Válassza ki a legjobb amatőrfilmest!

2012.09.29. 20:12

Az internet egyetlen hatalmas moziteremmé változtja a világot, ahol sikeres filmmel napok alatt bárki ismertté válhat, véli Kövi Gergő amatőrfilmes. A tavalyi verseny után idén három csapat négy kisfilmjét szavaztatjuk meg bemelegítésként. A filmek Salgótarjánban, Kaposváron és Pakson készültek, és a zalaegerszegi Göcsej Filmszemlén díjat kaptak. Melyik csapat méltó az ismertségre?

Állomás
Kövi Gergő-Babai István

Pakson a Babai István–Kövi Gergő alkotópáros kedvét egy AXN Rövidfilmfesztivál közönségdíja hozta meg a filmezéshez, az idei Göcsejre két rövidfilmmel is neveztek. Az Állomás című filmben a Szelidi-tó jéghideg vízébe küldték a kétszereplős kísértettörténet színészeit, Krajcsi Nikolettet és Formán Bálintot. Babai és Kövi két nap és éjszaka alatt forgatta le százezer forintból a kisfilmet 2011 nyarán, nagyrésze az egyetlen éjszakára kölcsönkapott paksi buszpályaudvaron játszódik. A Göcsej filmfesztivál női főszerepért különdíjat kapott. A film zenéjét Hatvani Szabolcs szerezte.

C.R.A.S.H. 961
(Systron Digital Pictures)

A díjazottak közül a legnagyobb múltra a Systron Digital Pictures tekint vissza, a salgótarjáni csapat még Super8-as filmfelvevővel kezdte 1988-ban. Húszperces filmbohózatukkal ők lettek az idei fődíjasok Zalaegerszegen. A C. R. A. S. H. 961 a 70-es évekbe repíti a nézőt, egy hangulatos, mediterrán repülőtér teraszára, ahol egy teljesen hétköznapi szerelmi perpatvar van kialakulóban. Szalkai Péter filmje bluebox technikával készült, 738 óra alatt. Ez az idő három évre oszlott el, mivel csupán napi 26 percet tudtak átlagban a filmmel foglalkozni. A költségvetése a film címében is szerepel: 961 euró volt, vagyis 200 ezer forint. A zsűri a forgatókönyvet, a film következetességét és a dialógokat dicsérte.

Invalidus
Orbán testvérek

A kaposvári Orbán Zalán és Koppány rögtön második filmjével betört az amatőrfilmes szcénába. Az Invalidus című kisfilm egy férfiról szól, aki kap egy fontos munkát a tengeren túlról. Mivel úgy gondolja, hogy nem tudna távkapcsolatban élni barátnőjével, ezért az indulás előtti nap szakít vele. Felszáll a repülőgépre, ám az viharba kerül és lezuhan. Az Orbán testvérek filmjének egyik vezérmotívuma a főhős (Váncsa Gábor alakítja) hangos naplója, összetört életének utolsó darabja. Tavaly Orbán Zalán és Koppány a fődíjat hozta el Végső kérdés című Örkény egyperces-feldolgozásával, idén az Invalidust különdíjjal értékelte a zsűri. A kaposvári srácok ezúttal nem magukra osztották a szerepeket, és a zenét is külön a filmhez íratták.

Suzie
Kövi Gergő-Babai István

Szintén különdíjat kapott Zalaegerszegen a látványért, a maszkokért és az operatőri munkáért az Állomást is jegyző Babai-Kövi rendezőpáros Suzie című filmje. A történetben egy anya kutat lánya után egy zombi-apokalipszis utáni világban. A film szereplőjének (Réti Barnabásnak és Nikl Kamilla Majának) órákon keresztül kellett folyékony latexből készült maszkot hordania. A paksi téglagyárban egyébként már forgattak filmet a Suzie előtt: a Sorstalanságot, de ez kétszázezerbe került.