Miért nem kapott Eastwood Oscart?

2007.03.16. 13:17
Ezen a héten Clint Eastwood és az öreg Rocky is visszatér, hogy könnyeket csaljanak a hazafiak és a régi rajongók szemébe. Egy koreai művészfilmnek is örülhetünk, a könnyebb műfajok kedvelői két vígjáték közül is választhatnak, bár ha ránk hallgatnak az Oltári frigyet inkább elkerülik.

Rocky Balboa

Kellett hozzá jó sok edzés, nameg botox, hogy Stallone tizenhét év kihagyás után Rockyként térhessen vissza a ringbe, de úgy tűnik megérte. Mert hiába ijedeztünk nemrég a hírtől, hogy a már a hatvanas éveiben járó Stallone felmelegíti Rockyt, a 24 millió dollárból forgatott hatodik rész már ennek a háromszorosát hozta vissza, és a Rotten Tomatoes oldalán 74 százalékra értékelték. A filmben egy amerikai sportcsatorna virtuális bokszmérkőzése hecceli fel az aktuális világbajnok büszkeségét, akit a számítógépes játékban Rocky csúnyán megvert, ezért visszavágót akar Las Vegasban. Az egykori bajnok bokszoló viszont azóta éttermet vezet, ahol a meccseiről sztorizgat öregurasan, miközben életét leköti elhunyt felesége emlékének ébrentartása. Aztán mégis eleget tesz a kihívásnak egy gyors montázsban újra megedzi valaha acélos testét. Legújabb filmjében, amit rendezőként és forgatókönyvíróként is jegyez, Stallone megint azt a nagydumás, szerény, vicces életbölcseletű figurát hozza, akitől régi rajongóknak garantáltan könnybe lábad a szeme. 2008-ban viszont jön a John Rambo, a Rambo-széria negyedik része, és akkor lehet, hogy kevésbé leszünk lelkesek.

Hasutasok

A Tündérdomb és a Vattatyúk rendezezője, Szőke András hazai terepen, Taliándörögdön forgatta 130 millió forintból a Hasutasokat. Saját színészgárdája az RTL Klub tévésztárjaival Szőke otthonában lakottt a forgatás idején. A történetben Honos kisfalu pályaudvarának egyetlen célja, hogy munkahelyet, és megélhetést biztosítson a falu dologtalanjainak. Az se baj, ha erre valójában még a vonat se jár. Mikor mégis megindul a forgalom, a három vasutas, Badár Sándor, Szarvas József és Derzsi János, a helyi masszőrrel kiegészülve csapolja meg a szállítmányokat. Szőke a múlt rendszerből örökölt berögződésekből, a korlátoltságból és a vidék nyomorúságából csinál viccet, ahogy stand-up komikusi számaiban is. Most mi is könnyíthetünk magunkon, és Szőke filmje alatt kinevethetjük a mindannyiunkban meglévő, lappangó szerencsétlent. A gyengébb idegzetűek azért készüljenek fel rá, hogy a filmben feltűnik Hernádi Judit csupasz, tejbegrízzel összemaszatolt melle is, bár szerencsére csak éjszaka.

A dicsőség zászlaja

Mióta Clint Eastwood rendezésre adta a fejét, már megszoktuk, hogy a kritikusok rendszeresen körbeujjongják. Így történt ez a második világháború egyik fontos mozzanatát bemutató két epizóddal is, aminek első, az ügy amerikai oldalát bemutató darabja ezen a héten érkezik a magyar mozikba, és a Rotten Tomatoes oldalán 74 százalékos értékelést kapott. Bár a kasszáknál nem szerepelt túl fényesen, holott kilencvenmillió dollárból készült, Izlandon. (A véres összecsapás japán oldalával foglalkozó Levelek Ivo Dzsimáról harmadennyiből jött ki, az egekbe dicsérték: a Rotten Tomatoes-on 91 százalékon áll.) A két film az öt Oscar-jelölésből egyet tudott csak díjra váltani (Ivo Dzsima hangvágás). A filmeket megtekintve megint elgondolkodhatunk azon, hogy miért nem kapta meg Eastwood az Oscart a két eredeti koncepciójú eredeti filmjéért, miközben egy hongkongi adaptációval megsorozták Scorsesét.

