Ágnes
-1 °C
2 °C

Holland kisfilm nyerte az Anifestet

2005.12.13. 11:41
A 2000 eurós fődíjat személyesen vette át a holland rendező. M.Tóth Géza filmje viszont közönségdíjat és különdíjat is kapott.
Az AniFest3 2000 eurós fődíját egy holland kisfilm nyerte. A Tizenhét című film rendezője, Hisko Hulsing az AniFest idejére Magyarországra látogatott, így személyesen vette át a díjat. Filmje egy tizenhét éves fiú különös és szürrealisztikus, álomszerű vívódásairől szól. A zsűri hivatalos indoklása: "Amiért megpróbálja felfedni a férfiasság, a vágy és a felnőttkor brutális igazságait és összetettségét".

A fődíjon kívül a zsűri egy Különdíjat is kiosztott M.Tóth Géza Maestro című filmjének. A hivatalos indoklás szerint "Amiért nagyfokú professzionalizmussal és humorral fedi fel az igazságot arról, hogy mi történik egy kakukkóra belsejében " A fesztiválon a versenyprogramok vetítésekor a közönség szavazólapokat kapott, és ezzel voksolhatott az általa legjobbnak ítélt filmre. A Maestro nemcsak a zsűri különdíját vitte el, hanem fesztivál közönségnek is díját. A film már több nemzetközi fesztivált is megnyert, M. Tóth Géza alkotása az egyik legérdekesebb formai ötletjáték volt a fesztivál versenyében.

A közönség másodiknak Sharon Colman Badgered (Borzolt) című filmjét ítélte, a harmadik legtöbb szavazatot pedig Matthew Abbis Poor God (Szegény Isten) című alkotása kapta.

A nemzetközi fesztiválhagyományt követve idén is volt ökumenikus zsűri, aki Alexander Smigun ukrán rendező Play for three actors című báb-animációs filmjét választotta a legjobbnak.

A fesztivál díjkiosztó gáláját Bozóki András kultuszminiszter nyitotta meg, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nevében ő ajánlotta fel a fesztivál 2000 eurós fődíjat.

A zsűri tagjai Chris Robinson, az Ottawa Nemzetközi Animációs Fesztivál igazgatója, Doris Cleven, a brüsszeli animációs fesztivál vezetője, Anne Lise Andreasen a Fredrikstadt Animation Festival igazgatója, Gerrit van Dijk holland animátor, és Gil Alkabetz Németroszágban élő szintén rajzfilmrendező, magyar részről pedig Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója voltak.