Halogatják a magyar filmgyártást

2012.11.13. 16:26
Öt magyar egészestés film forgatása indult csak el a másfél éve megalakult Magyar Nemzeti Filmalap közvetlen támogatásával. Emellett nagyobb költségvetésű filmek nem készültek Magyarországon, inkább az adókedvezménnyel támogatott külföldi bérmunkák adtak munkát a filmes szakembereknek, de idén csak fele annyit költöttek nálunk a külföldi produkciók is, mint tavaly. A filmtörvény módosításának vitája alkalmából összegeztük az eddigi eredményeket.

Játékfilmekre eddig alig utalt támogatást a filmfinanszírozásáért másfél éve létrehozott Magyar Nemzeti Filmalap, pedig 6 milliárd forintos keret áll a rendelkezésére. Az előző finanszírozó szervezet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány alatt évente készülő 25 játékfilmet soknak találták, de az, hogy két év szünet után másfél év alatt négy játékfilm és egy dokumentumfilm forgatása kezdődött el a Filmalap támogatásából, kifejezetten kevés.

Papíron is csak 2 milliárdot osztottak ki a filmgyártás és forgalmazás fellendítésére, de az öt, már forgó film gyártásához összesen csak 673 milliós támogatást igényeltek a producerek, vagyis ennyit utalt el eddig filmgyártásra valószínűsíthetően az alap. Más kisebb támogatásokkal együtt (forgatókönyvfejlesztés, artmozitámogatás) is maximum 800 milliót utaltak el számításaink szerint az idei 6 milliárdos keretből.

Öt filmet kezdtek csak el

Még mindig az utómunkánál tart Szász János A füzet című irodalmi koprodukciója, amit már decembertől áprilisig leforgattak Cegléd mellett,  Sopronban és Németországban. A ceglédi erdőben rendezett aknamező robbantásakor mi is kinézhettünk a forgatásra. A film 180 millió forintos filmalapos támogatásból készül, a kulturális tárca  is felkarolta, de szükség is volt a a nagyobb állami szerepvállalásra: 900 millió forintból készül ugyanis a magyar származású svájci írónő Agota Kristof A nagy füzet című könyvéből készülő magyar-német-francia koprodukció.

Ujj-Mészáros Károly a Liza, a rókatündér című abszurd thrillerje szintén az utómunkánál tart. Májustól készült, mi a 17. napon jártunk a forgatáson, amikor érdekességként megemlítette a producer, hogy akkor még nem utalta át a 205 milliós támogatást az alap. A rákospalotai Origo Filmstúdióban készült a film nagyrésze, amiben a Balsai Móni alakította ápolónő egy kis lakásban éli groteszk életét.

Októberben vágott neki Bodzsár Márk az első nagyjátékfilmjének: az Isteni műszaknak, ebbe 206,5 millió forinttal szállt be a Filmalap. Ötvös András, Keresztes Tamás és Rába Roland-alakítja a délszláv háborúból menekült, temetkezési bizniszbe csöppent mentős asszisztenseket a groteszk komédiában. A 305 millió forint összköltségvetésű filmhez készült 12 perces kedvcsinálót 30 ezren nézték már meg az IndaFilmen.

Császi Ádám a Viharsarok című szeptemberben, 62,5 milliós támogatással indult filmje is az utómunkánál tart jelenleg. A Kiskunmajsa környékén felvett mozi a Filmalap által támogatott első melegfilm. A Viharsarok egy szerelmi négyszög története, amiben csak egy lány van. A főszerepekben Sütő András, Varga Ádám és Sebastian Urzendowsky látható. Vlasits Barbara lett volna a negyedik szereplő, de nem engedték el a kaposvári főiskoláról, így az utolsó pillanatban Téby Zita lépett a helyére. A két magyar producer Petrányi Viktória és Gyárfás Eszter a német Unafilmmel dolgoznak együtt.

