A dán Nyócker, 3D-s Árpa és a Pinocchio-scifi

2005.12.05. 14:48
Öt egész estés animációs film, kisfilmek és 2000 eurós fődíj a csütörtökön kezdődő animációsfilm-fesztiválon, az AniFesten.
Új, európai animáció lesz az alcíme a december 8-11-ig tartó, harmadik animációs filmfesztiválnak, az AniFestnek. A fesztiválon öt egészestés animációs filmet vetítenek, melyekből négynek az AniFest3-on lesz a magyarországi premierje.

Látható lesz a Chihiro Szellemországban című animéjével Oscar-díjjal jutalmazott, japán Miyazaki A vándorló palota című filmje. A szervezők által a dán Nyóckerként jellemzett Terkel, a terhelt című dán thriller-vígjáték egy tizenkét éves fiú kínszenvedéseiről szól, a Zsinóron című marionett-animáció pedig a fantasy műfajában utazik.

Míg az előbbi filmek később láthatóak lesznek a mozikban is, a Pinocchio3000 - az ismert történetet sci-fi-ben feldolgozó kanadai-spanyol-belga mesefilm - csak a fesztiválon lesz látható.

A fesztivál nyitó gálaelőadásán mutatják be a Naranzs, Minyon és Dartanyan című svéd-magyar koprodukcióban készült, abszurd, emberes-állatos felnőttmesét.

Függőknek és haladóknak

Az első AniFest 2003 nyarán, a Millenáris Parkban zajlott, 2004 decembere óta pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont a eseménynek.

A vándorló palota. Részlet a filmből
A vándorló palota. Részlet a filmből
Míg tavaly európai animációs iskolák vizsgafilmjeit mutatták be, idén már minden 35. életévét be nem töltött fiatal, európai alkotó munkáinak hirdették meg a versenyt. A fesztivál versenyfilmjeit közel 200 nevezett alkotás közül választotta ki az előzsűri. A csütörtökön kezdődő, négy napos fesztiválon 35 film lesz látható.

A fesztivál december 11-én, vasárnap, gálával egybekötött díjkiosztóval zárul, ahol Bozóki András kultuszminiszter adja át a zsűri fődíját, azaz 2000 eurót, amit a minisztérium ajánlott fel.

A legjobb filmről nemzetközi zsűri dönt, amelyben helyet kaptak a dán-norvég Fredrikstad Animation Festival, a brüsszeli Anima fesztivál, az Ottawa Nemzetközi Animációs Fesztivál és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál vezetői, és animációs filmrendezők.

A fesztivál kerekasztal-beszélgetésein a felnőtt és gyermekanimáció különbségeiről, animéről és az animációs filmkészítésről beszél többek közt Vágvölgyi B. András, Varró Attila újságírók és Tóth Balázs animátor.

Sólyom országa

Előkészületben címmel a jelenleg készülő magyar animációs filmek alkotói mutatják be munkáikat. A Nyóckerről ismert Gauder Áron új, izlandi hőskölteményekben gyökerező filmjének előkészületeit tárja az érdeklődők elé, Árpa Attila pedig a Sólyom országa című 3D-s rajzfilmjéről számol be.

A függők a december 10-i, Animált Éj című négy és fél órás vetítésen tekinthetik át a legjobb filmeket a Szimpla Kertmoziban. A belépőjegy árában helyben főtt étel és egy rövidital is benne van.