Lángokban a nyolcadik kerület

2006.03.27. 12:31
A csatatérré alakított Nagytemplom utcában T-34-es tank ostromolja a felkelők tűzfészkét a Szabadság, szerelem című film forgatásán. A kapualjban töltényhüvelyek, bent Molotov-koktélok, füstgépek és a korábbi robbantások romjai borítják a földet. A falakat ellenállásra buzdító röplapok borítják, például: "Orosz barátaink, ne lőjetek!".
"A film nem lesz akciócentrikus, a szerelem áll a középpontjában. A forradalom csak a háttérben zajlik, ott viszont sok akciójelenet lesz" - magyarázta az Indexnek Andy Vajna vasárnap délután a Józsefvárosban, ahol személyesen győződött meg arról, hogy a Szabadság, szerelem című 1956-os film utcai harcainak csütörtök óta tartó forgatása a terv szerint halad. Mialatt Goda Kriszta Dobó Katával, Fenyő Ivánnal és Szávai Viktóriával a Műegyetemen forgat, az akciójeleneteket az amerikai Vic Armstrong vezényli a nyolcadik kerületben. A Bond-filmek és a Mission: Impossible III akciójeleneteinek rendezője keze alatt ezúttal is több rendezőasszisztens dolgozik, emellett a kaszkadőröket Piroch Gábor koordinálja, és a pirotechnika és a fegyverek felügyeletével is külön-külön szakértők foglalkoznak.


Főszerepben a T-34-es
Klikk a képre!
"Ez egy forradalmi bázis, ahol a sebesülteket ápolják és a Molotov-koktélokat készítik elő. Az oroszok felfedezik, megtámadják, és a mi forradalmár hőseink megszöknek" - közvetíti Vajna a nap eseményeit. - "Ahogy belő a tank ebbe a házba, a bent lévő Molotov-koktélok kiömlenek, felgyullad a ház, és kirobbannak a gerendák." A bontás alatt álló házsor már a stáb érkezésekor háborús állapotokat tükrözött, az illúziót fehér és fekete füstöt eregető füstgépek, kannás művér és ötven géppisztoly egészíti ki. Az aznapi felvételeken 13 kaszkadőr, 17 statiszta és egy tank vesz részt, de a legnagyobb tömeget megmozgató, Kossuth-téri jelenetnél többszáz statiszta lesz jelen, és forgatás során a katonaság birtokában levő összes, szám szerint hat T-34-es tankot is kivezénylik.

Lövőpróba színészeknek

Így készül:
A film az 1956-os forradalmi eseményeket mutatja be az ugyanebben az időben zajló melbourne-i olimpián versenyző magyar vízilabda válogatott sorsán keresztül. A Szabadság, szerelem forgatókönyvének első változatát Hollywood egykor legdrágább sztárszerzője, a magyar származású Joe Eszterhas írta, Gárdos Éva vágó-rendező, Bereményi Géza és Divinyi Réka pedig a dialógusokat jegyzik.
Goda Krisztina rendező irányításával március 9-én kezdte el a teljes stáb a forgatást a Szőnyi úti BVSC uszodában, amit egy hétre Melbourne-né változtattak. A sajtónak február 27-én jelentették be a szereposztást. A főszerepet, a magyar vízilabdaválogatott játékosát, Dobó Kata szerelmét Fenyő Iván, egy másik vízilabdázót Csányi Sándor játssza.
"Felvétel lesz, a fegyverek legyenek töltve" - adja ki a parancsot Vic Armstrong első asszisztense, de sem a töltények, sem a benzines palackok nem igaziak. A foghíjtelekről az utcára hajtó szovjet harckocsira a forradalmárok színeiben Piroch Gábor dobál Molotov-koktélt, a jelenetet a kamerák öt különböző nézőpontból veszik, különböző optikákkal. A palack jóval a T-34-es előtt landol, a szájában égő kanóc lángra lobbantja a korábban kerti locsolókannával szétlocsolt gyúlékony anyagot. "A távolság a robbanás és tank között legalább öt méter, de a felvételen úgy néz ki, mintha a tank robbanna fel" - mondja Piroch. "Ez egy rendkívül összetett feladat, négy-öt kamera dolgozik folyamatosan, össze kell hangolni a harckocsi, a kaszkadőrök, a pirotechnika és a technika mozgását, hogy minden jelre, időre történjen." Piroch kaszkadőrjei másfél nap alatt több mint 2500 vaktöltényt lőttek el, a magyar kaszkadőrcsapat egyébként több amerikai szuperprodukciót megjárt, legutóbb a Trójában és a Mennyei királyságban dolgoztak.

A színészek lövőpróbája egy nappal korábban zajlott, a fegyverekért felelős Csákovits Gáborral végigvesszük a forgatáson szereplő fegyvernemeket, és megmutatja hogyan kell Dobó Kata különbejáratú, PPS-41 típusú géppisztolyával sorozatot lőni. A nehéz, durva fegyvernek jó a fogása és megtudom, hogy akár valóságos kezesbáránnyá válhat, de a töltényeket tartalmazó dob híján csak képzeletben eresztek egy sorozatot az udvaron tébláboló, lőtt sebekkel ellátott statisztákba.

Égő nőt ment Dobó Kata


Vic Armstrong
Klikk a képre!
A nap utolsó jelenetében a lángoktól ment meg egy lányt Dobó Kata, a műegyetemista forradalmárnő. A lány égő ruhában szalad ki a házból, miután a forradalmárok fészkét lövő szovjet páncélos gránátja becsapódik. A felvételen a színésznőket dublőreik helyettesítik, magyarázza Piroch. "Rendkívül veszélyes jeleneteket csinálunk, különösen az égetés és a tűz jelentenek nem mindennapi, összetett feladatot."

Az akciójeleneteket forgató Vic Armstrong a háttérből irányít. Interjút nem ad, és különben is ritkán hallatja a hangját. A jelenetek visszanézése után elhangzik tőle néhány jól irányzott dicséret, de úgy tűnik, a magyar stáb ennyivel is beéri, a munka olajozottan halad, csak a tank szambázó ágyúcsöve miatt kell jelenetet ismételni. Arra a kérdésre, hogy legközelebb is külföldről kell-e akciórendezőt importálni, ha itthon akciódús film készül, Andy Vajna így válaszolt: "Remélem, hogy a fiatalok, akik most Vic körül vannak, megtanulják a mesterséget, és le tudják másolni, amit ő csinál."

Vic Armstrong azonban már hétfőn elhagyja Budapestet, és csak a Kossuth-téri jelenetek forgatására tér majd vissza, ami az eredeti tervekkel ellentétben már biztos, hogy nem április 2-ára, a Fidesz-tömegtüntetés idejére esik.