Erzsébet
1 °C
4 °C

Hódított a homokos Xerxész

2007.02.16. 16:54
Bemutatták Berinben a Frank Miller képregénye alapján készült 300 című filmet. Ezerhétszáz néző éljenzett a spártai harcosok küzdelmét bemutató európai ősbemurtató után.

Álló ovációval fogadta a Berlini Filmfesztivál ezerhétszáz fős közönsége Zack Snyder 300 című filmjét, ami Frank Miller azonos című képregényéből készült a Sin City látványvilágával. A vetítés közben többször spontán taps és üdvrivalgás tört ki. Az amerikai mozik március elejétől játsszák a filmet, a hazai bemutató majdnem két héttel később, március 22-én lesz.


Klikk a képre!
Frank Miller szexben és erőszakban bővelkedő képregényfilmje, a Sin City rajongói Zack Snyder 300-ában sem fognak csalódni. A Thermopülai csatában elesett spártaiaknak emléket állító filmeposz Rodrigez ponyvamozijánál valamivel több tartalmat ígér, az i.e. 480-ban vívott összecsapás mitológiájába vezet be. Történelmi hűséget azonban ne kérjünk számon a filmen, hiszen még orkszerű lények is szerepet kaptak.

Csata előtt csábítás

A 300 főhőse Leonidász, Spárta királya, aki egész életében arra vágyott, hogy megvívhasson a perzsákkal. Az ellenfél seregét a piercinges Xerxész vezeti, aki az összecsapás előtt megpróbálja elcsábítani Leonidászt, sikertelenül. A történetet a csata egyetlen túlélője, Dilidos visszaemlékezéseiből ismerjük meg.

A költségvetésről pontos adatot nem árult el a készítő Warner Brothers, de annyi biztos, a 300 kevesebb, mint 70 millió dollárból készült, ami ekkora produkciónál kivételesen alacsony összegnek számít. A jeleneteket hatvan nap alatt vették fel kék háttér (bluescreen) előtt, a háttereket és a vizuális effekteket digitálisan hozták létre. Ugyanezt az eljárást használták a Sin City-nél, aminek a második része 2008-ban jön ki.

Snyder a következő képregényadaptációra készül

A 300 előkészítésében maga Frank Miller is részt vett, de a rendezésnél szabad kezet adott a Holtak hajnala című zombiremake-et jegyző Zack Snydernek. "A képregényt a 300 spártai című 62-es film inspirálta, de most azt kívánom, bárcsak ezt láttam volna először" - nyilatkozta Miller a 300 végleges változatának megtekintése után.

A spártai csata után Snyder a Watchment, Alan Moore képregényét adaptálja filmre. A bemutatót 2008-ra tervezik, és a film a rendező szerint "inkább hasonlít majd a Taxisofőrre, mint a Fantasztikus négyesre".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?