Ahogy Budapestet Hollywoodban elképzelik

2012.09.09. 22:01
Egy hónapja belengették a hírt, hogy itt forgathatja Wes Anderson a Grand Budapest Hotel című filmet, de egyelőre hiába várjuk Johnny Deppet, a Filmirodához még nem jelentették be a budapesti forgatást, és a reménybeli magyar szervízcége sem tud biztosat. Gyakori eset, hogy a leleményes forgatókönyvírók ide tervezik egy film vagy sorozat történetének helyszínét, de végül nem Magyarországra utaznak a forgatáshoz. Összeszedtünk pár példát: főleg akciós mozgóképek azok, amik nálunk játszódnak, de nem itt készülnek. A távolból pedig könnyen megeshet, hogy fővárosunk Erdélytől délre vagy az osztrák határtól pár percre fekszik.

Idén májusban történt legutóbb olyan baleset, hogy vagy két évig küzdött egy produkció forgatásáért egy magyar szervízcég (a Pioneer Pictures), majd a film végül Bukarestben készült. Ez a Shia LaBeouf nevével fémjelzett The Necessary Death of Charlie Countryman című mozival esett meg, ami pedig kimondottan Budapestre íródott. Tény, hogy Magyarországra is sokan jönnek a 20 százalékos adóvisszatérítés miatt, de sokszor kínálnak árban alánk a szomszédos országok stúdiói.

Budapest filmes jelenléte három kategóriába esik: nagy ritkán saját magát alakíthatja (mint mondjuk az Én, a kém esetében), legtöbbször más városok bőrébe bújik (legyen szó München Párizsáról vagy éppen a Die Hard 5. Moszkvájáról), és vannak az itt játszódó, de nem itt készült filmek. Ez utóbbiakat gyűjtöttük csokorba.

Vagy egy éve hőköltünk hátra a multiplexekben, amikor észrevettük, hogy a Mission: Impossible 4. részének nyitójelenete Budapesten játszódik, de hamar kiderült, hogy azt nem is itt forgatták. Bár Josh Holloway a Nyugati pályaudvaron bonyolódik üldözési jelenetbe, ez Prágában lett leforgatva. A produkció Pesten is terepszemléztetett, végül egy helyszín miatt vesztettünk: a prágai várban találták meg a Kreml egyik termét. A pénzt leszámítva a cseh főváros sem járt túl jól e filmmel, hisz Budapest mellett Moszkvát alakította. A Budapest-látszat azonban itt sikerült a legjobban, a látképeket Pesten forgatták: a külső helyszíneket helikopteres forgatással, 65 mm-es Imax-kamerával, a világ leghíresebb filmes pilótájával, Marc Wolffal vették fel egy nap alatt. Utólag néhány nem létező, vicces épületet is belehekkeltek a budapesti városképbe: a Keleti mellé neoreneszánsz óratorony került, park van a metróépítés helyén, és a Bazilika környékét is átszabták.

Shia LaBeouf és Tom Cruise mellett Jason Statham is csak a látszat szerint akciózik Budapesten a 2008-as Szállító 3-ban, mondjuk ez a látszat is inkább balkáni. A főhős Marseille-ből szállít egy vörös ukrán nőt Kelet-Európába, hogy útközben beleütközzön egy szmogos látképbe a Parlamentről, és néhány magyar hirdetés előtt telefonálgasson. A parlamenti az egyetlen állókép, ami itt készülhetett, de az üldözés a lepattant piacon és iparnegyeden át máshol felvett jelenetek sora. Ráadásul vagy három évtizeddel retrósabbnak képzelték az alkotók a helyszínt: Trabantot is láthatunk, és egy BMX-es akcióval turbózták a magyar részt, a csomagtartóból pedig egy szaknévsor is előkerül. Az IMDb adatbázison tévedésből megjelölik a magyar fővárost forgatási helyszínnek, de valójában Romániában készülhetett, hisz ott járt a stáb, csak épp Bukarest egy csavarral kimaradt a roadmovie-s történetből.

Ugyancsak Prágában forgott Stephen Sommers Van Helsing című 2004-es vámpírmozija, ami értelemszerűen Erdélyben játszódik. A történet egy pontján Budapestre is eljutnak a fantasy-szereplők, amit, hogy értsük merre van, térképen mutatják, hogy Erdélytől délre fekszik. Itt a gázhajtású nyílvesszővel lövöldöző Hugh Jackman alakította címszereplő keveredik egy olyan bálba, ahol zsonglőrök és kötéltáncosok hozzák a magyar virtust. A pesti báljeleneteket a legendás prágai Barrandov Stúdióban vették fel.

Igényesen oldották meg a távoli forgatást az Eddie Murphy és Owen Wilson főszereplésével készült 2002-es Én, a kém című filmnél. Bár ez annyiban kivétel, hogy a film nagyrésze itt készült, még az akkori főpolgármestert, Demszky Gábort is bevitte Andrew G. Vajna társproducer a forgatásra. Utómunkaként azonban a leghíresebb, a Lánchíd tetején zajló akciójelenetet - a történet szerint egy láthatatlan lopakodó vadászgépet rejtettek ide - egy amerikai stúdióban rögzítették 360 fokban felvett városképpel. A Hollywoodban dolgozó magyar trükkmester, Krajcsik Zsolt segített a felvételeknél megállapítani, hogy a Duna melyik oldala a budai, így hibátlan lett a jelenet.

Sorozatok, melyek távolból szeretik Budapestet

A tévésorozatok esetében Budapest még gyakoribb vendég, az összegyűjtött példákban azonban még a technikusokat sem küldték Kelet-Európába. A leghíresebb példa alighanem a MacGyver című kultikus tévésorozat harmadik részéből való. A nyolcvanas években igencsak népszerű volt az amerikai produkciók körében a fóti filmstúdió, de MacGyver stábja nem jött el hozzánk, így egy Los Angeles-i stúdióban vették fel ezt az epizódot is.