De térjünk vissza A dicsőség zászlajára: annak a híres fotónak a háttértörténetét mutatja be, amin hat amerikai katona tűzi ki az amerikai zászlót. Közülük csak hárman térnek vissza életben Amerikába, ahol nemzeti hősként ünneplik őket, majd hamar a háborús propaganda eszközeivé válnak. Mindezt James Bradley (és Ron Powers) azonos című detektívtörténethez hasonlító könyvéből írta az Ütközéseket és a Millió dolláros bébit is jegyző Paul Haggis. Bár Eastwood leszámol a fotóhoz kötődő hazafias illúziókkal, a sárgás-barnás árnyalatú háborús filmje így is bővelkedik a Ryan közlegény megmentésének partraszállós jeleneteihez hasonló véres képsorokban. Jared Letó visszautasította a szerepet, így Ryan Phillippe lett a főhős, mellette főleg ismeretlen színészekkel forgatták. Fontos volt a hasonlóság az eredeti karakterekhez, így Ira Hayes alakját a valóságban is indián származású Adam Beachre bízták.

Idő

A regényes életű koreai rendezőnek talán már itthon is van saját rajongói tábora, miután Tavasz, Nyár, Ősz, Tél... és Tavasz és Binjip - Lopakodó lelkek című filmjeit nálunk is játszották a mozik. Kim Ki-duk gyári munkásként kezdte, majd matrózként folytatta pályafutását, és csak ezután vágott a filmezésbe. Melankolikus művészfilmjei bővelkednek a brutalitásban és az erotikában, legújabb mozija, a lakonikus című Idő egy bizarr szerelmi történet. A szerelmesfilm, az Egy makulátlan elme örök ragyogása koreai változata, ami egy fiatal pár hányattatásairól szól. A lány elhatározza, hogy teljesen átoperáltatja magát, mert fejébe vette, hogy a pasija már nagyon unhatja az arcát. Egy nap ezért szó nélkül kilép a fiú életéből, hogy aztán a brutális beavatkozások után új nőként hódítsa vissza szerelmét. A rendező tizenharmadik munkája randifilmnek maximum entellektüel körökben ajánlható, de a Kelemen Anna-jelenség mélyebb rétegei iránt érdeklődők is megtalálhatják benne számításukat.

Oltári frigy

Az Oltári frigy egy 2004-es romantikus vígjáték, ami az Imdb-n mindössze 3,8 pontot kapott. Kritikára sem nagyon méltatták, úgyhogy emiatt a Metacritic-en és a Rotten Tomatoes-on nulla százalékon áll. Persze a romantikus vígjáték nem egy kritikuskedvenc műfaj, úgyhogy nézzük inkább miről szól a francia Laurent Firode első angol nyelven forgatott vígjátéka. A főszerepet a Született bankrablókból és a Bízd a hackerre című thrillerből ismert szexi Rachael Leigh Cook játssza, aki a történet szerint három nap múlva házasodik. A nimfomániás feleségjelölt viszont nem bír magával, és hogy elejét vegye a bajnak, elszalad a templomba. A gyóntatófülkében aztán a pap helyett egy sármos szerelőnek búgja el, hogy folyton nedvesedik a bugyija. Az olyan ismeretlen filmben, mint a Bizsergés c vígjátékban szereplő Kenny Doughty kap az alkalmon, legközelebb már reverendát öltve próbál közelebb férkőzni új, kívánatos hölgyismerőséhez, és persze a házasságnak is ott tesz keresztbe, ahol tud. De még mindig választhatunk a film vagy a napsütés között.