Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tarantino Magyarországon javítana

2007.05.31. 11:04
Mindössze két filmmel bővül ezen a héten a mozikínálat, viszont a maga nemében mindkettő kirí a hazai átlagból. Tarantino a Halálbiztosban a 70-es évek szennymozija és önmaga előtt tiszteleg, az orosz McClane csecsen terroristákat üldöz.

Halálbiztos

Miután a Grindhouse meglepetésre bukott Amerikában, és Tarantino Cannes-ból is üres kézzel tért haza, most az európai nézőkön a sor, hogy helyrehozzák a kultrendező halványuló dicsőségét. Erre nem csak azért volna szükség, mert az eredetileg Rodrigez Terrorbolygójával közösen forgalmazott film a 67 millió dolláros gyártási költségből eddig csak 23-at hozott vissza. A bukta a Sin City 2 forgatását is veszélybe sodorhatja: "Még el sem kezdték a Sin City 2-re forgatását, talán nem is fogják, mert a Grindhouse alulmúlta a várakozásokat" – nyilatkozta Michael Madsen a Premiere Magazine-nak, ami persze a rendezők szerint inkább a színész parája, mert csak arról van szó hogy mást forgatnak előbb. Rodriguez és Tarantinó kettős rendezéséből leválasztott Halálbiztosban az autós kaszkadőrmutatványokon és a párbeszédeken a hangsúly. Utóbbiban most a csajok viszik a prímet, a film elején Tarantino önmagát koppintja, mikor a Kutyaszorító vágás nélküli tíz perces nyitójelenetét adja elő egy lánycsapat pepitában. Az egész Halálbiztosra jellemző, hogy a Ponyvaregény és Kill Bill rendezője nem csak a hetvenes évek szennymozijának állít emléket, legújabb rendezése hemzseg a korábbi filmjeire tett utalásoktól. Ami az autósüldözéseket illeti, ezeket digitális trükkök nélkül vették fel, és a sebhelyesarcúra sminkelt Kurt Russell mellett a Kill Bill kaszkadőre, Zoe Bell játssza a főszerepet. Az egyik jelenetben például egy önmagában is sokkoló autós csattanást egymás után négy szögből is megtekinthetünk.

Leszámolás - Terror

Évelején még azon keseregtünk, hogy a bőséges orosz filmtermésből csak elvétve jut el hozzánk egy-egy darab, erre a Mokép elhozta nekünk Putyin országának válaszát a Die Hardra. A pletykák szerint maga a kormány szponzorálta a Leszámolás - Terror című filmet, amiben a nálunk is bemutatott a Vorosilov mesterlövésze főszereplője, Alekszej Makarov bánik el a csecsen terroristákkal. A film a balul elsült moszkvai 2002-es túszmentő akciót játssza újra, azzal a különbséggel, hogy itt a helyszín nem színház, hanem cirkusz, és a túszmentők is sokkal ügyesebbek. A harmincöt éves, feltörekvő Jevgenyij Lavrentyev rendezése hétmillió dollárba került, és ebből hazájában 4,5 milliót hozott vissza. Elfér tehát még itt némi bevétel, bár a 2004-es filmet eddig rajtunk kívül csak Japánban mutatták be. Igaz, az Éjszakai őrséget is csak egy-két év késéssel fedezte fel a nemzetközi piac. Bár Leszámolást az orosz kritikusok lehúzták, a közönség kegyeibe fogadta. Ebben nyilván nagy szerepe van annak, hogy a legtöbb veszélyes jelenetet élesben is lejátszották, és a digitális trükköket is hanyagolták. Például a forgatáson tényleg földhözcsaptak egy helikoptert, meg két nagy IL-76-os repülőt, amit sztárpilóta, az orosz légierő tábornoka vezetett. Nem csak a gépeket nem kímélték, a főhőst játszó színész is eltörte a lábát a forgatás alatt.