Skrillex tényleg 8 bites lett

2012.10.29. 16:39 Módosítva: 2012.10.29. 17:24
Játéktermi retro videojátékok szereplői a Disney legújabb családi mozijának főhősei. A Rontó Ralphban egy pixelfigura hősi küldetésre indul a szomszédos videojátékokba, hogy bebizonyítsa, gonoszokból is lehetnek hősök. Ennek során földönkívüliekkel harcol, cukormezőkön sétál, majd feltűnik Skrillex is.

A világpremier előtt félórányi anyagot mutatott be Londonban újságíróknak a Disney készülő új animációs filmjéből, a Rontó Ralphból. A belvárosi Soho Hotel mozitermében tartott prezentáción Clark Spencer producer mesélt a filmről, melyben számos klasszikus videojáték-figura is feltűnik.

Az egyik, kifejezetten szórakoztató jelenetben például a különböző játékok szörnyei – egy szellem a Pac-Manből, Bowser a Super Marióból, Zangief és M. Bison a Street Fighterből, no meg Sonic nemezise, Dr. Eggman – csoportterápián vesznek részt. Itt hősünk, aki a Wreck-it Ralph (Rontó Ralph) névre hallgat, elmondja a többieknek, hogy elege van a rombolásból, és hogy mindig ő a rossz fiú, akit legyőznek. Sorsa ellen azonban nem tud tenni, hiszen a program előre determinálja a történéseket, Ralph már harminc éve minden nap arra ébred, hogy szét kell vernie egy házat, melyet aztán a pozitív főhős, Fix-it Felix estére újjáépít.

A játékterem különböző játékgépeiben lakó karakterek egy hálózati elosztón át tudnak egymáshoz látogatni, melyet ők tágas, központi pályaudvarra emlékeztető térként látnak. Ralph elhatározza, hogy saját játékát elhagyva bebizonyítja, ő is képes nagy dolgokat véghezvinni. A retro 8 bites otthoni környezetéből kiszakadva először egy Hero's Duty nevű modern FPS-be kerül, ahol támadó földönkívüli szörnyekkel kell megküzdenie, majd egy Sugar Rush nevű autóversenyes játékba pottyan, ahol a tereptárgyak különböző édességekből készültek. Itt barátkozik össze a kicsi és arcátlan Vanellope von Schweetzzel, akinek Sarah Silverman komikus kölcsönzi a hangját.

Ha módjuk van rá, érdemes eredeti hanggal megnézni a filmet, Silverman és a Ralph hangját kölcsönző John C Reilly ugyanis zseniálisat alakít. Bár a rajzfilmek hangját általában magányosan mondják fel a színészek, ők együtt vonultak be a stúdióba, és rengeteget improvizáltak, amiből sok benne is maradt a filmben. De nem a botrányos poénjairól híres Silverman a legmeglepőbb szereplő a filmben, hanem Skrillex. Valószínűleg elkerülhetetlen volt, hogy a tánczenét nyolc biten interpretáló dubstep DJ is belekerüljön a soundtrackbe – a Hero's Duty akciójelenetei alatt bömböl például a Bangarang című sláger. De maga Skrillex is feltűnik a filmben, egy bulin ő keveri a zenét. Spencer szerint a DJ boldog volt, hogy beleírták a történetbe, és mindössze egyetlen kifogása volt saját 3D-s karakterét illetően: „Sose vennék fel olyan tornacipőt, ami nem fekete“ – szögezte le. Így aztán gyorsan átszínezték a cipőt feketére, bár mivel a figura a DJ-pult mögött áll, ez a részlet amúgy sem látszik a filmben.

A film más Disney családi mozikhoz hasonlóan duplafenekű: vannak benne gyerekeknek szóló poénok, de rengeteg olyasmi is, amin inkább a felnőttek, vagy a gamer-addiktok fognak nevetni. Én például azon vigyorogtam nagyon, hogy Vanellope egy vulkán belsejében lakik, ahol a kitöréseket a kóla-magmába időnként belepottyanó Mentos-sztalaktitok okozzák. És természetesen leprogramozták a játékokat igaziból: a Disney weboldalán játszhatunk a klasszikus, 8 bites Fix-it Felixszel, de a Hero's Dutyt és a Sugar Rusht is kipróbálhatjuk, Flash verzióban. Az Activisionnel közösen pedig kiadták Wii-re, Nintendo 3DS-re és Nintendo DS-re is a film hivatalos játékát, a Wreck-it Ralphot, de biztosan lesz plüssfigura, kulcstartó és fogmosó pohár is a figurákkal. A Rontó Ralph a magyar mozikba az amerikai premier előtt egy nappal, november elsején kerül.