Mária
18 °C
28 °C

Tarantino Magyarországon javítana

2007.05.31. 11:04
Mindössze két filmmel bővül ezen a héten a mozikínálat, viszont a maga nemében mindkettő kirí a hazai átlagból. Tarantino a Halálbiztosban a 70-es évek szennymozija és önmaga előtt tiszteleg, az orosz McClane csecsen terroristákat üldöz.

Halálbiztos

Miután a Grindhouse meglepetésre bukott Amerikában, és Tarantino Cannes-ból is üres kézzel tért haza, most az európai nézőkön a sor, hogy helyrehozzák a kultrendező halványuló dicsőségét. Erre nem csak azért volna szükség, mert az eredetileg Rodrigez Terrorbolygójával közösen forgalmazott film a 67 millió dolláros gyártási költségből eddig csak 23-at hozott vissza. A bukta a Sin City 2 forgatását is veszélybe sodorhatja: "Még el sem kezdték a Sin City 2-re forgatását, talán nem is fogják, mert a Grindhouse alulmúlta a várakozásokat" – nyilatkozta Michael Madsen a Premiere Magazine-nak, ami persze a rendezők szerint inkább a színész parája, mert csak arról van szó hogy mást forgatnak előbb. Rodriguez és Tarantinó kettős rendezéséből leválasztott Halálbiztosban az autós kaszkadőrmutatványokon és a párbeszédeken a hangsúly. Utóbbiban most a csajok viszik a prímet, a film elején Tarantino önmagát koppintja, mikor a Kutyaszorító vágás nélküli tíz perces nyitójelenetét adja elő egy lánycsapat pepitában. Az egész Halálbiztosra jellemző, hogy a Ponyvaregény és Kill Bill rendezője nem csak a hetvenes évek szennymozijának állít emléket, legújabb rendezése hemzseg a korábbi filmjeire tett utalásoktól. Ami az autósüldözéseket illeti, ezeket digitális trükkök nélkül vették fel, és a sebhelyesarcúra sminkelt Kurt Russell mellett a Kill Bill kaszkadőre, Zoe Bell játssza a főszerepet. Az egyik jelenetben például egy önmagában is sokkoló autós csattanást egymás után négy szögből is megtekinthetünk.

Leszámolás - Terror

Évelején még azon keseregtünk, hogy a bőséges orosz filmtermésből csak elvétve jut el hozzánk egy-egy darab, erre a Mokép elhozta nekünk Putyin országának válaszát a Die Hardra. A pletykák szerint maga a kormány szponzorálta a Leszámolás - Terror című filmet, amiben a nálunk is bemutatott a Vorosilov mesterlövésze főszereplője, Alekszej Makarov bánik el a csecsen terroristákkal. A film a balul elsült moszkvai 2002-es túszmentő akciót játssza újra, azzal a különbséggel, hogy itt a helyszín nem színház, hanem cirkusz, és a túszmentők is sokkal ügyesebbek. A harmincöt éves, feltörekvő Jevgenyij Lavrentyev rendezése hétmillió dollárba került, és ebből hazájában 4,5 milliót hozott vissza. Elfér tehát még itt némi bevétel, bár a 2004-es filmet eddig rajtunk kívül csak Japánban mutatták be. Igaz, az Éjszakai őrséget is csak egy-két év késéssel fedezte fel a nemzetközi piac. Bár Leszámolást az orosz kritikusok lehúzták, a közönség kegyeibe fogadta. Ebben nyilván nagy szerepe van annak, hogy a legtöbb veszélyes jelenetet élesben is lejátszották, és a digitális trükköket is hanyagolták. Például a forgatáson tényleg földhözcsaptak egy helikoptert, meg két nagy IL-76-os repülőt, amit sztárpilóta, az orosz légierő tábornoka vezetett. Nem csak a gépeket nem kímélték, a főhőst játszó színész is eltörte a lábát a forgatás alatt.