Sós Ágnes Szerelem patak című dokumentumfilmjén is már csak a vágószobában dolgoznak. Az HBO-val közösen készítik, de 19,5 millió forinttal a Filmalap is támogatja. A film azt mutatja be, hogy egy letűnt kor szerelmi játékai hogyan élnek még ma is egy erdélyi faluban. Egy idős özvegyember ugyanis új feleséget keres magának, és végiglátogatja a falu asszonyait.

Pedig van pénz

A Filmalap nem azért utal a teljes keretéhez képest keveset, mert nem érkezett meg a szétosztandó pénz a számlájára: 6 milliárd forinttal rendelkeznek jelenleg. "A 6-os lottó játékadójának 80 százalékából 2012-ben eddig 3 milliárd forintot kapott meg a Filmalap, és további összeg várható (3,8 milliárdra bővül ki)  a 6-os lottó tényleges bevételnek megfelelően" - részletezték kérdésünkre. Tavalyról 1,5 milliárdos keret maradt, és idén is van még 1,5 milliárdjuk.

Számításaink szerint összesen 800 milliót osztottak szét támogatásra eddig maximum, ha ideszámítjuk az artfilmes és a forgatókönyvfejlesztéses támogatást is. Arra, hogy mennyit utaltak el eddig a produkcióknak, és miért folyik ilyen lassan az utalás, kitérő választ kaptunk az alaptól: "Az egyes támogatási szerződések és cash-flow tervek határozzák meg, hogy milyen ütemezésben utalja a megítélt támogatásokat az egyes produkcióknak a Filmalap".

Ugyanakkor közvetett támogatással készülnek külföldi munkák is Magyarországon, de ezt nem a Filmalap fizeti, maximum a Filmalapon keresztül is lehet a pénzt igényelni a jövőben. 2012 januárjától mostanáig összesen hat bérmunkát jelentettek be az adóvisszatérítés miatti elszámolásra.

Az angol és amerikai tulajdonossal rendelkező Mid Atlantic magyarországi cégé a két legnagyobb itt forgó produkció: a Bruce Willis főszereplésével, május végétől nálunk készülő Die Hard 5 mellett Jeremy Irons-szal vagy fél évig Etyeken forog a Borgiák-széria 3. évada is. A technikai elszámolásokkal átnyúlnak a jövő évre. Idén csak 3 milliárdos adóvisszatérítés várható, ami a tavalyi összeg fele, eszerint 15 milliárd a hat nálunk készített külföldi film összköltségvetése a tavalyi 30 milliárddal szemben.

Lesznek filmek?

A tervekről Divinyi Réka, a Filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója megjegyezte az alap sajtóközleményében, hogy a filmtervek többsége szakítva az elmúlt években tapasztalható kissé borongós és depressziós hangvétellel, inkább a könnyedebb műfajok a vígjáték, a szatíra, vagy a black comedy felé fordult.

Egy ma délutáni sajtóközlemény szerint a legfrisebb döntés, hogy Orosz Dénes Coming out című második játékfilmjének gyártását 280 millió forinttal, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című alkotását 190 millió forinttal támogatja majd a Filmalap. Előbbi producere Kálomista Gábor, utóbbié Garami Gábor.

Vagyis filmtervek fejlesztése folyt idén főleg a Városligeti fasorban lévő Filmalapnál. "Nagyon várjuk Nemes Gyula Zéró című filmjét, amely egy egészen különleges történet mesél el környezetvédő anarchista-terroristákról, valamint Till Attila akciófilmjét kerekesszékes bérgyilkosokról, vagy Fazekas Csaba zenés komédiáját három énekesnőről, akik mindenáron megpróbálnak érvényesülni - sorolta Divinyi. - Természetesen vannak drámaibb hangvételű filmtervek is, Nemes Jeles László Saul fia című forgatókönyve például, mely egészen szokatlan szemszögből foglalkozik a holokauszttal. Bízunk abban, hogy ha ezek a filmek elkészülnek, akkor egy olyan új stílust, új hangot képviselnek majd, melyre kevés példa volt eddig a magyar filmes kínálatban, és joggal tarthatnak számot nem csak a magyar, de a nemzetközi közönség érdeklődésére is."