Tüntettek a filmesek az Urániánál

2013.02.02. 13:12 Módosítva: 2013.02.02. 13:13

Prominens filmes személyiségek tartottak flashmobot az Uránia Nemzeti Filmszínház előtt.

Az évente rendszeresen megrendezett, de idén elmaradó Magyar Filmszemle szokásos idejében, a Magyar Filmművész Szövetség rendkívüli nyilvános közgyűlését megelőzően került sor a figyelemfelhívó akcióra. A Böjte József újságíró által szervezett tüntetésen részt vett rajta Tarr Béla, Vészi János, Koltai Lajos és Sas Tamás is.

Később az ülésen a filmszakma képviselői mondták el véleményüket az új filmfinanszírozási rendszerről.

Tarr Béla, a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke közölte: a tanácskozás célja a tagok véleményének, beszámolóinak meghallgatása. "Foggal-körömmel fogunk harcolni mindazért, amit ti itt ma elmondtok" - fogalmazott az alkotó, és kijelentette:  biztos benne, hogy jövőre megrendezhetik a 44. Magyar Filmszemlét.

A tanácskozás előtt flashmobot tartottak a helyszínen az Akciócsoport a magyar kultúráért elnevezésű társulás szervezésében. A villámcsődületen az elkészült filmek hiányában elmaradó 44. filmszemlét kérték számon a Magyar Nemzeti Filmalaptól. Felolvasták a korábbi években elkészült alkotások címeit, valamint kifogásolták, hogy 2013-ban egyik A-kategóriás filmfesztiválon sem fog szerepelni magyar alkotás.