Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

A Netflix fekete tükre görbét mutat 2020-nak

2021.01.15. 14:51

A Netflix 2020: Legyen már vége! című filmje humoros összefoglaló a tavalyi év történéseiről, többek között Samuel L. Jackson, Hugh Grant és Liza Kudrow közreműködésével.

A Black Mirror, azaz a Fekete tükör alkotóinak (Charlie Brooker, Annabel Jones) áldokumentumfilmjében hozzá nem értő szakértők elemzik a maguk módján és szemszögén keresztül a 2020-as eseményeket. S bár mindez vicces, a szomorú az egészben az, hogy a parodisztikusan ábrázolt karakterek létező tömegek gondolatait, tulajdonságait és összeesküvés-elméleteit jelenítik meg.

  • Az egész olyan, mintha az ember egy hírportál kommentszekcióját olvasná.
  • Vicces, mégis véresen komoly.
  • Elgondolkoztató.

A filmet a Netflix gyártotta, ezért ne legyenek illúzióink, hogy a produkcióban a közéleti kérdésekben ugyanazt az álláspontot képviselik, mint mindig, így amerikai kérdésekben az objektivitás elmarad.

Kivéve az elnökválasztást, mert ott mindkét fél erős kritikát kap – és ettől az a rész kifejezetten vicces is.

A felsorakoztatott önjelölt szakértők a valóság tökéletes megjelenítői:

  • A történész (Hugh Grant) ismereteit könyvekből és fantasyfilmekből szedi.
  • Az újságíró (Samuel L. Jackson) már a film elején nem érti, hogy mi értelme van visszatekinteni erre a borzalmas évre.
  • A konzervatív szóvivőt (Lisa Kudrow) bár szembesítik saját hazugságaival, mégis mindent csípőből tagad.
  • A világ öt legátlagosabb brit állampolgárának egyike (Diane Morgan), egy techcég erkölcstelen vezetője (Kumail Nanjiani), a tökéletesnek tűnő, ám kegyetlenül rasszista amcsi mintaanya (Cristin Milioti), egy kutatóorvos (Samson Kayo).
  • Az „Y” generációs fiatal (Joe Keery) ezeregy dolgot csinál egyszerre, de végül abban találja meg magát, hogy YouTube-on reagál a 2020-as év történéseire. Azaz ül a gép előtt, és minimális energiabefektetéssel sok pénzt keres. No, meg maga II. Erzsébet királynő (Tracey Ullman). A narrátor pedig Laurence Fishburne.

No, ők aztán sorra vesznek minden fontosabb eseményt. Időrendben haladnak, így minden az ausztrál tűzvésszel kezdődik, majd egyből, egy

AZ ANGOL KIRÁLYNŐT SOKKAL INKÁBB ÉRINTŐ ÉS MEGRÁZÓ ESEMÉNNYEL FOLYTATJÁK; aMIKOR MEGHAN ÉS HARRY HERCEG SZAKÍTOTT AZ ANGOL KIRÁLYI CSALÁDDAL.

Innentől kezdve II. Erzsébetet szinte elveszítjük, végül is ő már év elején letudta a személyre szabott 2020-as tragédiáját.

Szót ejtenek arról, hogy ahhoz képest, mennyire a fehér emberek játszótere az Oscar-díj, mégis egy dél-koreai filmrendező filmje nyert, még úgy is, hogy Joaquin Phoenix képes volt fehérre maszkírozott arccal, egy valódi bohócot kitúrva a szerepből dzsókerkedni.

Sokat van terítéken Donald Trump politikája és nyilatkozatainak sora, de Joe Bident sem kímélik: megállás nélkül a korára tesznek megjegyzést, és úgy említik, mint a férfi, aki úgy néz ki, mint egy halott komornyik szelleme.

A FILMBEN megemlítik A MAGYAR 2017-ES PLAKÁTKAMPÁNY SZTÁRJát: SOROS GYÖRGYöt is.

Majd jön George Floyd tragédiája és a Black Lives Matter mozgalom. Itt az iróniát elhagyják, de zseniális színésznő, Cristin Milioti enyhíti a történések hatását, az egész show-t a hátán viszi. Persze együtt az elmaszkírozott kókler-történész Hugh Granttel.

A film a hírek és az előző évi aktualitások ismeretének hiányában valószínűleg egyetlen percig sem élvezhető, ám azoknak birtokában keserédes összefoglalóvá válik, rengeteg iróniával.

(Borítókép:  Samuel L. Jackson Dash Bracketként a 2020: Legyen már vége! című filmben. Fotó: Saeed Adyani / Netflix)