Budapest már-már egzotikus, törökös-olaszos hangulatú város ebben a részletben, megspékelve egy nagy adag Vasfüggöny túloldala-fílinggel. Sajnos az íróknak öt percük sem lehetett a kutatásra, így a magyar szereplők olyan neveket kaptak, mint Reena, Bruno vagy épp Messic. MacGyver egy Jana nevű cigány kislánnyal barátkozik össze, annak ellenére, hogy az többször is ellopja hősünk svájci bicskáját (innen a rész címe: A budapesti tolvaj), majd az epizód végén a kislánynak ajándékozza azt. Bár az autós üldözési jelenet szinte teljes egészében Az olasz meló című filmből lett kölcsönvéve, poénos a dicsőséges átmenekülés a Budapesttől csak pár percnyi távolságban fekvő magyar-osztrák határon.

Az Alias című kémsorozatban is felbukkant a magyar főváros, egészen pontosan 2002-ben, a 2. évad 5. részében volt nagyobb szerepe. Az epizód 17. percében a Jennifer Garner által alakított szuperügynök megérkezik Budapestre, vagyis a Parlament odavetített totálképe elé, hogy már belsőkben folytassa a kommandózást. Stúdióban leplezi le azt is, hogy valójában kisgyerekeket képeznek ki fegyverek összeszerelésére. A budapesti szegmens bő négy percet tesz ki, így kissé túlzás volt a sorozatot vetítő RTL Klubtól a Budapesti kaland címet adni az eredetiben The Indicator című résznek.

alias.png

Egy másik kémsorozat, az ugyancsak kultstátuszú Chuck is ellátogatott Budapestre, de az Aliashoz hasonlóan ezt is egy kaliforniai stúdióban vették fel. A Chuck tavaly ősszel debütált 86. epizódjában a magyar főváros egy 5 évvel ezelőtti küldetés flashbackjeként szerepelt. Noha a Parlament távoli képével nyit, a Budán álló híd már az amerikai cgi csapat kreálmánya. Magyar félmondat is elhangzik egy ivó csapatban: "Ezek a hülyék, honnan vették ezt a bort?"- mondatra mindenki nevetni kezd, jelezve, hogy a magyarok mind értenek a borhoz.

Az egyik legutolsó ál-Budapest a Make It or Break It című tinisorozatban volt. Az ABC Family sorozatában is csak elméletben utaztak a fiatal tornászok a magyar fővárosba a 2010-es 2. évad 15. részében. Noha az epizód nagy része a Kelet-európai tornászbajnokságon játszódik, külső jeleneteket nem láthatunk Magyarországról, de így legalább nem forgattak olyan poros falusi életképet, mint amilyen a romániai jelenet lett ugyanezen részben.

takeitorbreakit.png

Akció Budapesten

Az utóbbi időben az ál-Budapestek mellett megszaporodtak azok az akciófilmek is, ahol Budapest játssza Budapestet. Tavaly a Strike Back című akciósorozat második évadának utolsó 4 részét itt forgatták, és ebből az utolsó 2 rész Budapesten játszódott: többek között a Várban és a Batthyányi téren akciózott a brit és az angol ügynök. A 2003-as The Company minisorozatban az 56-os események alatt Pest önmagát is alakítja Moszkva és Berlin mellett. A Silent Witness-krimi sorozatban is néhány epizód erejéig a történet Budapestre kanyarodik (2011). Az Én, a kém használta háttérnek a Lánchídat és a Budai Várat, két éve pedig a Suszter, szabó, baka, kém emlékezetes kulcsjelenete forgott a Ferenciek terén található Párizsi udvarban.

Nyilván egy Szállító sem azért forgatta jeleneteit Romániában mert nem tetszett nekik Budapest, hanem mert dramaturgiailag ez még megfelelt, és mert nem egy dokumentumfilm, hogy autentikus helyszínre legyen szükség. Budapestre költözni meg drága és időigényes lett volna.

Egyébként az esetek 90 százalékában a nézőknek fogalmuk sincs arról, mi hol van. Sokszor még a magyar nézők sem veszik észre a csalást: kevesen ismerik például a Párizsi udvart belülről, ahol a Suszter, szabó, baka, kém kulcsjelenete forgott. Sokan még a Barátok közt-ről is azt hiszik, hogy a Wekerle-telep lakásaiban forgatják a belsőket is, mint a Szomszédok tette a nyolcvanas években Gazdagréten, csak ott a pénz-, meg az időhiánya miatt vették fel a belsőt ugyanott. A BK lakások, udvar, presszó helyszínei valójában egy műteremben vannak felépítve az RTL Klub székház mellett, és havonta csak egy-kétszer utazik ki egy kicsi stáb a Wekerle-telepre egy-egy vágókép, rövidebb jelenet erejéig.

Egy érdekességgel zárnánk: az Expendables 31.-ik percében Jason Statham úgy mutatja be magát, és társát, Stallonét, hogy Buda és Pest. Mire Stallone megjegyzi: "Budapest? Szép!". Hogy hogy jutott eszükbe ez a kvázi szójáték? Stallone, aki a forgatókönyvírója és a rendezője az Expendablesnek, az 1980-ban Magyarországon forgatott, a Két félidő a pokolbanra hajazó Menekülés a győzelembe című film főszereplője volt.

Ha kihagytuk a kedvenc Budapesten játszódó, de nem Budapesten forgatott jelenetét, írjon nekünk erre a címre!