Lincoln miatt késik Spielberg Bosszúja

2005.01.12. 17:24
Steven Spielberg több filmtervet is dédelget egyszerre: szó van az Indiana Jones 4. részéről, az 1972-es müncheni olimpia tragikus eseményeit felidéző drámáról és a legújabb hírek szerint az Egyesült Államok egyik legnagyobb elnökének tartott Abraham Lincolnról is készül egy mozi.
Annak ellenére, hogy az IMDb-n még nem szerepel a filmes tervek között, az Empire brit magazin úgy tudja, Spielberg januárban kezdi forgatni életrajzi filmjét a tizenhatodik amerikai elnökről.

A filmes oldal információi szerint ezek a tervek valószínűleg hátráltatják majd a várva várt Indiana Jones-folytatás leforgatását is, amit eredetileg 2006-ban mutattak volna be Harrison Ford főszereplésével. Az Empire szerint Spielberg régi ismerőse, a Schindler listájának Oskar Schindlere, Liam Neeson, már tárgyal a főszerepről.

A sztori egy neves amerikai történész, Doris Kearns Goodwin nemsokára megjelenő életrajzi munkáján alapul majd. A forgatókönyvet Paul Webb írja, és az Empire úgy tudja, hogy a film Lincoln polgárháborúban betöltött szerepét fogja középpontba állítani.

Gedeon pallosai

Ha igaz a hír, akkor nemcsak az Indiana Jones 4 késik, hanem Spielberg egy másik rég beharangozott projektje is, a Vengeance (Bosszú) című, szintén 2006-ra ígért mozija is, ami az 1972-es müncheni nyári olimpia tragikus eseményeit idézi fel. A játékok alatt palesztin fegyveresek az olimpiai faluban meggyilkoltak két izraeli sportolót és túszul ejtettek kilencet. A német rendőrség a túszok kiszabadítására tett kísérlete nem járt sikerrel és mind a kilenc túsz életét vesztette.

A nyolc palesztin terroristából ötöt agyonlőttek a rendőrök, hármat foglyul ejtettek, de alig egy hónap múlva szabadon engedték őket, amikor társaik eltérítettek egy Lufthansa gépet és a szabadon bocsátásukat követelték a német kormánytól. Az izraeliek ezután egy képzett brigádot indítottak útnak, hogy nyomozza ki a gyilkosok búvóhelyét és bosszulja meg a müncheni vérengzést.

1984-ben George Jonas Bosszú címmel megírta a túszejtés és az utána következő hajtóvadászat történetét. A könyvből két évvel később tévéfilm készült Gideon kardja címmel, Michael York főszereplésével - elképzelhető, hogy Tony Kushner és Eric Roth, a Vengeance forgatókönyvírói is merítenek majd a nagysikerű regényből. A filmváltozatban Eric Bana és Ben Kingsley is játszik majd, csak az nem biztos, hogy a Lincoln-film mellett mikor marad idő erre a mozira.