Melyik készül el előbb: a Pókember 4 vagy a 4-es metró?

2007.05.03. 10:17
Elsõ ránézésre kellemesen változatos az eheti filmkínálat, de a látszat csalóka. A magyar premiert például csak elvetemült Eperjes Károly-rajongóknak ajánjuk, az egészestés francia Megsztárt meg Magyarországon kívül eddig csak hazájában és Belgiumban merték bemutatni. De Pókember úgyis elbánik mindenkivel.

Pókember 3

Még több ellenséggel, még látványosabb számítógépes effekttel és még hosszabb játékidõvel tér vissza a vászonra Pókember 2007 elsõ szuperprodukciójában. A harmadik részben Harry Osborn mellett Venom és a Homokember is kikezd a fõhõssel, de a szõke Gwen Stacy is, aki végre leválthatná a Kirsten Dunst alakításában rút kiskacsás Mary Jane-t. A filmet egy ûrbõl érkezõ sötét anyag bolondítja meg, ami elõhozza Pókember sötét énjét, hogy Toby Maguire a kék-piros mez után most szexi feketébre cserélje. A rajongók az IMDb-n 8, 2 ponttal honorálták Sam Raimi alkotását, úgyhogy aki az újrafazonírozott Batman, de még inkább a Sin City vagy a 300 után még mindig vonzalmat érez egy régivágású szuperhõs iránt, az gondolkodás nélkül szaladjon a moziba. A Pókember-fanek számára ráadásul további jó híreink vannak, Tobey Maguire, aki korábban kijelentette, hogy ebben a Pókember-moziban játszott utoljára, egy május elsejei interjúban már hajlott a folytatásra: "Minden attól függ, hogy írnak-e egy jó szerepet Peter Parkernek." Így már szinte biztos, hogy a Pókember 4 előbb készül el, mint a négyes metró. (És míg a a legdrágább film, a Pókember 3 közel 90 milliárd forintba került, a 4-es metró beruházása 500 milliárd.)

Liberté '56

Eperjes Károly dalos Kádár Jánost játszik a debreceni repülõtéren forgatott filmben, amibe még a Pál utcai fiúk egy jelenete is belefért. A Liberté '56 az októberi forradalmat feldolgozó játékfilmek egyik sereghajtója, igaz, nem sok adófizetõi pénz kellett a megvalósításához. A harmincmilliós költségvetést Debrecen városa ingyen árammal fejelte meg, és a helyben mûködõ Csokonai Színház díszletei is a stáb rendelkezésére álltak. A színitársulathoz Eperjes mellett Hobó is csatlakozott, mint Falábú János, a legendás Corvin-közi tüzérparancsnok, aki stílusosan egy ferencvárosi kocsmában munkálkodik. A Liberté '56 egy orosz-amerikai szerelmi történet, amiben a szovjet katonát elragadja a forradalom heve, és átáll a magyarok oldalára. Szõcs Géza élete második forgatókönyvébõl Vidnyánszky Attila, a beregszászi Magyar Nemzeti Színház alapítója rendezte meg élete elsõ színházi darabon alapuló játékfilmjét.

Majdnem bombanõk

Egészestés Megatánc francia tinikkel, a tizenhét éves, algériai származású Djena Tsimbával és három lánypajtásával. A Majdnem bombanõkben három barátnõ indul a párizsi városháza által meghirdetett táncversenyen, és hogy vérszegény produkciójukat feldobják, egy afrikai szépséget is bevesznek a csapatba. Djena javaslatára aztán a lányok a táncpróbák helyett az elsõ orgazmust hajtják, hogy a fináléban érzéki hip-hop-koreográfiájukkal térítsék ki hitükbõl a zsûri nyakkendõs-öltönyös tagjait. A francia tévéfilmes rendezõnõ elsõsorban tévésztárokkal játszatta el a habkönnyû forgatókönyvét, és a hazai kritikusok azonnal darabokra is szedték a különben mutatósan fényképezett tinivígjátékot: náluk a Majdnem bombanõk másfél pontot ért el az ötbõl. Az Amerikai pite francia csajváltozatát hazáján kívül csak Belgiumban és nálunk merték piacra dobni.

Alpha Dog

Ami az exének nem sikerült a Britney Spears: Az álmok útján címû filmben, az Justin Timberlake-nek összejött az Alpha Dogban. A kappanhangú popsztárnak még az N'SYNC-et is megbocsátottuk, mióta a Saturday Night Live-nak készített önparódiájával bearanyozta téli napjainkat, és most újabb pluszpontokat gyûjt azzal, hogy az Alpha Dogban meggyõzõen adja az elkényeztetett szépfiút. Az Egy hatás alatt álló nõt és az Egy kínai bukméker meggyilkolását jegyzõ John Cassavetes fiának rendezésében Timberlake egy ifjú kaliforniai drogdíler haverját alakítja, de feltûnik Bruce Willis is, mint kivénhedt maffiózó, és a dagadtra maszkírozott Sharon Stone. A történet középpontjában Johnny Truelove áll, akit az FBI által keresett egyik legfiatalabb bûnözõrõl mintázták. Jesse James Hollywoodot már elkapták ugyan, de ítélet még nem született az ügyében, és az esetét kezelõ ügyészek is segítették Nick Cassavetest abban a reményben, hogy az Alpha Dog segít elmeszelni a fiatal milliárdost, aki egy tartozás miatt megölt egy tizenöt éves fiút. Bár a múlt heti rekorder Halálos hajszában 328-szor, az Alpha Dogban csak 310-szer mondják ki, hogy "fuck", a gazdag kaliforniai szmókerek közt játszódó film az eheti favoritunk.