő szkripthez képest, szerepüket érintő esetleges változtatásokhoz a jóváhagyásuk kellett.

Willisnek luxuslakókocsi

Még több különbséget is felfedeztünk a két színész szerződésében az unalmasabb jogi passzusok között, például azt, hogy míg 50 Cent nevéhez méltóan 50 darab dvd-re tartott igényt, addig Bruce Willis nem tervezte ismerőseit és barátait meglepni a szóban forgó filmmel, és beérte két tiszteletpéldánnyal. A szerződésükben azt is érintették, hogy fejenként 10-10 jegy járt nekik a premierre. Willist a gázsin felül egyéb kedvességekkel is meglepték, például saját magánrepülőjével mehetett a forgatás helyszínére, és ezért óránként 4 ezer dollárt adtak neki üzemanyag és egyéb kiadások címszóval, valamint egy 5 csillagos hotel elnöki lakosztálya is garantálva lett. 50 Centnek még nincs magángépe, így ő repjegyeket kapott, valamint egy nagyobb lakosztályt, és további három szobát a személyzetének.

A rappernek napi 75 dolláros költőpénzt adtak (Willis napi 350 dollárt kapott kajára), és a forgatási helyszínekre más vezető színésszel, például a harmadik főszereplő Ryan Phillippe-pel egy autóban szállították (Willisnek külön autó járt). 50 Cent a forgatási helyszínen is kénytelen volt szembesülni azzal, hogy Bruce még jóval nagyobb sztár nála: csak elsőosztályú lakókocsit kapott, míg Willis luxuslakókocsiban pihenhetett a felvételek között.

A plakátot is szabályozta

Willis szerződésében arról is gondoskodott, hogy a filmet ne azonosíthassák kizárólag vele (Jesse Eisenberg alighanem tanulhatna az öregtől, ő most épp ilyesmiért perel), tehát tilos Willist 50 Cent nélkül feltüntetni a marketing-elemeken, így a trailerben és a poszteren. Azt nem tudjuk, hogy Bruce Willis vajon látta-e már a film magyar plakátját a belvárosban járva-kelve, mindenesetre kíváncsiak lennénk, mit reagálna erre a magyar forgalmazónak, a Parlux Entertainmentnek.

Angol és magyar filmplakát
Angol és magyar filmplakát

A 2000-es évek elején volt a csúcson

Az 57 éves Bruce Willis egyébként már a 90-es években is az egyik legjobban fizetett színész volt. A négy Die Hard-filmmel is sorban ment fel a gázsija 1988-tól: 5, 7,5, 15 és 25 millió dollárt kapott értük, és vélhetően a most készülő ötödik részért járó bére is 20 millió körül van. A színész egyébként gyakran enged a sztárgázsiból: a 94-es Ponyvaregényért például mindössze 800 ezret kért, és a 95-ös Négy szobában pedig már egyenesen ingyen vállalt szerepet Tarantino kedvéért.

A legtöbbet a 2000-es évek elején kérhette: akkor A kölyökért és a Sebezhetetlenért 20-20 milliót kapott, majd a Hart háborújáért is még kifizettek neki 22 milliót, de utóbbi film gyenge szereplése és a további buktái (16 utca, A Nap könnyei, Már megint bérgyilkos a szomszédom, Túszdráma, Alvilági játékok) miatt már nem számít biztos box office-húzónévnek. A Sebezhetetlen szerződésének egyes részletei egyébként annak idején szintén kiszivárogtak, ezek alapján csak egyéb költségekre, szállásra, utazásra és étkezésre 1,5 millió járt Willisnek.

Arra, hogy 50 Cent miért ilyen olcsó, van egyszerű magyarázat: az ő filmjei szinte kizárólag dvd-n jelennek meg, moziban eddig kétszer tudott értékelhető bevételt produkálni (Pénzed vagy életed, A törvény gyilkosa), illetve az utóbbi időben már saját magának adja a fizetést: a közelmúltban készült filmjeit – így a most mozikba kerülő Felültetvé-t is – rendre saját stúdiója készíti. Így nem csak színészként, de producerként és/vagy befektetőként is kap tiszteletdíjat, illetve részesül a külföldi eladásokból, így a magyar mozipremierből is.