Nagyon kevés producer perelte az MMKA-t

2012.09.14. 15:05 Módosítva: 2012.09.14. 15:20
Andrew G. Vajna kormánybiztos nem felügyelni szeretné a külföldi bérmunkák forgatását, csak elősegíteni és egyszerűsíteni a bürokráciát, mondta arról a kormány által elfogadott javaslatáról, hogy a filmszakmai adókedvezmény rendszer biztosítása a Filmalapon keresztül is történhessen.

A filmtörvény módosítása után vezetik be azt, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt-n, mint folyósítón keresztül is elérhető lesz a társasági adókedvezményre alapuló közvetett állami támogatás, ami egy film magyarországi gyártási költsége 20 százalékának visszaigénylését jelenti. Vajna kérdésünkre hangsúlyozta, hogy a Filmalapon keresztüli ügyintézés nem kizárólagos alapon történik.

A részvételüket a közvetett támogatás rendszerében előfinanszírozásként jellemezte, amiért cserébe más cégekkel ellentétben nem kér a Filmalap jutalékot. Ez nem felügyelet, hangsúlyozta, ahogy a külföldi bérmunkák itteni forgatását intéző szervízcégek között sem tennének különbséget, tette hozzá. Szerinte nem fog változni nagyon a bérmunkák képlete a jövőben sem.

"A szabad piacról egyre nehezebb begyűjteni az adópénzeket, jelenleg 3 milliárdnál is több az igény a közvetett támogatásra. A Filmalap ezentúl letéti számlán gyűjtheti a piacról a társasági támogatásokat, folyamatos lesz a folyósítása, a filmek gyártása alatt is" – tette hozzá Vajna, aki szerint a magyar filmek számára is könnyítést jelent majd a Filmalap letéti számlája, mert aki nem a piacról akarja szerezni a közvetlen támogatóját, az fordulhat a Filmalaphoz is a jogosultságra szóló igazolása birtokában.

Vagyonátadás

"Egy hónapon belül megtörténik a vagyonátadás" - utalt az MMKA-tól 6,3 milliárdos tartozás rendezésének fejében a Filmalaphoz kerülő 5,6 milliárdot érő vagyonra, a Mafilm gyártóbázis és a Filmlabor értékeire. "A Mafilm Zrt. és a Filmlabor Kft. üzletrészeit átvesszük, és az MMKA ingatlanait is, részletezte. - A cégeket beolvasztjuk a Filmalapba. Erre azért van szükség, mert csak így támogatható a filmprodukciók gyártása". A Filmalap támogatta filmekhez a mindkét cég kapacitása is támogatásként nyújtható majd.

"Átnézzük, hogy ki hol tart most. akár 90 nap is lehet, amíg átvilágítást végzünk, és konkrét terveket teszünk az asztalra" – hangsúlyozta.

Filmvagyon

A Mafilm Filmgyártási és Kulturális Szolgáltató Zrt.-nek (1,9 milliárd az értéke) 300 milliós tartozása van, a Magyar Filmlaboratórium Kft. állítólag 150 millió tartozással rendelkezik. A teljes vagyon: a Filmlabor mint cég értéke 248 millió, a MAFILM és az MMKA cégeinek és ingatlanainak, többek közt a Róna utcai filmstúdióknak (446 millió) és a Budakeszi ingatlannak az értékével (2,9 milliárd) együttesen 5,6 milliárdot ér.

Kevés áldozat

Míg három film gyártása kezdődött csak el és pályázati úton filmtervfejlesztéstől, gyártástól artmozi gyorssegélyig eddig 1,6 milliárdot költöttek el összesen az ötmilliárdos évi keretből, addig az MMKA tartozásait is rendezték egy külön erre adott keretből. Az MMKA rendezett tartozásairól annyit árult el, hogy "meglepően kevés" producer perelte be miatta az MMKA-t. "Mindenki a megegyezésre hajlik" – mondta. A banki tartozásokat az eredeti értékük 66 százalékáért vették meg, ezzel a banki hitelkonstrukció lezárult. A filmszakmai közvetlen tartozásokra ment el a pénz többi része, valamint a kapcsolódó egyéb költségekre. Ha marad pénz a konszolidációs keretből, az filmtámogatásokra fordítható". És hogy pontosan mennyi maradt? "Azt még nem tudjuk megmondani."

Az MMKA 25 alapítójából 5 aktív alapító szervezet tiltakozik a vagyon átadása és az egyablakos rendszer ellen (filmes szakszervezet, rendezők, vágók céhe), élükön Tarr Bélával, a Filmművész Szövetség elnökével. A Filmalap szerint ők a kisebbség. "Már pályázik Török Ferenc, Mészáros Márta is a Filmalapnál, ugyanazokkal az írókkal, rendezőkkel tárgyalunk, a filmötletek értéke és a finanszírozás megléte határozza meg a gyártási támogatás odaítélését" – indokolta a kormánybiztos azt az állítását, miszerint az MMKA öt ellenző alapító szervezetén kívül már elfogadták a filmesek a Filmalapot.