Elhunyt A nagy balhé zeneszerzője

2012.08.07. 19:11
2012-08-07T171359Z 976458910 GM2E888035J01 RTRMADP 3 PEOPLE-HAML
Fotó: Len Price/Handout

Elhunyt a háromszoros Oscar-díjas Marvin Hamlisch, aki több mint negyven film, köztük a Fogd a pénzt és fuss!, a Charlie angyalai-remake és A kém, aki szeretett engem című James Bond-film zeneszerzője. A 68 éves amerikai komponista egyike volt annak a mindössze 11 személynek, akik egyszerre birtokolták az Oscar-, az Emmy-, a Tony- és a Grammy-díjakat.

Hamlisch New Yorkban született 1944-ben bécsi zsidó emigránsok gyermekeként. Apja saját együttesében harmonikázott, csodagyerekként már ötéves korában a rádióból hallott zenét hallás után zongorán lejátszotta. A Juilliard fiatal tehetségeknek fenntartott helyére már hétéves korában felvételt nyert.

Bár Los Angelesben halt meg, munkássága a Broadwaytől Hollywoodig számos ikonikus alkotáson keresztülívelt.  Elsőként korrepetitorként dolgozott a Funny Girl című musicalben Barbra Streisanddal. Filmzenéket a hatvanas évek közepétől írt, többek között Woody Allen korai alkotásaihoz. A nagy balhé stáblistáján is ott a neve, de az Amerikában népszerű, Chorus Line című musicalt is ő komponálta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport