Kihirdették az Aranycsirke jelöltjeit

2005.03.17. 15:46
A Kontroll, a Valami Amerika és a Miniszter félrelép alkotói is nyerhetnek még ötvenmilliót. A legjobb főszereplő három milliójáért Koltai Róbert és Szabó Győző is verseng.
Az RTL Klub kihirdette, hogy mely filmeket jelölték a csatorna által alapított Aranycsirke-díjra. Az öt filmet az utóbbi nyolc év százezernél több nézőt vonzó alkotásai közül választhatta ki a közönség, szavazni SMS-ben, az interneten, illetve a mozikban elhelyezett urnákba dobott szavazószelvényeken lehetett.

A hét vezér és a miniszter

A nézők szavazatai alapján a Valami Amerika, A miniszter félrelép, az Üvegtigris és a Magyar vándor került be a döntőbe. A díjkiosztó gálát március 31-én a Budapesti Kongresszusi Központban rendezik, ahol kiderül, hogy melyik alkotás rendezője és producere kapja az Aranycsirkét, illetve az ötvenmillió forintot, amit új, közös filmjükre kell majd fordítaniuk. Az est házigazdája Fábry Sándor lesz, a gálát élőben sugározza az RT Klub.

Az öt alkotás közül a legjobb filmet egy zsűri választja ki, melynek tagjai egyharmad részt a filmszakma képviselőiből állnak, míg a tagok kétharmadát pedig a szavazó nézők közül sorsolják ki.

szerinted

Március 31-én adják át a legjobb főszereplőnek járó díjat is, amelynek jelöltjei Csányi Sándor, Gáspár Sándor, Koltai Róbert, Rudolf Péter és szabó Győző. A legtöbb jelölt több filmben is főszerepet játszott, így Gáspár Sándor a Csocsóban, a Miniszter félrelépben, Koltai a Csocsóban, az Ámbár tanár úrban, a Hippolytban és a Miniszter félrelépben, Szabó Győző pedig a Valami Amerikában és a Magyar vándorban nyújtott színészi teljesítményéért került be a legjobb öt közé.

A legjobb főszereplő hárommillió forintot kap az Aranycsirke szobor mellé.

Amúgy is adnának

A legjobb "minőségi közönségfilmeket" elismerő Aranycsirke díjat abból a pénzkeretből finanszírozza a kereskedelmi csatorna, amelyet a médiatörvény szerint magyar alkotások támogatására kell fordítania. A Tv2 a filmszemle alatt osztott ki hasonló nagyságrendű 25 millió forintos támogatást, ennek ellenére mindkét kereskedelmi csatorna filmfinanszírozási gyakorlatát bírálja az Országos Rádió és Televízió Testület, amely tavaly júliusban 300-300 millió forintos kötbért rótt ki mindkét adóra, mert a médiahatóság szerint 2001-ben és 2002-ben az RTL Klub és a TV2 is a törvényben előírtnál kevesebbet költött magyar nyelvű filmek támogatására.

Mindkét kereskedelmi csatornai illetékesei cáfolták annak idején, hogy a társaságuk az előírtnál kevesebbet fordított volna magyar nyelvű műsorokra, és perben támadták meg az ORTT ítéletét.